4.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSportAtletismCaragiale, scriitor şi cârciumar, Grigore Gafencu şi naşterea unui oraş

Caragiale, scriitor şi cârciumar, Grigore Gafencu şi naşterea unui oraş

1018: Este semnată Pacea de la Butzen între Polonia şi Germania

1649: Este decapitat regele englez Carol I

1703: Cei 47 de ronini, sub comanda lui Ōishi Kuranosuke, răzbună moartea fostului lor stapan

1826: Este inaugurat podul Menai Suspension Bridge, considerat primul pod modern din lume; leagă Insula Anglesey de coasta nord-vestică a Scoţiei

1835: Are loc prima încercare de asasinare a unui preşedinte american, Andrew Jackson. Richard Lawrence încearcă sa îl împuşte dar este doborât de un grup de oameni, în care se aflau şi câţiva congresmeni americani

1841: Un incendiu devastator distruge două treimi din orasul Mayagüez din Puerto Rico

1847: Aşezarea californiană Yerba Buena este redenumită San Francisco

2014/01/30//338507-30-ian-yerba-buena-in-secolul-xviii-sfist.com.jpgFondatorul oraşului, căpitanul William Antonio Richardson, acostează 25 iunie 1835 în golful San Francisco (denumit astfel încă din 1769) împreună cu familia, lângă coasta acoperită de iarba lupului, pelin şi mentă salbatică (pe care mexicanii o numeau Yerba Buena), înarmat cu planurile noii localităţi, aşa cum fuseseră ele aprobate de către guvernatorul Figueroa.

Prima stradă pe care o construieşte poartă denumirea de «Calle de la Fundation» (Foundation Street) şi familia Richrdson îşi petrece primul an în singurătate în oraşul cu o singură stradă şi o singură locuinţă construită în grabă din buşteni neprelucraţi , până la apariţia celui de-al doilea locuitor al noii aşezări, un anume Jacob Primer Leese, care şi-a sărbătorit stabilirea în “oraş” prin organizarea unei fastuoase petreceri de 4 iulie la care au petrecut trei zile locuitorii din ţinuturile ce înconjurau Yerba Buena, sub cele două steaguri, mexinan şi american, fluturând unul lângă celălalt.

Oraşul începe să se populeze încet şi se fac primele îmbunătăţiri administrative, iar anul nou 1847 marchează apariţia primei publicaţii locale, «The California Star», editată de liderul unei comunităţi de mormoni ce se stabilise pentru scurtă vreme pe aceste meleaguri. La acea vreme, cătunul ce făcea parte din teritoriul mexican număra ceva mai mult de 200 de locuitori.

În timpul sângerosului episod cunoscut sub numele de revolta «Bear Flag», Generalul Mariano Guadalupe Vallejo este răpit de la ferma sa din Sanoma şi dus până la fortul Sutter, drumul până acolo trecând pe pământurile bogate ce aparţineau acestuia, aflate la vărsarea în golful San Francisco a râului Sacramento.

Dr. Robert Semple, un membru ponderat al mişcării sus-numite de eliberare a Californiei, şi în puterea căruia se afla generalul Vallejo, identifică potenţialul economic al acestei zone şi încheie o învoială cu Vallejo, conform căreia cel din urmă îi ceda un teren de 5 mile pătrate, pe ţărmul nordic al Caquinez Straits. Actul cuprindea însă un punct esenţial: ca noua aşezare să poarte numele soţiei sale, Dona Francisca Benicia Carrilo, stipulare la care Dr. Semple se învoieşte şi care este oficial înregistrată în registrele californiene.

La acel moment, Yerba Buena, ce urma să se învecineze cu noul oraş Francisca număra aproximativ 500 de locuitori şi era foarte posibil să fie eclipsat şi să cadă în uitare, în umbra noii localităţi ce avea să beneficieze şi de asocierea lingvistică dintre golful San Francisco şi denumirea Francisca a proiectatei aşezări.

