O platformă online care conţine deja peste 56.000 de fotografii reprezentând obiecte, scrisori şi jurnale scanate, din perioada Primului Război Mondial, îşi va mări numărul exponatelor printr-o iniţiativă a Europeana, a bibliotecii şi a muzeului şi arhivei digitale a Europei, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.
Cu ocazia împlinirii în 2014 a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, Europeana, biblioteca, muzeul şi arhiva digitală a Europei, îşi propun să colecteze şi să publice pe site-ul www.europeana1914-1918.eu amintiri de familie şi poveşti personale de război. Scopul iniţiativei este de a ajuta generaţiile viitoare să înţeleagă mai bine impactul acestui eveniment asupra oamenilor.
„Suntem bucuroşi să participăm la acest proiect foarte interesant care aduce valoare Europei. Aş dori să mulţumim Europeana pentru că ne-a oferit oportunitatea de a colecta şi conserva fapte neştiute din istoria României, precum şi amintirile românilor care au fost martori ai războiului, pe front sau acasă. Sperăm ca poveşti numeroase şi deosebite din viaţa reală, nespuse până acum, din perioada implicării României în Primul Război Mondial să iasă la lumină şi să intre în memoria colectivă a Europei. Oricine deţine astfel de materiale sau cunoaşte o poveste interesantă de familie din acea perioadă este invitat să o împărtăşească lumii. Echipa noastră va digitiza obiectele şi va încărca poveştile şi imaginile pe site. Astfel, păstrăm vii amintirile tuturor acelor oameni care au trăit războiul şi care au influenţat atât de mult istoria României”, a declarat director adjunct al Bibliotecii Academiei Române, Cornel Lepădatu.
Colectarea artefactelor va avea loc în cadrul a două evenimente de colectare: în Bucureşti, pe 27 şi 28 septembrie, la Biblioteca Academiei Române şi în Cluj, pe 4 şi 5 octombrie, la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”.
La zilele de colectare sunt invitaţi toţi cei care deţin fotografii, scrisori, cărţi poştale, suveniruri şi alte obiecte din perioada Primului Război Mondial, atât legate de război, cât şi de viaţa de zi cu zi a românilor din 1914-1918, ori cunosc poveşti despre oameni implicaţi sau afectaţi de conflagraţie. Obiectele vor fi returnate posesorilor în aceeaşi zi.