1.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSportAtletismNeputinta sau reavointa?

Neputinta sau reavointa?

Alianta Proprietarilor cu Imobile Nationalizate are ca scop sa determine autoritatile in drept sa modifice urgent legea 10/2001, pentru ca prin amendamentele propuse de asociatiile de proprietari, sa se faca in sfarsit dreptate miilor de proprietari de imobile familiale care au fost nationalizate in mod ilegal, proprietarii acestora facand parte din categoria proprietarilor exceptati de la nationalizare. Prin violenta s-a produs nationalizarea, sub amenintarea cu 15 ani de inchisoare in cazul opunerii la samavolniciile regimului comunist, iar o parte dintre proprietari au fost chiar detinuti politici intrucat nu au putut accepta cu seninatate sa fie jefuiti de munca lor de o viata. Apoi, o serie de imobile nationalizate au fost trecute deasemeni ilegal in proprietatea unor particulari atat inainte de 1989 cat si dupa 1996, printr-o noua nationalizare. Intrucat s-a dovedit ca aceasta lege nu poate rezolva problema retrocedarii proprietatilor nationalizate ilegal, deoarece prin aplicarea acesteia s-au rezolvat doar 15% din numarul notificarilor si aceasta intr-o perioada de patru ani, ne permitem sa reamintim temeiurile actiunii noastre.
Au trecut 15 ani de la asa-zisa rasturnare a regimului comunist si proprietarii legitimi, jefuiti de statul comunist, se gasesc in situatia paradoxala de a-si pierde definitiv proprietatile (pe care totusi comunistii le-au pastrat intr-o mare proportie, in posesia statului) prin faptul ca statul democratic a vandut marea majoritate a caselor familiale chiriasilor care le locuiau si clientelei politice, care s-a instalat, inainte si dupa 1989, in imobilele aflate inca in proprietatea statului.
Dupa patru ani de la aparitia Legii 10/2001 nu s-au putut restitui decat cca.15% din imobilele revendicate. Acest fapt denota ca legea este inaplicabila sau ca exista rea vointa in aplicarea ei, desi prin lege se prevad sporuri banesti pentru functionarii care o aplica si exista chiar un organism guvernamental platit de contribuabili, care pana in prezent nu a dat nici un fel de rezultate in aplicarea acestei legi.
Trebuie spus ca in Romania, la data de 19 dec. 1944, a aparut o lege de restituire in legatura cu proprietatile evreiesti confiscate de regimul Antonescu, legea cu nr. 641, care la art. 1 dispunea: „sunt si raman abrogate, la data publicarii prezentei legi, prevederile tuturor masurilor legislative prin care s-au luat dispozitii discriminatorii referitoare la evrei. Se anuleaza toate dispozitiile juridice inclusiv cele cuprinse in hotarari judecatoresti”. La art. 19 se spune: „Bunurile si drepturile de orice fel intrate in posesia statului sau a oricarui alt dobanditor se socotesc ca nu au iesit niciodata din proprietate si trec la proprietar.”
Aceasta lege denota ca s-a produs o schimbare de regim iar regimul nou instaurat face dreptate cetatenilor discriminati de vechiul regim.
Faptul ca in Romania, dupa 15 ani de democratie, nu exista o lege care, prin doua articole precum cele mai sus citate, sa stearga nedreptatile facute propriilor lor cetateni, dovedeste fara drept de apel ca in tara noastra nu s-a produs o schimbare reala de regim. Guvernul care va dori sa demonstreze ca este cu adevarat democrat si nu un guvern cripto-comunist va adopta de urgenta masuri de inapoiere a tuturor proprietatilor care s-au luat de la cetatenii romani, sub amenintarea celor 15 de inchisoare prevazuti de decretul 92/1950, pentru opunere la nationalizare.
Aceleasi guverne care, in loc sa inapoieze casele familiale ale romanilor, le-au vandut chiriasilor si cui a mai avut influenta politica, au dat multe hotarari de guvern prin care au inapoiat unele bunuri ale minoritatilor (sub presiunea Europei sau a S.U.A.). Evident, tot de frica strainatatii s-au platit 120 milioane de dolari Suediei in contul unei datorii istorice (nationalizarea unor bunuri industriale apartinand statului suedez), precum si alte despagubiri pentru fosti cetateni romani deveniti cetatenii altor state si care avusesera proprietati in Romania.
Guvernele de dupa 1989 nu au dorit sa faca dreptate propriilor cetateni, intrucat setea de imbogatire rapida fara munca si ura inculcata timp de 50 de ani impotriva burgheziei a dominat atat Parlamentul cat si Presedintia, care in timpul lui Ion Iliescu s-a amestecat de nenumarate ori in treburile Justitiei, fie personal, fie prin ministrii de Justitie, care au imprimat unor instante aceeasi ura impotriva proprietarilor legitimi.
Pentru a demonstra ca Romania merita sa faca parte din Uniunea Europeana sunt necesare masuri urgente in vederea rezolvarii definitive a problemei proprietatilor furate de comunisti si vandute de democrati. Proprietarii legitimi nu vor inceta sa faca presiuni in Parlamentul European, la Comisia Europeana, la Comitetul Helsinki S.U.A. si la alte organisme si organizatii internationale, pentru a face cunoscut jaful care a avut loc in Romania dupa 1989 si neputinta guvernelor care s-au succedat la putere de a instaura un stat de drept si de a curma coruptia in domeniul restituirilor imobiliare, atat pe cale administrativa cat si prin justitie.

Nota aldine: Asociatia amintita mai sus a depus inca din februarie a.c., la Guvern si la Ministerul Justitiei, o serie de propuneri judicioase – zicem noi – de amendare a Legii 10/2001. Nu stim daca s-a tinut cont de ele. Va urma iar o „neputinta”?

Cele mai citite

Conducerea interimară a PNL: Bolojan președinte/Ciprian Ciucu, Emil Boc, Dan Motreanu și Valeriu Iftime prim-vicepreședinți, Adrian Veștea-secretar general

Biroul Executiv al PNL l-a validat, luni seara, preşedinte interimar al partidului pe preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, potrivit unor surse liberale. De asemenea,...

Rapid continuă cu Braun și Emmers! Giuleștenii le propun prelungirea contractelor

Rapid București intenționează să prelungească contractele fundașului Christopher Braun și mijlocașului Xian Emmers, ambii cu angajamente ce expiră la finalul sezonului. Rapid București își conturează...

Un avion de marfă DHL s-a prăbușit în apropierea aeroportului Vilnius din Lituania: un mort și trei răniți

Un avion cargo Boeing 737-400 operat de Swiftair pentru DHL s-a prăbușit luni dimineața în apropierea Aeroportului Vilnius din Lituania, provocând moartea unui membru...
Ultima oră
Pe aceeași temă