Guvernatorul californian Washington Bartlett decide, în aceste circumstanţe, schimbarea oficială a denumirii oraşului Yerba Buena în San Francisco şi emite pe 30 ianuarie 1847 ordonanţa ce prevedea:

«Ţinând cont că numele local de Yerba Buena, aplicat asupra zonei sau oraşului identificate şi prin numele San Francisco, nu este cunoscut în afara districtului, şi că numele provine de la locul pe care s-a întemeiat oraşul; Pentru a preveni confuzia şi erorile din documente publice şi pentru ca oraşul să beneficieze de pe urma numelui sub care este identificat pe hărţile oficiale, SE DECRETEAZĂ PRIN PREZENTA ca numele San Francisco să fie de acum înainte singurul utilizat în toate comunicările oficiale şi documentele publice sau înregistrările referitoare la oraş».

Pus în faţa faptului implinit, Doctorului Robert Semple nu-i rămâne decât să accepte ca aşezarea pe care dorea să o fondeze să poarte al doilea nume al soţiei generalului, Benicia, nume pe care îl poartă şi astăzi, oraş ce numără acum doar puţin peste 28000 de locuitori, în vreme ce San Francisco (doar oraşul) are aproape 1 million de locuitori.

 

1889: Arhiducele Rudolf de Habsburg, moştenitorul tronului Austro-Ungariei, este găsit mort în pavilionul de vânatoare de la Mayerling, alături de amanta sa, baroneasa Maria Vetsera

1892: S-a născut Grigore Gafencu, om politic, ministru de Externe, gazetar remarcabil (m. 30 ianuarie 1957)

2014/01/30//338512-foto3.jpgTrei au fost ctitorii de ţară: Iuliu Maniu, înfăptuitorul României Mari prin Unirea Transilvaniei de la Alba Iulia pe 1 decembrie 1918. Ion Mihalache, participant în linia I la luptele pentru întregirea neamului, ieşind din tranşee înfăşurat în „Pelerina Mihai Viteazu”.

Grigore Gafencu, doctor în drept la Sorbona, înrolat în armata franceză, venit ca locotenent de aviaţie cu o escadrilă, a luptat pe frontul românesc şi pentru acte de vitejie i s-a conferit drept răsplată tot Ordinul Mihai Viteazu şi Legiunea de onoare (de către Franţa).

Toţi trei s-au regasit în 1928 în guvernarea naţional ţărănistă, în care Grigore Gafencu, după ce fusese ales deputat la 32 de ani, a ocupat postul de adjunct al Ministerului de Externe şi alte funcţii ministeriale. Din decembrie 1938 până în iunie 1940 a deţinut funcţia de ministru de Externe demisionând când ruşii au năvălit şi rapit Basarabia şi Bucovina de Nord.

Citeşte şi: Grigore Gafencu, condamnat în contumacie, mort în exil

1911: Prima salvare din aer petrecută pe mare. Distrugătorul american USS Terry îl salvează din apele golfului pe James McCurdy, la 10 mile marine de Havana, Cuba

1925: Guvernul turc îl expulzează din Istanbul pe Patriarhul Constantin VI

1933: Preşedintele german von Hindenburg îl numeşte cancelar pe Adolf Hitler, la doar o zi după demisia fostului cancelar, Kurt von Schleicher

Citeşte şi: Cum a ajuns Hitler la putere în urmă cu 80 de ani. Vezi imagini inedite

1945: Cel mai mare dezastru maritim cunoscut din istorie. Vasul german Wilhelm Gustloff, încărcat cu refugiati germani se scufundă în Marea Baltică şi duce astfel la moartea a circa 9500 de oameni, după ce fusese torpilat de un submarin sovietic.

1948: Este asasinat Mahatma Ghandi

1969: Ultima apariţie publică într-un concert a trupei The Beattles, pe acoperişul companiei Apple Records din Londra, eveniment oprit de poliţie

1996: Primul meci oficial jucat de Magic Johnson după o pauză de 4 ani, înscrie 19 puncte şi are 8 recuperări într-un meci câştigat de Lakers

 

NAŞTERI CELEBRE

58 i.e.n. Livia, soţia împăratului roman Augustus

1615: Fiul american al lui Pocahontas

1852: Ion Luca Caragiale, scriitor şi dramaturg român (d. 1912)

2014/01/30//338504-247969-02759903.jpgIon Luca Caragiale s-a nascut în Haimanale, judeţul Dâmboviţa, astăzi satul I.L. Caragiale.
Este considerat cel mai mare dramaturg roman şi unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat România, meritele fiindu-i recunoscute şi prin alegerea sa ca membru post-mortem al Academiei Române.

