4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSportINTERVIU Ardean, รฎndrฤƒgostitฤƒ de Ardeal

INTERVIU Ardean, รฎndrฤƒgostitฤƒ de Ardeal

Primul sentiment pe care îl ai când te afli la un metru de Alice – aศ™a cum o ศ™tie toatฤƒ lumea handbalului pe Valentina – este cฤƒ te poate lua în braศ›e cu uศ™urinศ›ฤƒ ศ™i cฤƒ te-ar putea catapulta în plasa porศ›ii cu tot cu minge.

La 36 de ani sau „18 pe un picior”, cum îi place ei sฤƒ spunฤƒ, Ardean-Elisei are în continuare alura unei sportive de forศ›ฤƒ, pe care doar un profesionist desฤƒvârศ™it o poate pฤƒstra. Secretul pentru a juca handbal la cel mai înalt nivel ศ™i la 24 de ani dupฤƒ ce s-a apucat de acest sport? „Sฤƒ nu ne pฤƒcฤƒlim, sฤƒ respectฤƒm ceea ce facem, sฤƒ ศ™tim ce vrem de la noi ศ™i unde vrem sฤƒ ajungem”, spune Alice.

Sunฤƒ a moto, dar este pur ศ™i simplu drumul sฤƒu de sportiv cฤƒlฤƒuzit de aceste cuvinte simple ศ™i pline de sens. În cazul în care aveศ›i copii pe care vreศ›i sฤƒ-i vedeศ›i mari sportivi, citiศ›i-le mai înainte fraza lui Alice, dupฤƒ care anunศ›aศ›i-i cฤƒ urmeazฤƒ greul.

„La început, aveam ศ™i câte trei antrenamente pe zi. Era greu, obositor, dar mi-au prins bine”, spune handbalista originarฤƒ din Focศ™ani. Între timp, ศ™edinศ›ele de pregฤƒtire s-au transformat, la fel ca handbalul din ziua de azi, care se bazeazฤƒ foarte mult pe „forศ›ฤƒ ศ™i vitezฤƒ”.

Experienศ›a o ajutฤƒ pe Alice sฤƒ-ศ™i managerieze foarte bine propriul organism pentru a scoate ce e mai bun din el în meciuri. „ศ˜tiu când sฤƒ trag tare ศ™i sฤƒ acumulez, dar ศ™i când sฤƒ mฤƒ relaxez. Îmi dozez bine efortul ศ™i am în jurul meu oameni care ศ™tiu ce anume sฤƒ-mi cearฤƒ ca sฤƒ dau randament maxim, iar asta este foarte important.”

Unul dintre aceศ™ti oameni este antrenorul Gloriei, Horaศ›iu Paศ™ca, pe care Alice îl cunoaศ™te de la echipa naศ›ionalฤƒ, acolo unde este secund. El, câteva fete de la echipa ardeleanฤƒ cu care Ardean-Elisei se cunoaศ™te, de asemenea, ศ™i proiectul ambiศ›ios care existฤƒ aici au convins-o pe Alice sฤƒ vinฤƒ la Bistriศ›a. „Mi-am ascultat instinctul”, spune jucฤƒtoarea, care s-a îndrฤƒgostit la prima vedere de oraศ™. „Îmi plac oraศ™ele mai mici, mฤƒ simt mai liniศ™titฤƒ în ele”, dezvฤƒluie Alice, dupฤƒ care adaugฤƒ imediat: „Asta nu înseamnฤƒ cฤƒ îmi displac oraศ™ele mari, nu, nicidecum!”.

Faptul cฤƒ a simศ›it nevoia acestei completฤƒri face parte din caracterul lui Alice de a nu nedreptฤƒศ›i pe cineva. Este foarte atentฤƒ cu vorbele sale, pe care le asambleazฤƒ atent ca un meศ™ter ce nu doreศ™te ca produsul sฤƒu sฤƒ aibฤƒ parte de critici.

Dacฤƒ îi sugerezi cฤƒ ea este perceputฤƒ acum ca vedeta echipei, Alice te pune la punct cu zâmbetul care nu o pฤƒrฤƒseศ™te niciodatฤƒ pe parcursul dialogului din Sala Polivalentฤƒ. „Nu mฤƒ intereseazฤƒ sฤƒ dau eu nu ศ™tiu câte goluri ศ™i sฤƒ ies în evidenศ›ฤƒ. Unitatea grupului este reศ›eta succesului, sฤƒ ne susศ›inem una pe cealaltฤƒ, pentru cฤƒ numai împreunฤƒ putem avea rezultate. Dacฤƒ echipa câศ™tigฤƒ, toศ›i câศ™tigฤƒ.”

