6.3 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSportAtletismApostolul de dincolo de Cortina de Fier, după gratii în SUA

Apostolul de dincolo de Cortina de Fier, după gratii în SUA

Pastorul Richard Wurmbrand, evreu convertit la creştinismul lutheran, a luptat deopotrivă contra fascismului şi comunismului. El a stat după gratii atât în România, cât şi în SUA. La scurtă vreme după arestarea sa, americanii au recunoscut eroismul clericului lutheran.

Unul dintre cele mai puţin cu­noscute episoade din viaţa pasto­rului lutheran Richard Wurmbrand este cel al detenţiei sale americane. Este vorba despre o arestare scurtă, pen­tru că eroul, originar din Româ­nia a „bruiat” o demon­straţie procomunistă din Phila­delphia. Însă tocmai arestarea sa l-a adus, dintr-o dată, în lumi­na reflectoarelor. Astfel, Richard Wurmbrand, care trecuse prin purgatoriul temniţelor bolşe­vice, a reuşit să devină unul dintre cei mai cunoscuţi luptă­tori împotriva comunismului, iar cărţile sale, în care dezvăluia adevărata faţă a „orânduirii socialiste” au devenit volume cumpărate de zeci şi sute de mii de oameni din Occident, care începeau să întrezărească adevărata faţă a Terorii Roşii.

Calea Apostolului Paul

Pastorul Richard Wurmbrand este eroul unei adevărate saga a secolului XX. Născut într-o familie evreiască, în tinereţe, el a aderat la mişcarea comunistă. În timp, însă, a descoperit, cu ajutorul Misiunii Anglicane din Bucureşti, religia creştină, la care s-a convertit. Richard Wurm­brand a luptat apoi împotriva fascismului şi a salvat numeroşi tineri evrei de la deportare. Apoi, a început lupta împotriva comunismului, care i-a adus ani grei de temniţă. În cele din urmă, eliberat din închisoare, el a emigrat în Statele Unite ale Americii, unde a fondat o or­ga­nizaţie care îi susţine pe creş­tinii persecutaţi de pe toată planeta.

Richard Wurmbrand a avut satisfacţia să vadă prăbuşirea celor două regimuri dictatoriale, fascismul şi comunismul. Pastorul lutheran a murit în anul 2001. Încă din timpul vieţii, el fusese supranumit „Apostolul de după cortina de fier”, iar cei care l-au cunoscut au făcut o paralelă între viaţa Apostolului Paul, care a devenit din perse­cutor al creştinilor un martir, şi cea a lui Richard Wurmbrand, care a devenit din adept al comunis­mului una dintre victimele care au suferit în temniţă, unde fusese aruncat de bolşevici pentru credinţa sa. Potrivit site-ului CristiaNet.fr, Richard Wurmbrand a pătimit şi în ţara libertăţii, Statele Unite ale Americii, unde a îndrăznit să ridice glasul celor care luau, în timpul Războiului din Vietnam, apărarea comunismului.

După gratii, în SUA

Întâmplarea s-a petrecut în anul 1966, în oraşul american Philadelphia. Aici era organi­zată o mare adunare populară de susţinere a Vietnamului. Nu­meroşi americani cereau retra­gerea trupelor SUA din Asia de Sud-Est, unde ele luptau împo­triva comunismului. În piaţa unde erau stânsă o mulţime impresionantă, a fost înălţată o tribună, de la care diferite personalităţi luau cuvântul pentru a denunţa războiul. Printre cei care vorbeau se număra un pastor prezbiterian. Dintr-o dată, un om zvelt, cărunt, a luat microfonul şi le-a spus celor prezenţi: „Voi nu ştiţi nimic despre comunism! Eu sunt doctor în comunism. Voi ar trebui să fiţi de partea victi­melor şi nu de cea a torţio­narilor!”. Bărbatul cu pricina era Richard Wurmbrand.

„Dar ce înseamnă doctor în comunism?”, a întrebat pas­torul prezbiterian care vorbise înainte. „Iată dovezile mele!”, a răspuns Richard Wurm­brand, care şi-a ridicat cămaşa şi le-a arătat mani­festanţilor urmele torturilor suferite în beciu­rile Secu­rităţii. Poliţia a inter­­venit şi Richard Wurm­brand a fost arestat pentru tulbu­rarea ordinii publice. Însă tocmai acest eveni­ment, intens media­tizat, l-a dus pe pas­torul lutheran în faţa unei comisii a Senatului ameri­can, unde a depus mărturie despre groză­viile din spatele Cortinei de Fier. Mărturia sa a fost publicată într-o bro­şură, care a devenit, timp de trei ani, cea mai bine vândută publicaţie dintre toate docu­mentele Guver­nului ame­rican. Apoi, Ri­chard Wurm­brand a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi clerici din Statele Unite ale Americii. El a fondat organizaţia „Vocea Martirilor”, care ia apărarea creştinilor persecutaţi din toată lumea. 

Vocea martirilor

Richard Wurmbrand şi-a asumat, în SUA, rolul de a fi o voce a martirilor care nu puteau să vorbească ei înşişi lumii libere. Clericul lutheran s-a născut în anul 1909 la Bucureşti. În tinereţe, a aderat la mişcarea comunistă, iar între 1927 şi 1929 a urmat cursurile unei şcoli politice la Moscova. Pentru activitatea comunistă, a fost închis la Doftana. Însă s-a convertit la creştinism şi a renunţat la ideologia bolşevică. Urmărit, împreună cu soţia sa, Sabina, de autorităţile fasciste româneşti, el a găsit resursele să îi ajute pe zeci de evrei. După anul 1945, Richard Wurmbrand a intrat în conflict cu autorităţile comuniste. În perioadele 1948 – 1956 şi 1959 – 1964, a fost arestat de către comunişti. În anul 1965, emigrează din ţară. În SUA, fondează organizaţia Vocea Martirilor. După anul 1989, s-a întors în România şi a depus flori pe mormintele torţionarilor săi.

Cele mai citite

Cazările pentru Sărbători din Maramureș și Bucovina, aproape epuizate. Prețurile ajung la 7.500 lei pentru patru nopți

Cu mai puțin de două luni înainte de Crăciun și Revelion, regiunile turistice Bucovina și Maramureș înregistrează o cerere impresionantă pentru cazare, iar majoritatea...

Livrarea coletelor se va scumpi în 2025, estimează CEO-ul unei companii de curierat

Potrivit lui Lucian Baltaru, CEO Sameday, intervievat de Economica.net, costurile serviciilor de curierat vor crește în 2025, ca urmare a majorării salariului minim și...

Raport ONU: Foametea amenință nordul Fâșiei Gaza în urma intensificării operațiunilor și opririi ajutorului alimentar

Situația alimentară din nordul Fâșiei Gaza este într-o criză gravă, avertizează un raport al ONU, pe fondul intensificării intervențiilor armatei israeliene și reducerii semnificative...
Ultima oră
Pe aceeași temă