O serie de poze vechi realizate de fotograful român Costică Acsinte sunt readuse la viață de o fotografă australiancă, Jane Long. Astfel, fotografiile realizate pe plăci de sticlă în urmă cu zeci de ani, sunt scanate și transformate în peisaje suprarealiste cu ajutorul Photoshop. Rezultatul final reprezintă o combinație între personajele românești și felul în care și-a imaginat fotografa australiancă poveștile personajelor.
”Seria Dansând cu Costică a început în momentul în care am decis că trebuie să mai lucrez la abilitățile mele de finisare. Când am găsit arhiva de fotografii semnate de Costică Acsinte pe Flickr am fost fascinată de imagini și de personajele surprinse. Am vrut să le readuc la viață. Dar, mai mult, mi-am dorit să le dau o poveste. Am vrut să existe o doză de ambiguitate privind imaginile. Lucrurile par aproape reale. De aceea, îmi place să le plasez într-un context suparealist. Dar cred că trebuie să rămână la latitudinea celui care le privește dacă personajele din imagini sunt bune sau rele, luminoase sau întunecate”, a explicat fotografa.
Citește și: FOTO Celula de criză a unei arhive: colecţia Costică Acsinte
Totodată, Jane a explicat că poveștile prezentate în imagini sunt gândite de ea, întrucât ea nu va cunoaște niciodată istoria reală a persoanelor surprinse de Acsinte.
”Probabil că nu o să știu niciodată povestea reală a oamenilor din fotografii, dar, în mintea mea, sunt persoanje din basmele inventate de mine, iubiți destinați să fie împreună, o fată care își așteaptă iubitul să vină acasă, băieți care își împărtășesc o fantezi, copii inocenți în care se poate surprinde ceva întunecat”, a povestit fotografa.
Mai mult, aceasta a arătat că produsul final este o colaborare între ea, Costică Acsinte și Cezar Popescu, cel care digitalizază fotografiile.
Pot spune că aceasta este o colaborare între mine, fotograful original, deși nu l-am cunoscut niciodată pe Costică Acsinte și nici nu îl voi cunoaște și Cezar Popescu, cel care a conservat și digitalizat arhiva de fotografii.
Cine a fost Costică Acsinte
Constantin Acsinte, cunoscut după pseudonimul său ”Costică” a fost un fotograf de român din Slobozia.
Acesta a fost pe front în timpul Primului Război Mondial și s-a întors acasă cu o colecție de fotografii cu soldații români. Experiențele trăite în această perioadă sunt redate de albumul fotografic personal ce conține 84 de pagini și 327 de fotografii, marea majoritate fiind însoțite de o scurtă descriere dactilografiată (albumul mai include desene/schițe, tăieturi din ziare)
Acsinte avea pregătire de pilot, însă adevărata lui pasiune a fost fotografia.
Astfel, acesta și-a deschis în 1930 un studio foto în Slobozia pe care îl numește „Foto Splendid Acsinte“. Până în 1950 a folosit plăci de sticlă (cu precădere Agfa) pentru ca ulterior să treacă pe planfilm și film de 35mm și 120mm.
Costică Acsinte a murit pe 7 ianuarie 1984, fiind înmormântat în cimitirul Bora din Slobozia.
Fotografiile, digitalizate la inițiativa Muzeului de Istorie Ialomița
Imaginile originale sunt restaurate și digitalizate de Cezar Popescu pentru Muzeul de Istorie Ialomița.
În 1985, Muzeul de Istorie din Ialomița a achiziționat 5.000 dintre forografiile realizate de Acsinte între 1935-1945. În 2007, muzeul a cumpărat mai mult de 300 de fotografii realizate în timpul celui Primului Război Mondial. Începând cu 23 iunie, fotografiile lui Costică Acsinte au devenit bunuri public, prin Decretul Lege nr 321/1956 și Legea nr 8/1996.
Din 2013, arhiva de fotografii realizate de Costică Acsinte este disponibilă și pe Flickr.