E clar însฤƒ cฤƒ venirea sa creศ™te nivelul aศ™teptฤƒrilor în rândul suporterilor Gloriei  – locul 6 în Liga Florilor sezonul trecut -, care i-au fฤƒcut o primire cฤƒlduroasฤƒ, ca unei adevฤƒrate campioane. Alice este însฤƒ foarte calmฤƒ când vine vorba de obiective ศ™i alte lucruri de perspectivฤƒ. „Campionatul este foarte puternic, cu multe meciuri de care pe care. Este foarte greu de fฤƒcut previziuni acum. Trebuie sฤƒ o luฤƒm pas cu pas, sฤƒ avem rฤƒbdare ศ™i sฤƒ muncim”, spune Alice. Apoi îศ›i zâmbeศ™te ศ™trengฤƒreศ™te, ศ™tiind cฤƒ tu ai fi vrut niศ™te declaraศ›ii ofensive de genul „ne vom bate la podium”, „vrem în cupele europene”, dar ea ศ›i-a dat o depฤƒศ™ire scurtฤƒ, aศ™a cum face cu atâta dezinvolturฤƒ pe teren. 

 

„Nu sunt robot, ci doar un om“

Alice este al doilea cฤƒpitan al echipei naศ›ionale a României, dupฤƒ interul Cristina Neagu. „Nu îmi place sฤƒ fac diferenศ›ฤƒ între a fi cฤƒpitan ศ™i a fi o jucฤƒtoare normalฤƒ. Toate suntem egale. Pentru mine este o onoare sฤƒ fiu cฤƒpitan, dar ศ™i o mare responsabilitate. Cristina aduce echilibru grupului ศ™i încercฤƒm sฤƒ ne ajutฤƒm una pe cealaltฤƒ”, spune Alice. În general, îi place sฤƒ facฤƒ lucrurile cât mai bine, indiferent dacฤƒ joacฤƒ la echipa de club sau la naศ›ionalฤƒ, dar tot ea recunoaศ™te cu sinceritate: „Uneori îmi iese, alteori nu. Nu sunt robot, sunt doar om”.

 

Glorie ศ™i suferinศ›ฤƒ

Valentina Ardean-Elisei a avut parte de multe momente de satisfacศ›ie de-a lungul carierei. Ultimul dintre acestea a fost câศ™tigarea în acest an a Cupei EHF cu SCM Craiova, o adevฤƒratฤƒ „paginฤƒ de istorie” pentru handbalul nostru.

De asemenea, Alice a cunoscut gloria la CS Oltchim Râmnicu Vâlcea, cu care a dominat handbalul românesc în perioada 2006-2012, dar ศ™i la echipa naศ›ionalฤƒ, alฤƒturi de care a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial 2005 ศ™i medalia de bronz la CM 2015 ศ™i la Campionatul European 2010. Pe plan individual, ea a fost declaratฤƒ cea mai bunฤƒ extremฤƒ stânga la CM 2005, CE 2008 ศ™i CM 2015.

 Acestea sunt doar câteva dintre succesele de care s-a bucurat Alice, însฤƒ când este întrebatฤƒ care moment de glorie a marcat-o cel mai mult, rฤƒspunsul este surprinzฤƒtor: „Toate. Fiecare medalie pe care am obศ›inut-o am resimศ›it-o ca pe o mare satisfacศ›ie. A fost rodul unui an de muncฤƒ alฤƒturi de colege, iar când o pui la gât simศ›i cฤƒ a meritat tot efortul, toate durerile”. La polul opus, cele mai grele perioade au fost cele în care a fost accidentatฤƒ.

„Este cumplit sฤƒ vezi cฤƒ nici nu poศ›i sฤƒ mergi”, povesteศ™te Alice, care a avut rupturฤƒ de ligamente încruciศ™ate în urmฤƒ cu doi ani. Aici îศ™i intrฤƒ cel mai bine în rol familia, soศ›ul ศ™i bฤƒieศ›elul de 6 ani, „averea mea”, de la care primeศ™te zilnic injecศ›ii cu moral. Apoi se rฤƒscoalฤƒ caracterul sฤƒu de luptฤƒtoare: „Vreau sฤƒ fiu cum am fost ศ™i chiar mai bunฤƒ. Vreau, vreau, vreau ศ™i pot, pot, pot!”. Simplu, nu?  

Cele mai citite

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