50.000 de locuitori ai Cubei, avându-l în frunte pe Fidel Castro, i-au întâmpinat la Havana pe Nicolae și Elena Ceaușescu.
Pentru cuplul prezidențial românesc, data de 29 august 1973 a fost un moment istoric. Începea prima lor vizită oficială în America Latină, iar Cuba comunistă era primul obiectiv politic.
Încă de la intrarea în spațiul aerian al Cubei, avionul prezidențial românesc a fost escortat de patru avioane militare ale Cubei.
Vizita a început însă cu o gafă diplomatică. Pe aeroportul „Jose Marti”, Castro a întârziat 45 de minute, iar Ceaușescu a fost obligat să-l aștepte, alături de întreaga delegație venită tocmai de la București. Delegaţia română era formată din aproape 200 de persoane: miniştri împreună cu soţiile, membri ai CC al PCR, deputați din Marea Adunare Naţională şi jurnalişti.
Situația a fost însă readusă în parametri nornali de prestația locuitorilor de rând al Cubei, care au scandat, pe tot drumul dintre aeroport și reședința oficială, „Binevenido Companero Ceauşescu!”.
Ceaușescu venise cu cadouri scumpe atât pentru Castro, liderul de partid, cât și pentru președintele Cubei, Osvaldo Dorticos, al doilea om în ierarhia de la Havana. Fidel Castro a primit un covor cu motive populare românești evaluat la 4.500 de lei precum și un serviciu de porţelan „Brâncovenesc” pentru 12 persoane, în valoare de 1.500 de lei.
Conform protocolului, Osvaldo Dorticos, preşedintele Cubei, a primit cadouri mai modeste, în valoare de 4.500 de lei.
Fidel Castro i-a plimbat pe oaspeții români prin cartierul muncitoresc Alamar din Havana, cu blocuri construite după model sovietic, dar i-a dus și la fosta cazarmă Moncada, simbolul revoluței comuniste, prin a cărei cucerire se instalase la putere Fidel Castro.
Așa a început, în anul 1973, lunga prietenie și fraternitate dintre doi lideri comuniști, Castro și Ceaușescu, neîntreruptă până în anul 1989. De altfel, una dintre ipotezele legate de sfârșitul lui Ceaușescu era că el trebuia să se salveze refugiindu-se în Cuba lui Castro, dar acest eveniment nu s-a mai realizat.
Vizita cuplului Ceașescu în Cuba, din anul 1973, a fost urmarea celei efectuate de Fidel Castro în România, în mai 1972. La acel moment, Fidel Castro a avut un turneu prin Europa, iar una dintre escale a fost în România.
Ceaușescu era interesat de întărirea cooperării economice bilaterale și, în mod particular, voia să cumpere nichel din Cuba. Discuțiile economice de la acel moment n-au avut rezultate spectaculoase, întrucât Castro era axat doar pe transmiterea mesajului său politic – acuzarea „imperialismului american”.
Ceaușescu nu era, în schimb, foarte interesat de acest aspect. De altfel, prima vizită a lui Ceaușescu în America, înaintea celei din Cuba, a fost în SUA.