1 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSportAtletismA fost ctitorită sau nu biserica din Feleacu de către Ştefan cel...

A fost ctitorită sau nu biserica din Feleacu de către Ştefan cel Mare

În ciuda controversei istoricilor, bisericuţa rămâne un adevărat loc de pelerinaj.

Satul Feleacu, din apropierea Clujului, adăposteşte o adevărată bijuterie a arhitecturii transilvănene. Este vorba de o bisericuţă atribuită lui Ştefan cel Mare, care este cu totul deosebită. Şi asta pentru că este una dintre puţinele biserici ortodoxe din lume care a fost construită din piatră în stil gotic şi nu în stil bizantin. Mai mult, unii istorici presupun că acolo se află mormintele pierdute ale patru mitropoliţi ai Transilvaniei, care au avut scaunul arhieresc în Feleacu. Un alt amănunt interesant din istoria acestui locaş de cult este faptul că el a găzduit nunta amantei lui Mihai Eminescu, Veronica Micle, care s-a căsătorit în vechea biserică cu profesorul Ştefan Micle, mult mai în vârstă decât ea.

Vechea bisericuţă din Feleacu este construită pe coasta dealului care domină drumul dintre Cluj şi Turda. Zugrăvită într‑un alb auster, cu un turn drept semeţ, bisericuţa are ogive şi contraforţi. Din exterior, ea pare o biserică protestantă sau romano-catolică. Însă interiorul ei a fost perfect adaptat ritului bizantin, cu picturi murale şi cu un iconostas bogat ornamentat. „Sinteza dintre cele două stiluri, complet diferite, conferă bisericuţei un farmec aparte“, spune istoricul Cristian Manolachi. Biserica îi este atribuită lui Ştefan cel Mare. Voievodul Moldovei, care a devenit sfânt al Bisericii Ortodoxe Române, a construit în Transilvania mai multe lăcaşuri de cult, după ce s-a împăcat cu Regele Ungariei, Croaţiei şi Boemiei, românul Matia Corvin. Regele i-a dăruit lui Ştefan cel Mare mai multe feude în Transilvania şi i-a permis să îi protejeze pe ortodocşii din Ardeal. În acest context, scaunul mitropolitului ortodox al Transilvaniei a fost stabilit în Feleacu.

Există şi voci care contestă această opinie şi care spun că întreaga teorie s-ar baza doar pe o inscripţie de pe o carte, care ar fi fost donată mitropoliei ortodoxe din Feleacu de către unul dintre boierii voievodului moldovean.

În subsolul bisericii au fost descoperite patru morminte, care au aparţinut cu certitudine unor călugări din Evul Mediu. Unii istorici cred că aceştia ar fi fost cei patru mitropoliţi ai Transilvaniei care au păstorit voievodatul de la reşedinţa lor din Feleacu. Controversele dintre istorici sunt acerbe, iar singurul lucru care poate fi afirmat cu certitudine este acela că biserica din Feleacu rămâne unul dintre cele mai importante lăcaşuri de cult ridicate în Evul Mediu de către românii ardeleni. Ea era întreţinută de felecani, săteni care aveau rosturi militare şi care asigurau paza drumului dintre Cluj şi Turda.

Bisericuţa este importantă şi pentru istoria literaturii române, pentru că aici a fost oficiată căsătoria poetei Veronica Micle cu profesorul Şefan Micle, mult mai în vârstă decât ea. Veronica Micle a devenit apoi amanta lui Mihai Eminescu şi a câştigat astfel o celebritate la care, poate, nu ar fi ajuns doar prin prisma valorii operei sale literare.

Cele mai citite

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă