-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSportAspiratiile lui Tariceanu si mama Omida

Aspiratiile lui Tariceanu si mama Omida

Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a reiterat ieri, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, promisiunea ca Romania va adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Seful Executivului a prezentat si stadiul pregatirilor pentru integrare, trecand in revista atat progresele inregistrate, cat si masurile ce trebuie adoptate si factorii care au ingreunat activitatea Guvernului: situatia dezastruoasa lasata de cabinetul PSD. Reactia opozitiei nu s-a lasat mult asteptata, iar dezbaterile s-au transformat intr-un adevarat razboi al declaratiilor politice, al aprecierilor deloc magulitoare si al amenintarilor.

Congregatia baronilor PSD si clientelismul politic

In preambulul raportului privind pregatirea aderarii la UE, premierul Calin Popescu Tariceanu a criticat in termeni foarte duri „mostenirea” PSD. „Am preluat in decembrie 2004 o Romanie codasa la integrare”, a spus primul ministru, subliniind ca guvernul Adrian Nastase „avea alte prioritati decat sa faca reforma sau sa combata coruptia”. Tariceanu a vorbit si despre „congregatia baronilor PSD si clientelismul politic” care impiedicau „orice pas real spre Europa”, dar si despre negocierile de integrare „incheiate in genunchi, pentru a avea munitie electorala”. Referindu-se la clauzele de salvgardare impuse Romaniei, premierul a zis ca au constituit „un mod elegant prin care liderii europeni au spus fostei guvernari: "noi v-am deschis usa, dar voi nu sunteti in stare sa intrati!"”. Tariceanu a mai acuzat PSD de „obstinatia de a nu face reforma” si ca a adus asupra Romaniei o „boala grea”: capuseala sistemica, coruptia si blocajul reformelor.

In 2005, renegocierea contractelor dubioase

In discursul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a aratat ca Romania a obtinut, pe parcursul anului 2005, trei victorii majore in ceea ce priveste pregatirea pentru aderarea la UE.
Prima victorie se refera la recastigarea credibilitatii in strainatate, iar printre masurile adoptate s-a aflat si neincheierea de „contracte dubioase” pentru a incerca „potrivit unor mentalitati pervertite” sa se deschida usile cancelariilor straine. Tariceanu a dat si un exemplu in acest sens: renegocierea contractului cu EADS, in urma careia s-au obtinut clauze net favorabile pentru Romania si s-au economisit peste 400 de milioane de euro. Premierul a anuntat cu aceasta ocazie si renegocierea contractului cu Bechtel, pentru a fi „conform legislatiei romane”.
O a doua victorie majora invocata de seful Guvernului se refera la reformele intreprinse in 2005 si la masurile de modernizare adoptate. Tariceanu a subliniat eliminarea reesalonarilor si scutirilor de taxe, care „asigurau conditii preferentiale unei clientele de partid”, dar si reforma „reala si de amploare” a sistemului judiciar, astfel incat justitia sa redevina a treia putere in stat. „Noi nu ne-am jucat cu dosarele adversarilor politici, cum se proceda in trecut”, a spus raspicat premierul de la tribuna Parlamentului, adaugand ca in subordinea sa nu tolereaza acte de coruptie.
In ceea ce priveste planul de masuri pentru anul 2006, Tariceanu a dat asigurari ca Executivul pe care-l conduce va apasa „pedala pregatirilor de aderare”, existand deja un plan de actiuni prioritare. Seful Guvernului a facut totodata un apel la parlamentari sa acorde o mai mare atentie proiectelor de lege din portofoliul integrarii.

Nastase a suspendat sedinta dupa bunul plac

Criticile acide ale premierului la adresa fostilor guvernanti au starnit, previzibil, mania actualei opozitii. Primul care a reactionat a fost si cel mai vizat de aprecierile lui Tariceanu: Adrian Nastase, fostul prim-ministru. Pentru a le da colegilor de partid posibilitatea sa-si pregateasca contraatacul, presedintele Camerei Deputatilor a invocat faptul ca Tariceanu ar fi prezentat un alt raport decat cel depus luni dupa-amiaza la Parlament. Vezi, Doamne, alesii PSD si PRM si-ar fi pregatit luarile de cuvant pe baza altui raport! Strigand ca e vorba de „o smecherie ieftina” a puterii pentru a prinde pe picior gresit opozitia, Nastase a decretat pauza, pentru ca liderii grupurilor parlamentare sa hotarasca in ce fel va continua sedinta comuna. Consultarile au durat insa aproape o ora, fara ca deputatii si senatorii sa se sinchiseasca de faptul ca erau asteptati in sala de premier si de ministri.

„Obsedati de PSD”!

La reluarea dezbaterilor, la microfon s-a inscris repede Mircea Geoana, presedintele PSD, cu un discurs la care consilierii sai au lucrat din greu pe perioada pauzei. Liderul social-democrat a apreciat raportul prezentat de Calin Popescu Tariceanu ca fiind unul „agresiv si mincinos”, motiv pentru care Geoana crede ca premierul nu e nici om politic si nici „barbat de stat”. Presedintele PSD a mai vorbit despre delir si retorica paguboasa, despre ura si minciuna actualei puteri, catalogand criticile lansate in ultimele zile in directia PSD drept „meci politic de divizia G”. Pentru a fi, chipurile, mai convingator, Geoana nu a evitat sa aminteasca de „clubul petrolistilor” si de „clubul oligarhilor” pe care le-ar reprezenta, in viziunea sa, actualul Guvern. „Ati tradat interesul national! Jucati la loto interesul si viitorul tarii!”, si-a continuat Geoana de la tribuna discursul populist, amenintand ca in 2006 coalitia va avea parte de un razboi politic total. Si, pentru ca un pic de patetism nu strica niciodata, liderul social-democrat si-a incheiat discursul furibund zicand: „Uitati-va bine la acest guvern liberal! E ultima data cand il vedem. Sa dea Dumnezeu sa scapam de aceasta problema!”.
Isonul i-a fost tinut lui Geoana de colegii de partid care s-au mai perindat pe la microfon. Fostul ministru Mihai Tanasescu s-a referit, de exemplu, la „primul ministru Basescu” si i-a catalogat pe reprezentantii puterii ca fiind „coltosi” si „obsedati de PSD”. La randul sau, Titus Corlatean a gasit potrivit sa vorbeasca despre… terminologia de tip neofascist folosita, chipurile, de cei din arcul guvernamental.
Astfel de aprecieri nu au ramas fara replica din partea premierului Calin Popescu Tariceanu. In incheierea sedintei, seful Executivului a marturisit ca a trait sentimentul ca asculta „discursul noii mame Omida a politicii romanesti” si l-a atentionat pe Geoana ca risca sa devina cu o astfel de retorica populista „mic, ridicol si mai caraghios”. „Sunteti prizonierii mentalitatii comuniste”, a mai spus de la tribuna premierul Tariceanu, in timp ce pesedistii, in frunte cu Mircea Geoana, se grabeau sa paraseasca sala.

Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă