Dacii au fost cu siguranță strămoșii românilor, dar informațiile obiective despre daco-geți sunt sărace și, uneori, neconvenabile.
Această situație este speculată de o serie de cercetători, având o pregătire mai mult sau mai puțin consistentă în domeniul istoriei, care încearcă să umple lacunele din izvoarele antice.
Teoriile conspirației au, în acest demers pseudo-științific, un loc de frunte.
Un site denumit, sugestiv, „Adevărul despre daci” informează că în județul Sălaj s-au descoperit “două morminte de incineraţie, aparţinând, cel mai probabil, unor războinici daci”. Aceste morminte ar fi “ținute la secret”. Sursa citată nu ne spune însă de ce mormintele sunt ținute la secret și cum se face că, în asemenea condiții, informațiile au putut fi publicate pe Internet.
Un alt site dedicat misterelor Daciei se numește “De veghe patriei”. În ciuda acestei titulaturi, site-ul nu aparține vreunei instituții din domeniul siguranței naționale a României. Totuși, pe site este prezentată amplu activitatea unui așa – numit “Departament Zero” (DZ) al SRI.
DZ ar fi funcționat și înainte de 1989, în cadrul Securității, sub coordonarea Elenei Ceaușescu, întrucât aceasta se ocupa cu știința (e însă discutabilă performanța Departamentului, dacă avea o asemenea coordonare). DZ ar fi executat o operațiune în anul 1981, în apropiere de Întorsura Buzăului, unde a cercetat o stâncă de care era fixată o pârghie, iar pe stâncă era o scriere arhaică, nedescifrată. În final, autoritățile române au decis dinamitarea stâncii, astfel că nu mai există probe despre existența ei.
Teoria limbii necunoscute vorbită pe teritoriul Daciei este din păcate contrazisă de informațiile, la fel de (puțin) credibile, publicate pe un blog denumit “Casa noastră România Dacia”.
Conform acestei surse, populația Daciei nu a fost romanizată după anul 106, când Dacia a fost cucerită de Traian. Dimpotrivă. Dacii și-au păstrat limba vorbită anterior cuceririi romane, limbă din care ar fi luat naștere actuala limbă română.
În schimb, cu mult înainte de Traian, un grup de daci a plecat în sudul Dunării și a înființat cetatea Troia, iar după distrugerea Troiei de către greci, troienii au mers în Italia și au înființat Roma. Conform acestei teorii migraționiste, limba latină provine din limba dacilor.
Cum au ajuns dacii în Troia? Poate străbătând Peninsula Balcanică, poate peste Marea Neagră. Pentru că, potrivit site-ului Efemeride, în Marea Neagră a existat Atlantida, iar din legendara țară – continent a rămas, la suprafață, doar Insula Șerpilor. “Locuitorii Insulei Şerpilor din antichitate era numiţi Blajini sau Preafericiţi şi erau consideraţi urmaşii atlanţilor”, ne asigură Efemeride.
Despre urmașii dacilor, informațiile sunt însă negative. Ele provin, de această dată, de la o sursă autentică – istoricul grec Herodot, fiind preluate și făcute publice, în România, de regretatul profesor George Pruteanu.
Potrivit site-ului http://www.pruteanu.ro, ideea prezentată de Herodot, că dacii ar fi cei mai viteji și mai drepți dintre traci, este reprodusă, în această formă, doar parțial.
Iată ce afirma, în anul 1997, George Pruteanu:
"Geţii (cărora romanii le vor spune daci) sunt cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci", a spus Herodot. Dar același istoric a adăugat: "După indieni, neamul tracilor este cel mai mare; dacă ar avea o singură conducere şi ar fi uniţi în cuget, ei ar fi, după părerea mea, de neînfrînt". "Dar unirea lor e cu neputinţă şi nu-i chip să se înfăptuiască, de aceea sunt ei slabi", "la ei, la traci, trîndăvia este un lucru foarte ales, în vreme ce munca cîmpului e îndeletnicirea cea mai umilitoare; a trăi de pe urma jafului este pentru ei cel mai frumos fel de viaţă", susținea Herodot, citat de George Pruteanu.
“Nu prea ne mai place, aşa e? Şi mai citim, tot în paragraful 6 din Cartea a V-a, că ‘La traci există următoarea rînduială: îşi vînd copiii pentru a fi duşi peste hotare’", sublinia George Pruteanu, citându-l pe Herodot.