E foarte "delicat" sa scrii despre prosti. Prostia are multe-multe "calitati", incat, scriind despre acestea poti sa te pierzi intr-o vorbarie lunga, exact pe masura subiectului despre care scriu.
Iata, insa, ca La Rochefoucauld (scriitor si moralist francez, 1613-1680) are doar cateva cuvinte despre prosti. Sa le citim impreuna si sa reflectam asupra lor, caci, poate, ne privesc si pe noi, chiar daca – o, fireste! – toti credem ca suntem foarte destepti: «Exista prosti care se cunosc si-si folosesc cu indemanare prostia».
Veti zice: Cum poti sa-ti folosesti cu indemanare prostia? Ba da, si prostul are "inteligenta" incat sa-si dea seama ca e neputincios, ca nu-l duce mintea, nu-l ajuta "capacitatile" sale – si atunci recurge la tot felul de mijloace scarbavnice sau viclene (ca in politichie!). si eu cred ca prostul, cum spune moralistul francez, are "indemanare", prin care pacaleste pe cei buni, capabili, pentru ca acestia au incredere in om, au o naivitate in sensul frumos al cuvantului. Ba mai mult, La Rochefoucauld spune ca prostul poate fi si spiritual: «cei mai suparatori printre prosti sunt cei spirituali». Cum, veti zice, cum sa fie un prost spiritual, adica ins cu umor? Uitati-va la emisiunile tv de divertisment…Nu vedeti acolo atatia prosti "spirituali" care au ajuns vedete? Insa lui La Rochefoucauld i-a scapat o "calitate" notorie a prostului. Ia sa vad, o ghiciti? E o vorba din popor: « Prostul daca nu-i fudul nu se crede prost destul!» Da, iata ca moralistului francez (imi pare rau dle La Rochefoucauld!) i-a scapat cea mai vizibila calitate a prostului: fudulia!