7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportAtletismMuzeul Ermitaj repornește ceasul care fusese oprit acum 100 de ani în...

Muzeul Ermitaj repornește ceasul care fusese oprit acum 100 de ani în ziua Revoluției Ruse

Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg repornește, joi, ceasul care a fost oprit când bolșevicii au pătruns în Palatul de Iarnă, în noaptea de 25 spre 26 octombrie 1917, potrivit vechiului calendar iulian, relatează EFE citată de Agerpres.

"Începând de joi va arăta din nou ora", a anunțat Mihail Piotrovski, directorul muzeului fostei capitale imperiale.

Limbile ceasului care au fost oprite pentru a marca pentru posteritate triumful revoluției au arătat timp de un secol aceeași oră: 2 și 15 minute.

Prețiosul ceas, suflat cu aur și a cărui bază reprezintă un rinocer, se află în cunoscutul Salon alb al Palatului de Iarnă.

Fostă reședință a familiei imperiale și devenit acum muzeul Ermitaj, palatul păstrează încă urmele gloanțelor trase de revoluționari.

Bolșevicii au luat cu asalt palatul și au arestat guvernul provizoriu al lui Aleksandr Fiodorovici Kerenski, o scenă minimalizată de Serghei Eisenstein în filmul său "Octombrie" (1927) în care practic nu se vede nicio violență. Asaltul palatului din 1917 așa cum este descris în picturile sovietice și în filmul lui Eisenstein a devenit un simbol reprezentativ al Revoluției Ruse.

Piotrovski a asigurat că muzeul nu va pune în scenă momentul căderii palatului și nici nu va repeta salva de tun trasă de pe crucișătorul 'Aurora' care a dat semnalul atacului asupra Palatului de iarnă de către bolșevici, moment care a marcat începutul Revoluției din octombrie 1917.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...

Peste 100000 de votanți din diaspora s-au prezentat la urne până sâmbătă, ora 15.00, la alegerile prezidențiale

Peste 104.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 15,00, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă