2.8 C
București
luni, 30 decembrie 2024
AcasăSportAtletismDocumentar NBC News despre crimele de război de acum 76 de ani....

Documentar NBC News despre crimele de război de acum 76 de ani. Va plăti Germania pentru pogromul de la Iași?

Televiziunea americană NBC News a realizat recent un amplu reportaj ce se dorește un recviem la adresa evreilor uciși la Iași în urmă cu 76 de ani, între 27 și 29 iunie 1941. 

Evenimentul cunoscut în istorie sub denumirea de Pogromul de la Iași a avut loc la finele lunii iunie 1941. Pe atunci, jumătate din populația de 100.000 de oameni a Iașiului era formată din evrei, notează NBC, amintind că, în 1940, sub mareșalul Ion Antonescu, România a devenit un aliat al Germaniei naziste și a început să implementeze propriile legi antisemite în Al Doilea Război Mondial. 

Măcel după „Planul Barbarosa“

Pe 29 iunie, la o săptămână după ce Hitler a pus în aplicare ”Planul Barbarosa” și a invadat Uniunea Sovietică, poliția și armata română au pus în aplicare un plan prin care evreii din Iași să fie exterminați, au prezentat jurnaliștii americani. Acestora li s-au adus  acuzații inventate cum că i-ar ajuta pe ruși împotriva armatelor Germaniei și României.

În total, 8.000 de evrei au fost împușcați, înjunghiați sau omorâți în bătaie, iar 5.000 dintre ei au fost uciși chiar în piața publică, notează NBC News. De asemenea, alți 7.000 de evrei au fost urcați în trenuri cu vagoane pentru animale și au murit pe drum de căldură, foame sau supraaglomerare în vagoanele încuiate. Cadavrele celor decedați au fost aruncate din tren pe măsură ce acesta se deplasa încet către alte destinații din România. Doar câteva mii de pasageri au supraviețuit. În total, între 13.000 și 15.000 de evrei au murit în ceea ce a fost apoi numit Pogromul de la Iași.

Supraviețuitorii George Herscu și Berta Herscovici

George Herscu este unul dintre supraviețuitorii Pogromului de la Iași cu care au vorbit jurnaliștii americani. Bărbatul avea 13 ani la acea vreme și a scăpat ascunzându-se într-un lan de porumb. Însă tatăl său, Iosif, care de asemenea se ascundea în porumb, s-a predat pentru a-și salva fiul. A scăpat de execuția publică, dar apoi a fost urcat într-un tren. „Fără apă, fără mâncare – și-a pierdut mințile. Și-a pierdut mințile și apoi a murit. Nu știu unde sunt îngropate oasele tatălui meu”, a declarat George Herscu, care trăiește în New Jersey.

Berta Herscovici trăiește în Florida și a povestit pentru NBC că avea 10 ani atunci când a început Pogromul de la Iași. Nu a fost împușcată în piața publică și nici urcată într-un tren, dar și-a pierdut cea mai mare parte a familiei și s-a luptat de atunci cu depresia. „Unchi și mătuși și veri au fost urcați în acest tren al morții. Unele dintre zilele mele sunt și acum un iad, după atât de mulți ani”, a arătat Berta Herscovici în reportajul „Death Train: Will Germany Finally Pay the Holocaust Survivors of Iasi?/Trenul Morții: va plăti până la urmă Germania pentru supraviețuitorii Holocaustului de la Iași?”.

De altfel, guvernul german a acceptat că decesele din tren au fost crime de război, însă nu a acceptat că ar trebui să despăgubească supraviețuitorii. Sunt despăgubiți doar supraviețuitorii Holocaustului care au fost ținuți într-un „ghetou deschis” sau într-un lagăr de concentrare. Avocatul Stu Eizenstat, care a lucrat în administrațiile Carter, Clinton și Obama, reprezintă supraviețuitorii în calitate de negociator-șef, în demersurile acestora față de guvernul german, pentru primirea de despăgubiri. Acesta a menționat că în Pogromul de la Iași se îndeplinesc cerințele tehnice ale Germaniei pentru compensare: „Acesta este cu siguranță un ghetou deschis. Se potrivește oricărei definiții rezonabile”.

Însă este posibil ca poziția Germaniei să se schimbe în viitorul apropiat. În această săptămână, oficialii se vor întâlni, la Berlin, cu reprezentanți ai celor aproape 1.000 de evrei supraviețuitori de la Iași, pentru a negocia posibile despăgubiri, a mai arătat NBC News.

În ultimii 65 de ani, guvernul german a plătit peste 70 de miliarde dolari despăgubiri evreilor supraviețuitori ai Holocaustului. Însă germanii au refuzat să despăgubească în acest fel și un mic grup de evrei care au supraviețuit Pogromului de la Iași.  

În ultimii 65 de ani, guvernul german a plătit peste 70 de miliarde de dolari despăgubiri evreilor supra-viețuitori ai Holocaustului. Însă germanii au refuzat să despăgu-bească în acest fel și un mic grup de evrei care au supraviețuit Pogromului de la Iași, se arată în finalul reportajului jurnaliștilor americani de la NBC News.

Cele mai citite

Claudiu Târziu: România este condusă de Viktor Orban prin interpuși

Târziu afirmă că Guvernul Ciolacu 2 s-a născut din cea mai monstruoasă trădare a intereselor și siguranței naționale ale României Europarlamentarul Claudiu Târziu a publicat...

Jimmy Carter, fostul președinte al SUA și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 100 de ani

Președinția sa de un singur mandat a fost marcată de acordurile de la Camp David din 1978 dintre Israel și Egipt, care au adus...

Viitorul întâlnirilor. Cum își pun amprenta AI-ul și VR-ul

Pe măsură ce tehnologia a avansat, și modul în care oamenii se întâlnesc și formează relații a evoluat semnificativ. Viitorul întâlnirilor. Cum își pun...
Ultima oră
Pe aceeași temă