Nu este simpla obiectie lingvistica: "Tratatul de neagresiune dintre Germania si U.R.S.S." din 1939 este denumirea initiala sub care il gasim in documente, dar el este mai mult decat un petic de hartie. Cei doi mari criminali ai secolului al XX-lea, Hitler si Stalin, si-au delimitat prin el "zonele de influenta", Hitler grabindu-se sa atace Polonia cu asigurarea ca U.R.S.S. va ramane neutra, iar Stalin interesat fiind sa impinga Germania in conflict cu Vestul si sa cotropeasca un teritoriu de 333 000 kmp, dispunand totodata de 14 milioane de noi "cetateni sovietici". Istoricii care privesc consecintele tragice ale acestui tratat il numesc cu luciditate "Tratatul Hitler -Stalin". Nu stim cum s-a incetatenit denumirea de "Pact Ribbentrop-Molotov", numai buna ca sa minimalizeze efectele lui catastrofice, ca si cum toata responsabilitatea ar reveni unor ministri de externe, cei doi dictatori jenandu-se parca sa iasa in fata… si pe buna dreptate pentru ca, spre surpriza tuturor, doua regimuri totalitare ce se urau de moarte dintr-o data se imprietenesc, se aliaza, insa partea importanta a tratatului, Protocolul aditional secret, reprezinta esenta acestei aliante ciudate. Peste o saptamana Polonia va intelege, Finlanda peste trei luni, Statele Baltice peste nici zece luni, iar Romania la 26 iunie 1940.
Istoria ne invata ca Marile Puteri au obiceiul sa-si insuseasca teritorii care nu le apartin, locuitorii acestor spatii nefiind consultati si urmand sa fie tratati ca apartinand "bietelor popoare mici" ( l-am citat pe Hitler) care trebuie tinute in sclavie. Astfel, Bucovina a fost castigata ca prada de razboi de Imperiul austriac de la Imperiul otoman, cuvintele cancelarului Kaunitz fiind: "Luand Bucovina, avem cheia Moldovei" (1775). Anexarea in 1812 de catre Imperiul rus a Moldovei dintre Prut si Nistru (pe care ei o numeau Basarabia) s-a produs dupa un razboi cu Imperiul otoman, rusii intentionand initial sa-si alipeasca Muntenia si Moldova, apoi doar Moldova intreaga, apoi Moldova pana la Siret. Este binecunoscuta apetenta Rusiei pentru "eliberarea crestinilor" din Balcani, dar in 1812 tarul nu a facut referire la vreo "chemare" din partea basarabenilor asupriti, ci i-a felicitat pe nobilii sai pentru tara roditoare pe care au dobandit-o… In nefericitul secol XX, al doilea razboi mondial a inceput la 3 septembrie 1939, dupa atacarea Poloniei de catre Hitler (1 septembrie 1939), care s-a produs nu din intamplare imediat dupa incheierea faimosului Pact cu Stalin (23 august 1939). Sub acoperamantul aceluiasi Pact se semneaza rapid impartirea Poloniei la 28 septembrie 1939, cand a fost incheiat intre cele doua Mari Puteri agresoare un al doilea Protocol secret, de asta data pentru trasarea frontierei de-a lungul Poloniei care disparuse ca stat si pentru atribuirea Lituaniei Uniunii Sovietice. La 17 septembrie 1939 se produsese atacul dinspre est asupra Poloniei, efectuat de Armata Rosie pentru … protejarea ucrainienilor si bielorusilor din estul tarii, fapt ramas fara comentarii in lumea politica apuseana. Rezultatul campaniei victorioase contra Poloniei: teroarea ocupatiei hitleriste in vestul tarii, pe de o parte iar, pe de alta parte, deportarile in Siberia din zona luata de sovietici (40% din Polonia) a cel putin 1,2-1,5 milioane de oameni din care 50% polonezi si 30% evrei. Asasinarea prin impuscare in ceafa a 15000 de ofiteri si subofiteri polonezi la Katyn si in inca doua locuri din Uniunea Sovietica la inceputul anului 1940 se inscrie ca una din consecintele imediate ale protocolului secret al Pactului Hitler-Stalin. Gropile comune au fost descoperite de germani dupa ce Hitler atacase Uniunea Sovietica, crima fiind aruncata de sovietici in spatele germanilor si fiind negata cu inversunare de conducerea U.R.S.S. timp de 50 de ani ( Gorbaciov a recunoscut vinovatia Uniunii Sovietice in 13 aprilie 1990).
Randul Romaniei a venit printr-o lovitura de trasnet in noaptea de 26 iunie 1940, cand un ultimatum sovietic impunea "inapoierea" in patru zile a Basarabie si "transmiterea" Bucovinei de Nord, invinuind Romania ca a "calcat unitatea seculara a Basarabiei", tinut populat "in majoritate de ucrainieni" (!). Sovieticii nu mai vorbesc acum de necesitatea "eliberarii taranilor moldoveni de jugul boierilor romani", ci vin cu o minciuna destinata celor care stiau ca in Basarabia numai 12% din locuitori erau ucrainieni. Trupele sovietice au trecut Nistrul a doua zi, au trecut si Prutul, ocupand si tinutul Herta. Guvernul roman a fost "sfatuit" de cel german sa cedeze; in nota sa de raspuns catre U.R.S.S., guvernul roman arata ca "se vede silit sa primeasca conditiile de evacuare "( La Conferinta de pace de la Paris din 1947, delegatia sovietica a pretins ca Basarabia si Bucovina de Nord raman "in componenta U.R.S.S." in baza "acordului romano-sovietic" din 1940! ) Romania pierdea astfel un teritoriu de 50762 kmp cu o populatie de 3,9 milioane de locuitori. Sub presiunea directa a lui Hitler, Romania mai cedeaza Ungariei la 30 august 1940 partea de nord a Transilvaniei prin Dictatul de la Viena ( 43 492 kmp si 2,667 milioane locuitori), apoi la 7 septembrie 1940 Bulgariei sudul Dobrogei. Intr-o singura vara, Romania pierde, sub silnicia Marilor Puteri, o treime din suprafata si o treime din locuitori.
Au urmat in regiunea ocupata de sovietici arestari, executii si deportari (12 iunie 1941), Romania participand apoi la razboiul declarat la 22 iunie 1941 cu scopul eliberarii teritoriului rapit. Dupa pierderea razboiului, in Basarabia si Bucovina redevenite sovietice au continuat deportarile in valuri ( de pilda in 6 iulie 1949, apoi la 1 aprilie 1951 etc.), cu oameni ridicati in miezul noptii, purtati vreme de saptamani in vagoane unde se murea de sete si frig, apoi la munca inumana si frig in Siberia. Acestea, impreuna cu deportarile mascate sub forma recrutarii de tineri la munca au totalizat, intr-o estimare minimala, in decursul anilor, 1 360 000 de locuitori scosi cu forta dintre Prut si Nistru, si 1 770 000 de inlocuitori adusi din toate colturile Uniunii Sovietice.
Protocolul secret trebuia sa ramana secret pentru ca acoperea crime contra umanitatii de neimaginat. Pactul Hitler-Stalin incalca tratate internationale semnate cum era Pactul Briand-Kellog care condamna utilizarea fortei in reglementarea diferendelor nationale (Paris, 1928), Protocolul similar de la Moscova (1929), Conventia de la Londra (1933). Care este situatia actuala? Finlanda a pierdut teritorii spre lacul Ladoga si in spre Oceanul Inghetat de Nord, Tarile Baltice si-au recapatat independenta dupa 50 de ani de ocupatie (si deportari), Polonia a fost recompensata inspre vest cu teritorii germane (alte milioane de dezradacinati), Romania a ramas intr-o situatie confuza, cu Republica Moldova pe o parte din teritoriul pierdut si cu Ucraina pe rest, mostenitoare a unei proprietati "transmise".
Dar problema umana? Romania are refugiati interni, dar si deportati supravietuitori. La O.N.U., in 1997, nu se auzise ca Romania sau R. Moldova ar avea refugiati pentru ca nu fusesera declarati. (Ce guvern sa-i declare?) A denuntat Pactul Ribbentrop-Molotov si Ceausescu la ultimul Congres PCR (1989), cerand revizuirea lui, crezand ca se mai poate salva prin nationalism. La Chisinau, o conferinta internationala (26-28 iunie 1991) a declarat Pactul nul "ab initio", ca si consecintele pentru Basarabia, aceasta pentru argumentarea proclamarii independentei Republicii Moldova. Denuntarea Pactului are sens sa fie facuta de autorii sai, dar nu formal (si Moscova l-a denuntat), ci oferind reparatii. Statele care au suportat consecinte pot infiera Pactul, dar nu doar declarativ. Tocmai acesta este sensul profund al unei situatii istorice stampilata doar cu numele a doi functionari guvernamentali, dar cu aspecte tragice. Sintagma Hitler-Stalin este ocolita ca fiind prea angajanta. Pentru Hitler, personaj sinistru pedepsit de istorie, a platit poporul german. Pentru Stalin, marele generalissim, cine plateste? Dar ce este limpede este faptul ca Pactul intre doua sisteme criminale este de asemenea criminal. Este cel care a facilitat dezlantuirea unui razboi mondial. Este cel care a permis cotropirea unor tari nevinovate. Romania nu ar mai fi pornit intr-un "razboi sfant" spre rasarit fara sa i se fi rapit o provincie. Sa ne punem mereu intrebarea: oare tacerea privind crimele generate de aceasta alianta intre polii raului nu compromite social-democratia europeana? Crimelor nazismului li s-a pus capat, victimele comunismului stalinist sunt si azi dezradacinate, inspaimantate, discriminate, neavand decat vina de a se fi nascut cand nu trebuia. Sa ne amintim de caracterul criminal al Pactului chiar din titlu: sa-l numim cinstit Pactul Hitler-Stalin.
Bibliografie
Jack Van Doorn: L’alliance germano-sovietique, 1939-1941. Amsterdam, 1985
Le Pacte Molotov-Ribbentrop et ses consequences pour la Bessarabie. Kichinev. Universitas, 1991.
Allen Paul. Katyn. Annapolis, USA.Naval Institute Press, 1996.