2.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSportAtletism75 de ani de la Pogromul de la Iași, în care și-au...

75 de ani de la Pogromul de la Iași, în care și-au pierdut viața mii de evrei

Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la Pogromul de la Iași, în care și-au pierdut viața aproximativ 13.000 de evrei, din care peste 3.000 au murit asfixiați în ”Trenurile Morții”, când au fost trimiși către Călărași și Podu Ilioaiei. 

În 19 iunie 1941, un ordin transmis Ministerului Propagandei Naţionale cerea identificarea „jidanilor, a agenţilor comunişti şi a simpatizanţilor” şi interzicerea circulaţiei acestora. În 22 iunie, în prima zi de război, au fost postate în Iaşi afişe ce instigau la pogrom şi care îi culpabilizau pe evrei pentru presupusa colaborare cu bolşevicii şi cu URSS. Odată cu primele atacuri aeriene sovietice în zilele de 24 şi 26 iunie, oficialităţile din Iaşi i-au învinuit pe evrei de complicitate cu aviatorii sovietici, pretinzând că mai mulţi civili de etnie evreiască îi ghidează pe piloţii de avioane prin intermediul semnalelor şi le arătau obiectivele ce trebuiau bombardate, conform Institutului Național pentru Studierea Holocaustului ”Elie Wiesel”.
 
În dimineaţa zilei de 29 iunie, convoaie de evrei din diferite cartiere ale Iaşiului au fost dirijate spre Chestura de Poliţie, unde la ora 15.00 a început masacrul în timpul căruia evreii au fost jefuiţi, bătuţi şi ucişi. Supravieţuitorii masacrului au fost duşi la gară pentru a fi evacuaţi, in conformitate cu ordinele date de Ion Antonescu.

Evreii au fost înghesuiţi în vagoane de marfă, utilizate pentru transportul de carbid, cărora li s-au astupat ferestrele, atmosfera dinăuntru devenind astfel sufocantă. Acestea sunt condiţiile în care au fost puse în mişcare două trenuri, supranumite „Trenurile Morţii”. În primul tren care urma să plece în direcţia Călăraşi au fost băgaţi 5000 de evrei, din care au supravieţuit 1011, în timp ce dintr-un număr de 2700 de evrei îmbarcaţi în trenul cu direcţia Podu Ilioaiei au supravieţuit doar 700. Principalele cauze ale deceselor au fost asfixierea şi deshidratarea.
 
În timpul masacrului de la Chestura din Iaşi şi în trenurile morţii se estimează că au murit peste 13000 de evrei.

Din 2004, în România se comemorează Holocaustul în data de 9 octombrie, întrucât în 9 octombrie 1941, mareşalul Ion Antonescu a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. 

Citiți și câteva povești ale supraviețuitorilor, precum și un interviu cu directorul Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian. 

VIDEO.Trenurile morţii: Aşa cum stau pe scaun stăteam pe cadavre

VIDEO. Supravieţuitor al Holocaustului: Am murit din cauza lipsei de libertate, pentru că fratele mi-a fost omorât

VIDEO A plătit cu VIAŢA pentru un nume. Povestea celui din urmă SUPRAVIEŢUITOR al TRENULUI MORŢII Iaşi-Călăraşi

Cum au fost executaţi evreii din Iaşi

Alexandru Florian: „Mareşalul Antonescu a spus că a fost crescut cu ură faţă de evrei şi turci”

Cele mai citite

Înmatriculările de firme ce au capital străin au scăzut cu peste 13% în 2024

În primele 11 luni ale anului 2024, în România au fost înregistrate 5.588 de societăți cu capital străin, cu 13,32% mai puține comparativ cu...

Înmatriculările de firme ce au capital străin au scăzut cu peste 13% în 2024

În primele 11 luni ale anului 2024, în România au fost înregistrate 5.588 de societăți cu capital străin, cu 13,32% mai puține comparativ cu...

Rusia revendică cucerirea orașului Kurahove din estul Ucrainei, în urma unei bătălii de trei luni

Rusia a anunțat luni că a cucerit orașul minier Kurahove, în estul Ucrainei, după aproape trei luni de bătălie intensă. Ministerul rus al Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă