În urmă cu cinci decenii, sovieticii au derulat proiectele BIOS 1, 2 și 3.
Programul avea menirea de a dezvolta prototipuri ale unor baze ce puteau fi construite pe Lună. Specialiștii URSS au testat o serie de tehnologii care puteau produce singure apă și hrană pentru participanții la experimente.
Între anii 1960-1970, renumitul cercetător Sergey Korolev a schiţat un protototip de staţie spaţială.
Astfel a fost construit un bunker ermetic la Krasnoyarsk. Cei trei participanţi la experimente trebuiau să se descurce cu apa, aerul şi mâncarea produse în interior de tehnologia testată de savanții sovietici.
Participanții respirau aer produs de plantele care erau crescute în buncăr, iar apa era produsă în interiorul laboratorului. Hrana era compusă din plantele pe care le creşteau.
Cel mai lung experiment a durat 180 de zile, iar testele au fost repetate până la sfârşitul anilor 1980.
Laboratorul BIOS 3, care avea 140 de metri pătraţi şi 2,5 metri înălţime, a costat 1.000.000 de ruble sovietice, echivalentul a 200.000.000 de ruble în zilele noastre. Laboratorul a fost creat pentru a susţine viaţa pentru şase persoane timp de 12 luni.
A mai existat o tentativă de reluare a acestui tip de experimente în 1992, însă au fost abandonate din cauza lipsei de fonduri.
Aflați, din GALERIA FOTO de mai sus, cum au trăit participanții la experiment timp de trei luni fără apă, aer și mâncare din exterior.
Citește și: FOTO ULUITOARE de arhivă. Cum arăta ORAȘUL SECRET din SUA unde au fost construite primele BOMBE ATOMICE