18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024

Marturii

Am prezentat saptamana trecuta o carte absolut senzationala, o carte care nu poate sa nu dea de gandit, care spulbera cliseele si care reface o istorie siluita. Cartea Corectitudinea istorica a lui Jean Sevillia ataca temele cele mai delicate. Iata un fragment revelator despre ceea ce pana cum am fost obisnuiti sa numim marile crime ale conchistadorilor in America Latina.
„In America Latina protejarea prin lege a indienilor cuprindea si reglementari referitoare la proprietatea funciara, fapt care limita popularea cu europeni. E oare nevoie de o paralela cu America de Nord? In Statele Unite teritoriile din Vest au fost declarate proprietate federala. Pionierilor le-a fost suficient sa le rascumpere de la stat si sa izgoneasca populatiile indigene. Administratia recunoaste astazi ca 17 milioane de indieni au fost victime ale cuceririi Vestului. Astazi indienii reprezinta mai putin de 1 la suta din populatia SUA. In Mexic acest procent este de 29 la suta, la care se adauga 55 la suta metisi, in Peru proportia este de 46 la suta indieni si 38 la suta metisi. Concluzie: in America Latina nu a avut loc nici un genocid. Pretinsa masacrare a indienilor in secolul al XVI-lea de catre spanioli, afirma Pierre Chaunu, acopera masacrul obiectiv al colonizarii de frontiera din secolul al XIX-lea de catre americani. America nelatina si Europa de Nord se spala pe maini de crima lor pe seama celeilalte Americi si a celeilalte Europe.”
Fara comentarii. Cel puternic, cel bogat, cel care intoarce cu lopata gramezi de dolari dicteaza istoria asa cum ii convine. Anglo-saxonii, fiindca au avut si au putere, au incercat sa-si spele imaginea si, fara indoiala, au reusit. Fiindca SUA este tara tuturor posibilitatilor, tara libertatii si a apararii drepturilor omului, nu puteau sa aiba o asemenea pata in trecutul apropiat. Asa cum la noi chiaburii au disparut de la sine sau si-au facut mea culpa dand totul la colectiva, asa si pieile rosii de pe continentul american s-au volatilizat. In schimb, au aruncat pisica moarta in ograda ibericilor. Mult mai putin bogati, catolici, pe deasupra stigmatizati de domnia lui Franco, ducand in carca povara lui Torquemada si a Inchizitiei, spaniolii saracii au fost facuti criminalii istoriei. Cortez si Pizzaro risca sa-l intreaca pe Hitler. Au taiat si au spanzurat, au construit lagare de exterminare, s-au hranit cu ficati de aztec sau incas, au facut cele mai mari grozavii. Nici vorba sa-i ascultam pe istoricii religiilor care au prezentat documentat atrocitatile din America Latina inainte de venirea europenilor. Acele sacrificii umane erau ca de la sine intelese, iar oamenii erau omorati ca oile pentru a satisface un zeu crud si incomprehensibil. Directivele istoriografiei anglo-saxone au actionat fara gres. Spaniolii catolici si franchisti trebuiau pusi la zid. Si au fost. Treptat insa, adevarul iese la iveala. Chiar si o carticica ne ajuta timid sa ne limpezim mintea. Macar acum am ajuns toti o apa si un pamant. Globalizati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă