7.1 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismSarbatorile clonate

Sarbatorile clonate

Doar prin satele ascunse in locuri izolate mai gasesti astazi in Romania sarbatori lipsite de kitsch. Traditia s-a impregnat de nenumarate si impure modernitati. Colindele se-mbina cu manele. Clonele frumoaselor traditii au ocupat locurile din fata ale scenei.
Desigur, lumea intreaga merge implacabil in aceasta directie. Comunismul nu a facut decat sa deformeze si mai abitir traditiile, inabusind pe cat s-a putut aspectele religioase si accentuand latura monstruoasa: au fost nascocite colindele si urarile ce slaveau partidul unic si pe conducatorii sai. Nefasta miscare numita "Cantarea Romaniei" a accelerat aceasta degenerare.

Ratiuni personale m-au facut sa nu plec din tara. Sa raman aici unde cred ca inca mai exista enorm de facut si de refacut, de descoperit si de prezervat. Din copilarie inca imi vine foarte greu sa trec pe langa un cersetor. Imi este greata cand vad oameni stand si astazi la imense cozi. Daca mai sunt si pensionari, inghesuindu-se pentru un loc la o statiune balneara, sila se-mbina cu furia. Avem, asadar, suficiente motive sa luptam contra saraciei – de unde sa mai ai energie si pentru eventuale programe de prezervare a traditiilor!? In plus, folclorul urban isi cere tainul sau, puternic influentat de subprodusele mediatice.
si totusi, Romania ar merita programe inteligent articulate, pe masura bogatiilor traditiei care inca mai supravietuieste. Rareori vezi insa proiecte abil inchegate care sa-si propuna asa ceva, cu toate ca pentru aceasta s-ar gasi destui bani. Inclusiv confratii europeni sunt interesati sa ajute acest demers intrucat majoritatea dintre ei au pierdut ceea ce noi inca mai pastram pe alocuri. scoala nu stie sa-i invete pe copii traditiile autentice, nu are puterea de a se detasa de kitsch. Iar asta se petrece dintr-un motiv banal: majoritatea profesorilor au uitat valentele folclorului de buna calitate. Manelizarea porneste si de la unii dintre acestia si se continua prin media…

Nu sunt un naiv, stiu ca minuni nu se mai pot face. Unui tanar care sta mai tot timpul liber pe internet ori are posibilitatea sa aleaga dintre cel putin 30-40 de programe TV este greu sa-i mai deschizi apetitul pentru traditia de calitate. Cu atat mai putin sa-l transformi intr-un actant al acesteia. Cred insa ca mai pot fi stimulate acele oaze, acele rezervatii de autentic. Am zis stimulate si nu mediatizate excesiv – pentru ca mediatizarea atrage rapid efecte perverse.

Si ar mai trebui sa privim cu ceva mai matura circumspectie manifestarile de genul "cel mai mare brad din Europa". In loc sa ne focalizam pe traditia autentica si s-o ajutam sa supravietuiasca decent, fabricam, iata, cate o clona a acesteia. O plantam apoi taman in mijlocul Capitalei, acordand astfel kitsch-ului o simbolistica centrala si uitand ca sufletul nu poate fi niciodata clonat.

Cele mai citite

Transferul lui Andrei Vlad la Petrolul Ploiești a picat! Portarul negociază cu o echipă din Kazahstan

Portarul Andrei Vlad, în vârstă de 25 de ani, nu va mai semna cu Petrolul Ploiești, în ciuda faptului că se afla deja în...

Pediatrii din Iași cer interzicerea petardelor: 30 de copii internați cu răni grave

Medicii de la Spitalul pentru copii "Sfânta Maria" din Iași au anunțat că, începând din 24 decembrie 2024, 30 de copii cu vârste între...

Dacia Spring 45 CP revine cu preț redus: Cel mai ieftin vehicul electric din Franța

Prețul de bază pentru modelul electric Dacia Spring 45 CP a fost redus la 16.900 de euro în Franța, marcând o scădere de aproximativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă