Institutia Avocatul Poporului a putut lua act cu ingrijorare de faptul ca la nivel local, inclusiv prin intermediul mass-mediei nationale, se fac presiuni pentru influentarea anchetei pornite pentru elucidarea cazului de la Manastirea Tanacu.
Se constata ca observatori independenti au aratat ca declansarea unui scandal mediatic in disproportie vadita cu situatia deocamdata insuficient probata, ca si cu alte drame similare, consumate, nu contribuie la o desfasurare corespunzatoare a cercetarilor din partea organelor judiciare sau ale Bisericii.
Se reclama o „executie mediatica” inainte ca o ancheta juridica si a forurilor disciplinare ecleziale sa fie finalizata, influenta care se rasfrange negativ asupra actelor organelor de cercetare penala, ale procurorilor sau instantelor judecatoresti.
Am avertizat ca, in astfel de cazuri, jurisprudenta recomanda pastrarea unui echilibru just, iar pentru egalitate de tratament apreciem ca trebuie sa urmati o modalitate de comunicare limitata cu presa, intocmai precum s-a procedat in cazul ziaristilor rapiti, dat fiind faptul ca trunchierea unor imagini sau declaratii, relatari ale unor aspecte insuficient cunoscute se constituie intr-o agresiune impotriva dreptului la libertatea constiintei, neputand fi lezate sentimentele religioase ale unui mare numar de cetateni, iar in cadrul procesual penal creat deciziile autoritatilor pot fi negativ influentate.
Am aratat necesitatea de a trata cazul cu echidistanta, cu atentie sporita si in absenta oricaror influente sau ratiuni de ordin filosofic sau politic sau de alta natura discriminatorie – in special prin asigurarea conditiilor unui proces echitabil, cercetari judiciare desfasurate intr-un termen rezonabil (care sa nu fie comprimate sau extinse de presiunea mediatica sau excesul de zel al celor care instrumenteaza).
In ce priveste situatia pr. Corogeanu Daniel-Petru am cerut autoritatilor judiciare si ecleziastice sa aiba in vedere ca beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si de protectie juridica in sensul art. 6, 5, 9 si 14 din Conventie, ca incadrarea juridica la o fapta mai grava decat aceea care ar fi putut fi retinuta pe baza putinelor probe care erau administrate la momentul respectiv reprezinta un abuz al procurorilor si o dovada ca deocamdata nu sunt intrunite conditiile pentru un proces echitabil, ca punerea sub acuzatie trebuie sa-i respecte si statutul de membru al clerului, cu toate obligatiile dar si toate drepturile de aparare ce decurg din legea speciala a clerului si ca o eroare judiciara in situatia sa ori a celorlalte persoane din manastire poate fi ireparabila.Din nefericire, au existat declaratii ale ministrului Culturii si Cultelor, ale Episcopiei locale cu sediul la Husi si ale Biroului de Presa al Patriarhiei Romane, care au influentat negativ cercetarile, au produs manipulare publica.
Va rugam sa avertizati toate aceste institutii ca asemenea declaratii amplifica presiunea asupra justitiei si organelor judiciare. Veti contribui astfel, potrivit legii, la asigurarea conditiilor pentru un proces echitabil si la o solutionare adecvata a cazului, ferita de ingerinte exterioare.