După o prodigioasă cariera literară ce nu l-a consacrat însă şi dezamăgit de permanentele şicane şi decepţii la care a fost supus – amintim aici şi scandalul presupusului plagiat în care l-a târât obscurul scriitor Caion – Caragiale părăseşte România pentru a se muta la Berlin împreună cu familia.

Supărat pe concetăţenii care nu au ştiut sa îi acorde creditul pe care îl merita, Caragiale refuză să se întoarcă în ţară cu prilejul manifestărilor organizate în cinstea lui la împlinirea vârstei de 60 de ani. Se stinge din viaţă câteva luni mai târziu şi este înmormântat, provizoriu, la un cimitir protestant din Berlin. Rămăşiţele sale îşi vor gasi în cele din urmă odihna în toamna anului 1912, la cimitirul Bellu din Bucureşti.

2014/01/30//338509-279977-premiera.jpgÎn anul 2012, care a fost şi “Anul Caragiale”, Google l-a omagiat la împlinirea a 160 de ani de la naşterea marelui dramaturg român, gest rar când este vorba de celebrarea unor personalităţi de origine română, alţi artişti români omagiaţi fiind Constantin Brâncuşi şi George Enescu, ambii în 2011.

Un episod mai puţin cunoscut din viaţa lui Caragiale s-a petrecut în perioada 1894-1895 când celebrul creator al lui Nenea Iancu, a fost, pentru o vreme… patron de restaurant. Eşec total! Pentru stingerea datoriilor s-a organizat o licitaţie în grădina publică din Buzău, în care au fost vândute “bunurile” scriitorului: un pian, o bibliotecă, un şifonier.

Imaginaţi-vă lume multă adunată şi organizatorul manifestării spunând celor prezenţi că are loc o licitaţie. Eveniment cu totul special pentru un oraş de provincie. Inegalabilul dramaturg Ion Luca Caragiale era de un an prezent în acest oraş, unde îşi deschisese un restaurant, în gară. Celebru era scriitorul încă de pe atunci, pentru că în Capitală i se jucaseră deja ilustrele piese – „O noapte furtunoasă”, „D-ale carnavalului”, „O scrisoare pierdută” şi „Năpasta” – cu succes necontestat la public. România avea un mare dramaturg! Da, avea. Mai mult rupt în coate, obligat de buzunarele lui goale să intre în afaceri. … Continuare

1882: Franklin D. Roosvelt, politican american, al 32-lea preşedinte al SUA (d. 1945)

1925: Douglas Engelbart, om de ştiinţă american, a inventat mouse-ul

Citeşte şi: GALERIE FOTO: 45 de ani de dublu clic

1930: Gene Hackman, actor american

 

DECESE CELEBRE

1951: Ferdinand Porsche, constructor austriac de automobile

Cele mai citite

Opoziția conservatoare din Germania îl acuză pe Olaf Scholz de sprijinirea „propagandei” Moscovei

Cancelarul Olaf Scholz este criticat de opoziţia conservatoare din Germania, care l-a acuzat sâmbătă că a contribuit la "propaganda" Moscovei prin apelul său telefonic...

Mircea Geoană, la Cluj: Votul de aici a dat direcţia politică a ţării

Candidatul independent la Preşedinţia României Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, că se bazează pe Cluj şi pe votul clujenilor, un loc foarte important în...

Accident rutier în Ilfov: O femeie de 39 de ani a fost preluată de SMURD

O femeie, în vârstă de 39 de ani, a fost transportată la un spital din București, în urma unui accident rutier produs între două...
Ultima oră
Pe aceeași temă