Locuitorii comunei Sic din judeţul Cluj participă, miercuri, la trei slujbe la biserică şi ţin post, mâncând doar porumb fiert, pentru a comemora invazia tătarilor asupra localității lor, în anul 1717, informează Mediafax.
La acel moment, doar o sută de localnici au scăpat cu viaţă.
Oamenii din Sic, de etnie maghiară, s-au îmbrăcat, miercuri, în costumele populare tradiţionale – femeile cu fustă şi vestă neagră, cămaşă albă şi batic negru, iar bărbaţii cu cizme, pantaloni negri, veste albastre şi pălării de paie – şi au participat la trei slujbe religioase, la biserica din localitate, monument istoric ce datează din secolul al XIII-lea.
Preotul paroh, Sallai Martin, a declarat, miercuri, că locuitorii comunei iau în serios evenimentele petrecute în urmă cu 299 de ani.
„Luăm foarte în serios ce s-a întâmplat în 1717, când o hoardă de tătari a intrat în Sic, şi a omorât foarte mulţi săteni şi a luat prizonieri. Au scăpat cu viaţă circa o sută de persoane care au trebuit, ulterior, să reclădească localitatea. Pentru ca astfel de tragedii să ocolească Sicul, înaintaşii noştri au hotărât ca ziua de 24 august, ziua Sfântului Bartolomeu, să fie comemorată cu post şi trei slujbe la biserică unde oamenii se roagă. În această zi, sătenii beau apă şi mănâncă porumb fiert”, a spus Sallai.