Guvernul irlandez şi-a cerut scuze, la începutul săptămânii, pentru abuzurile la care au fost supuse de-a lungul a 70 de ani de zeci de mii de tinere, obligate să muncească forţat în azilurile catolice Magdalene, informează The Daily Mail.
Prim-ministrul irlandez, Enda Kenny şi-a exprimat public scuzele pentru condiţiile aspre în care tinerele au lucrat, cu precizarea că totul a fost rezultatul unei Irlande „dure şi intrasigente”.
Se estimează că în perioada 1922-1996 aproximativ 10.000 de fete au fost trimise în astfel de puncte de lucru pentru a munci, sub coordonarea călugăriţelor, fără a fi plătite şi fără a fi hrănite corespunzător.
În spălătorii ajungeau fete cu „probleme” care ajungeau să se ocupe de curăţarea şi călcarea hainelor pentru grupuri hoteliere importante, pentru forţele armate irlandeze, chiar şi pentru fabrica de bere Guinness. Zece dintre spălătorii au funcţionat până în 1996.
Două dintre supravieţuitoarele abuzurilor, Marina Gambold şi Mary Smyth, au refuzat să accepte scuzele Guvernului irlandez.
„Orbil şi inuman. Mai rău decât o închisoare”, aşa descrie Maureen Sullivan, una dintre cele mai tinere supravieţuitoare, în vârstă acum de 60 de ani, experienţa trăită la spălătorie. Avea 12 ani când a fost trimisă la spălătoria Good Shepherd Magdalene din New Ross, County Wexford, după ce tatăl ei a murit, iar mama ei s-a recăsătorit.
Sullivan consideră, la rândul ei că un simplu raport realizat de Guvernul irlandez nu este cea mai bună modalitate de a prezenta scuze oficiale.