Dupa ceremonia de intronizare la Sibiu a IPS Streza, noul mitropolit al Ardealului, cand au participat aproape toti episcopii ortodocsi din Transilvania si au slujit Sfanta Liturghie solemna in sobor arhieresc, impreuna cu patriarhul Teoctist, se parea ca lucrurile vor reintra in normal, asteptandu-se ca urmatoarea intrunire a Sfantului Sinod si a Adunarii Nationale Bisericesti sa limpezeasca apele. Din pacate, situatia s-a degradat intr-un timp extrem de scurt, pe principiul avalansei, ajungandu-se azi ca sase episcopi ardeleni, grupati in jurul arhiepiscopului Bartolomeu Anania, sa nu-l recunoasca pe IPS Streza ca nou mitropolit al Ardealului si sa nu-l pomeneasca la Sfintele liturghii duminicale, asa cum prevad canoanele- situatie fara precedent in toata istoria Bisericii Ortodoxe Romane. Mai mult decat atat, cei sapte ierarhi razvratiti ameninta cu caterisirea pe orice preot din subordine care l-ar recunoaste ca arhipastor pe noul mitropolit, in situatia in care aproape 3000 dintre preotii Ardealului i-au fost studenti arhiereului Streza, in cei 20 de ani cand acesta a fost profesor de Liturgica la Facultatea de Teologie din Sibiu. De asemenea, patru dintre tinerii episcopi vicari ardeleni, care refuza acum ascultarea canonica fata de noul mitropolit, i-au fost si ei studenti. Si nu foarte straluciti la invatatura, dupa cum sustin fostii lor profesori de la Sibiu! Situatia eclesiala din Ardeal e atat de grava in acest moment, incat Biserica Ortodoxa Romana se afla in apropierea primejdioasa a unei schisme, asemanatoare celor din Bisericile Ortodoxe din Bugaria, Serbia, Republica Moldova si Ucraina! Dar cum s-a ajuns in acest punct incredibil al veritabilului razboi interortodox romano-roman?
Imediat dupa sedinta de pomina a Sf. Sinod, din 4 noiembrie 2005, cand sapte ierarhi ardeleni au reusit sa impuna prin forta infiintarea unei noii mitropolii cu centrul la Cluj, nemultumiti ca n-a iesit omul lor ca mitropolit al Ardealului, Arhiepiscopia Clujului da un comunicat de presa in care IPS Bartolomeu ameninta cu dizolvarea Adunarii Nationale Bisericesti, daca aceasta nu va valida lovitura de palat patriarhal din Sf. Sinod. Mitropolia Sibiului ii raspunde, la randul ei, cu un comunicat de presa, in care acuza modul necanonic in care s-a produs „subminarea si dezmembrarea” Mitropoliei unitare a Ardealului, prin desprinderea a patru eparhii puternice si gruparea lor intr-o asa-zisa Mitropolie a Transilvaniei Centrale, Crisanei si Maramuresului. Intra in scena romanii ortodocsi din America, majoritatea absolventi ai Teologiei din Sibiu, care protesteaza impotriva „Diktatului de la Cluj”, cu argumentul istoric ca ar aminti de scindarea Ardealului pusa la cale de dusmanii Romaniei. In plus, se submineaza credibilitatea BOR: cum va putea dialoga cu alte Biserici, din tara si din strainatate, daca Sfantul Sinod nu mai este el insusi unitar?
Urmeaza scrisoarea deschisa a profesorilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu (cea mai veche si mai prestigioasa din Romania!), adresata patriarhului Teoctist si redactata in termeni foarte duri: „ne gasim in fata unei adevarate schisme, contrara ordinelor canonice ale Bisericii”, care ar duce practic „nu numai la la dezbinarea, ci si la disparitia Mitropoliei Ardealului, cu consecinte greu de imaginat”: s-a ajuns la impartirea Ardealului romanesc si ortodox, „dar nu prin habsburgi, ci prin proprii ierarhi”, „din cauza orgoliilor a doi arhiepiscopi de-a ajunge mitropoliti”; „Hotararea de scindare a Mitropoliei Ardealului este cel mai rusinos act pe care l-a luat Sf. Sinod, de la intemeierea lui (1872) si pana azi!”. Arhiepiscopia Clujului reactioneaza in forta: intregul numar pe noiembrie din revista eparhiala „Renasterea” este dedicat infiintarii noii Mitropolii a Clujului, Alba Iuliei, Crisanei si Maramuresului, cuprinzand documente oficiale, expertize canonice, argumente, analize si luari de pozitie ale profesorilor de la Facultatea de Teologie din Cluj, pe marginea acestei hotarari a Sf. Sinod. Precizam ca toate aceste numeroase documente, plus un senzational jurnal la zi, tinut de IPS Bartolomeu Anania, sunt postate pe site-ul Arhiepiscopiei Clujului. Cu aceeasi febrilitate lucreaza si profesorii de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia, grupati in jurul arhiepiscopului Andreicut, care trimit in spatiu public propriile lor argumente pentru „reorganizarea Mitropoliei Ardealului” si depasirea „viziunii patologice de unitate”. Teologii Theodor Damian (din SUA), Ioan Dura (din Belgia), Ilie Trif (bursier in Atena) expediaza mesaje patetice de solidaritate cu mentorii lor.
De cealalta parte, IPS Laurentiu Streza, noul mitropolit al Ardealului, sustinut de fostii lui colegi de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Sibiu si de istorica asociatie Astra Romana din Sibiu, cu filiale nu doar in Romania, ci si in Ucraina, Republica Moldova, Serbia etc, ies puternic in presa scrisa si la televiziune, reusind sa convinga mass-media romaneasca de validitatea punctului lor de vedere. IPS Streza da interviuri in publicatii de mare tiraj, secondat de redutabili teologi si oameni ai Bisericii, ca istoricul Mircea Pacurariu, profesorul Constantin Voicu, academicianul Virgil Candea, epicopii Ioan Selejan si Calinic Argatu, profesorul Irimie Marga. Acestia fac apel la ierarhii ardeleni (fosti studenti la Sibiu!) sa nu-i cateriseasca pe preotii care recunosc autoritatea noului mitropolit IPS Laurentiu Streza, indemnind la echilibru, chibzuinta si, desigur, la unitate: „Dusmani ai Bisericii noastre ar putea interpreta ca ne aflam in fata unei prelungiri a actiunii de distrugere a ortodoxiei romanesti, intreprinse timp de 45 de ani de dictatura comunista”; „Nu interesele de grup trebuie aparate, ci interesele Bisericii!”