Munții au fost mutați din loc, râurile, deviate, și oamenii, convinși să renunțe la proprietățile lor. Așa a luat naștere Seattle, ”Orașul de Smarald”, odată ce Arthur Armstrong Denny a intuit potențialul așezării, potrivit mashable.com.
La începutul secolului XX, Seattle se transforma dintr-un oraș micuț, traversat de munți și cu deschidere la ocean, într-un centru de tranzacții comerciale din zona Pacificului de Nord-Vest.
Atunci,co-fondatorul orașului, Arthur Armstrong Denny, a decis că Seattle, așezat pe un istm îngust, trebuia să crească într-un mod organizat.
Specularea unui incendiu
După un incendiu care a distrus aproape în totalitate centrul orașului, inginerul-șef din Seattle, R.H.Thomson, a profitat de ocazie pentru a amenaja terenul din jurul orașului. Astfel, pentru nașterea Seattle-ului modern, au fost săpate canale, râurile au fost deviate și munții au fost mutați din loc.
Prima țintă pentru dărâmare au reprezentat-o dealurile și crestele care separau cartierele orașului de faleza oceanului, pentru căîmpiedicau buna desfășurare a comerțului.
30 de ani, pentru construcția unui oraș
Între anii 1890 și 1920, peste 4.180 de hectare de pământ au fost defrișate. Ulterior, nivelarea terenului a fost o sursă de câștig pentru mulți. Valoarea caselor din cartierele rezidențiale din centru a crescut cu 1.000 % în doi ani.
Astfel, proprietarul hotelului ”Denny Hotel”, care mai târziu va fi cunoscut sub numele de ”Washington Hotel”, a fost atât de sigur că valoarea terenului va crește enorm, încât a demolat el însuși hotelul.
Movile de ciudă
În acea perioadă, circula un mit potrivit căruia unii proprietari de terenuri au refuzat să își vândă proprietățile contractorilor din oraș. În vreme ce se purtau negocierile, inginerii nivelau pământul din jurul lor. Aceste proprietăți, care au rămas neatinse de dezvoltatori și care erau mult mai înalte decât terenul din jurul lor, au fost numite ”movile de ciudă” (“spite mounds”).
În realitate, însă, nu există nicio dovadă că proprietarii acestor movile s-au opus nivelării. James Kelley, proprietarul mai multor coline, ar fi fost în favoarea nivelării, însă nu a fost prezent la negocieri.
Când acțiunea de nivelare a terenurilor s-a încheiat, odată cu începutul Marii Depresiuni, orașul era schimbat radical.
Totuși, rămășițele vechiului oraș – străzile din epoca victoriană – sunt intacte sub picioarele locuitorilor din Settle.
Procesul de construire al orașului a fost documentat fotografic. Deschideți galeria foto, pentru a vedea cum a fost adus Seattle la viață.