Arhitectul diplomaţiei nucleare nord-coreene, Kang Sok Ju, care a negociat în 1994 un acord cu SUA ce a stopat planul american de a lovi militar instalaţiile nucleare ale statului asiatic, a încetat din viaţă vineri, transmite Reuters, preluând o ştire a agenţiei oficiale nord-coreene KCNA, informează Agerpres.
Kang Sok Ju, care în ultima perioadă a fost vicepremier şi membru al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor, a sucombat în urma unui cancer esofagian, la vârsta de 76 de ani, a precizat KCNA.
Ca ministru adjunct de externe, el a purtat negocieri tensionate cu SUA care au dus la ‘Acordul cadru’ din 1994 – cunoscut şi ca Acordul de la Geneva -, prin care Phenianul îşi suspenda activitatea la instalaţia nucleară de la Yongbyon, în schimbul normalizării relaţiilor cu Occidentul şi construirii de către un consorţiu internaţional a unei centrale nucleare fără scop militar.
La apogeul tensiunilor, Coreea de Nord a venit cu propunerea de a îngheţa activitatea la Yongbyon în schimbul a două reactoare cu apă uşoară, cu garanţii care să împiedice deturnarea lor în scop militar, propunere ce a dus la încheierea acordului.
Acordul din 1994 este creditat că a încetinit programul nuclear nord-coreean timp de aproape un deceniu, dar a fost abandonat în 2003, după dezvăluirile că Phenianul desfăşura un program secret de îmbogăţire a uraniului. Coreea de Sud, Japonia şi SUA cheltuiseră până atunci peste 2 miliarde de dolari în acest proiect.
Phenianul şi Washingtonul s-au acuzat reciproc pentru eşecul acordului.
Coreea de Nord a întreprins primul test nuclear în 2006, urmat de alte trei, cel mai recent în luna ianuarie, provocând o înăsprire a sancţiunilor dictate de ONU.