1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSportAtletismEremia Grigorescu, eroul aproape uitat de români

Eremia Grigorescu, eroul aproape uitat de români

Ieri a fost sărbătorită trecerea a 150 de ani de la naşterea generalului Eremia Grigorescu, omul care prin victoria de la Mărăşeşti a schimbat, în defavoarea armatei germane, derularea primului război mondial.

Din nefericire, această aniversare a fost marcată doar în localitatea natală a generalului, oraşul Târgu Bujor, din judeţul Galaţi.

„Mi-ar fi plăcut să văd la televizor dezbateri despre acest mare general, ca naţiunea română să îl aniverseze aşa cum se cuvine şi nu doar comunitatea din Târgu Bujor, în care s-a născut”, ne-a declarat primarul Laurenţiu Gâdei.

La slujba de sfinţire a statuii generalului, din parcul din centrul oraşului, au participat sute de localnici, prefectul Galaţiului Dorin Otrocol, county managerul Costel Fotea şi conducerea ISU Galaţi, inspectorat care poartă numele generalului. Primăria Târgu Bujor a emis o plachetă jubiliară, pe care a decernat-o principalelor instituţii administrative, dar şi Mausoleului de la Mărăşeşti, unde este înhumat trupul generalului. Primarul din Târgu Bujor ne-a că bujorenii sunt mândri de faptul că omul care a schimbat mersul războiului.

„Suntem mândri că o astfel de personalitate s-a născut la Târgu Bujor. Ce mă doare este faptul că ieri citeam pe site-ul unei televiziuni o ştire în care nu se spunea nimic de generalul Eremia Grigorescu, ci se vorbea de generalul Averescu căruia i se atribuia deviza generalului Eremia Grigorescu, . Istoria ar trebui respectată şi valorile preţuite. În primul război mondial, în momentul în care Bucureştiul căzuse şi nemţii erau pe linia Mărăşti – Mărăşeşti –Oituz, ţara era ca şi pierdută şi nimeni nu credea că izbânda armatei române va fi atât de mare, dar generalul Eremia Grigorescu, un maestru al armelor, a preluat comanda Armatei I-a şi că iscusinţa lui a adus acea răsunătoare victorie de la Mărăşeşti, care a schimbat soarta întregului război. Toate cancelariile europene au fost surprinse de victoria pe care soldaţii noştri au avut-o la Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz, sub comanda generalului Grigorescu. A fost o victorie obţinută cu preţul a vieţilor a 21.000 de soldaţi, un sacrificiu foarte mare pentru naţiunea română. A fost un general care a stat tot timpul printer soldaţi, în tranşee, şi le-a insuflat patriotismul, devotamentul şi dragostea de ţară, lucruri care acum lipsesc cu desăvârşire, ne-a declarat primarul Laurenţiu Gâdei.

„Pe aici nu se trece!”

Generalul Eremia Grigorescu s-a născut la Târgu Bujor, pe 28 noiembrie 1863. A urmat şcoala primară şi gimnaziul la Galaţi, iar liceul la Iaşi. A fost înscris timp de un la Facultatea de Medicină şi Ştiinţe din Iaşi, după care a plecat la Bucureşti, dedicându-se carierei militare. Militar şi om politic, el a comandat armatele romane în bătălia de la Mărăşeşti, din Primul Război Mondial şi a fost ministru de război în perioada octombrie-noiembrie 1918. Considerat erou naţional al României, generalul Eremia Grigorescu a intrat în istorie, împreună cu deviza „Pe aici nu se trece!”, în timpul luptelor de la Mărăşeşti şi Oituz, din Primul Război Mondial, în care a oprit înaintarea armatelor germane. A fost distins cu numeroase ordine şi medalii,  printre care „Legiunea de onoare” cu care a fost distins de Franţa şi „Sabia de onoare”, conferită de împăratul Japoniei.

Cele mai citite

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...

Câștigurile din criptomonede, scutite de impozit până în 2025: oportunitate majoră pentru investitori

Interesul pentru criptomonede a crescut, mai ales după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA Parlamentul României a adoptat, prin vot în Camera...

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă