11.9 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSportAtletismRachel Hausfater: Scriitoarea-vedetă cu origini româneşti

Rachel Hausfater: Scriitoarea-vedetă cu origini româneşti

Familia celei mai cunoscute scriitoare pentru copii din Franţa, Rachel Hausfater, a trecut prin calvarul Holocaustului.

Cea mai cunoscută scriitoare pentru copii din Franţa, Rachel Hausfater, provine dintr-o familie de evrei români. Bunicii scriitoarei s-au născut în Bacău şi în Iaşi. Rachel Hausfater s-a născut în anul 1955, în regiunea pariziană. Deşi adoră să râdă, ea scrie cărţi triste, în care teme precum Holocaustul ori suferinţa copiilor în timpul celui de-al doilea război mondial se regăsesc foarte des. Până acum, Rachel Hausfater a scris 21 de cărţi, toate pentru copii. Criticii literari spun că maniera în care scrie Rachel Hausfater seamănă cu cea în care Bellini a realizat pelicula „La vita e bella”, în care ororile lagărelor de concentrare sunt ascunse sub jocurile copilăriei.

Cărţile scriitoarei cu origini româneşti au fost publicate, până acum, în limbile română, spaniolă, catalană, olandeză, engleză, chineză şi coreeană. Rachel Hausfater şi-a lansat la Cluj o carte tradusă în limba română, în cadrul unui parteneriat cu Centrul Cultural Francez din Cluj, iar în toamna acestui an va vizita Bacăul şi Iaşiul, locurile de unde provine familia sa. Practic, bunicii scriitoarei de limba franceză au emigrat din România înainte de începerea celui de-al doilea război mondial. Deşi s-au stabilit în Franţa, ei au rămas evrei români, spune Rachel Hausfater. Ei au fost deportaţi şi au cunoscut ororile Holocaustului, după ce Germania nazistă a învins Franţa.

România, un cuvânt magic

Familia de evrei stabiliţi în Fran-ţa a păstrat tot timpul nostalgia după România interbelică, un loc în care, vorba lui Marin Preda, timpul avea răbdare cu oamenii. „Ascendenţii mei sunt născuţi în România, dar în fine, unii au emigrat, iar o parte a familiei a rămas în România Aceştia au murit în timpul războiului, de aceea, nu i-am cunoscut. O altă parte a familiei, aşa cum v-am spus, a emigrat în Franţa, deci, în final, eu am fost născută în Franţa. O mare parte a familiei tatălui meu a fost deportată din Franţa, dar,ei erau evrei români. Aşadar, pentru mine cuvântul, expresia «evrei români» este o expresie aproape sacră”, spune Rachel Hausfater. Ea mai povesteşte că, în copilăria sa, cuvântul România avea o rezonanţă aparte.

„Când eram copil, cuvântul «România» era un cuvânt aproape magic. Nu prea ştiam ce vrea să zică acest cuvânt, dar ştiam că tata, familia tatălui meu era de acolo, din România, iar România era un tărâm de poveste. Iar când am ajuns în România cu adevărat pentru prima oară, nu era deloc precum în visele mele, dar, iată, este o ţară care mi-a rămas în suflet, care este importantă pentru mine”, spune Rachel Hausfater. Tot ea spune că România pe care a descoperit-o în prezent nu seamănă deloc cu tărâmul fabulos din copilăria sa. „Nu este magică deloc. Este adevărat. Însă acum încerc să descopăr România adevărată. O iau cu binişorul. Însă cuvântul «magic» este în permanenţă ascuns undeva în mintea mea. Deci, dacă voi scrie o carte despre România, ea va fi, deopotrivă, o carte despre România adevărată şi despre România magică, despre ambele. Ar fi păcat să pierd frumoasa Românie din copilăria mea, care nu există în realitate, dar care există undeva, în mintea mea”.

Cărţi tot mai cumpărate

Rachel Hausfater spune că „în Franţa este o situaţie specială. De ceva vreme, lumea a început să se intereseze din ce în ce mai mult despre ceea ce s-a întâmplat atunci, în timpul războiului. Oamenii au început să vorbească tot mai mult, să înţeleagă lucrurile pe care francezii înşişi le-au făcut. Dar oamenii sunt, în acest context, pasionaţi de temă, dar şi puţin speriaţi. Este foarte, foarte bizar. Ei bine, dar în orice caz, nu pot spune eu, ca scriitor, că aceste cărţi ale mele ar fi fost refuzat pentru că vorbesc despre asta sau despre alte teme. Editorii acceptă să publice cărţile pe acest subiect”.

Cele mai citite

Casele de marcat fără QR scapă temporar de sancțiuni: Guvernul oferă un răgaz

Sancțiunile pentru bonurile fără QR au fost amânate prin Ordonanță de Urgență Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanță de urgență care modifică articolul 2 din...

Maria Zaharova critică alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Republica Moldova

Într-o declarație transmisă de Ambasada Rusiei la București, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a comentat rezultatele primului...

„Izolatul Putin” în noua ordine mondială

Summitul BRICS din Kazan, un oraș rusesc străvechi de la răscrucea Europei și Asiei, este, în aceste zile, ca un spectacol de jonglerie geopolitică....
Ultima oră
Pe aceeași temă