Antonescu susţine că România are în continuare o economie bazată parazitar pe bugetul de stat, el acuzând faptul că alocarea banului public continuă să aibă ca priorităţi „circuitele baroniale”, iar investiţiile sunt gândite în funcţie de importanţa electorală a primarilor, informează Mediafax.
Prezent duminică la Deva, la Conferinţa teritorială a PNL Hunedoara, Crin Antonescu a susţinut un amplu discurs în care a vorbit despre ceea ce în opinia sa reprezintă cele „cinci lucruri esenţiale” de care România are nevoie de multă vreme, dar nu le are încă. Antonescu a vorbit despre: separaţia puterilor în stat, rolul Parlamentului şi nevoia de a stope traseismul politic; statul de drept; economia liberală; administraţia performantă; o politică externă coerentă, activă şi ofensivă.
Citeşte şi: Antonescu: Klaus Iohannis ar putea fi premier în locul lui Ponta
În acest context, liderul PNL a arătat că România are politici economice care iau de la cei care produc şi dau clientelei.
„Avem în continuare o economie bazată parazitar pe bugetul de stat, avem în continuare politici economice şi bugetare care iau de la cei care produc şi nu dau la cei aflaţi în nevoie, la săraci, la nevoiaşi, la prost plătiţi, că măcar asta ar fi o politică de stânga, dar se întâmplă ceva mai rău, iau de la cei care produc şi dau la cei care consumă clientelar. Asta a făcut guvernul Boc care se bate cu cărămida în piept şi astăzi cu neruşinare, că a făcut mare reformă în România, asta continuăm, din păcate, să facem noi astăzi, în această guvernare”, a afirmat Crin Antonescu.
Citeşte şi: Antonescu: Am renunţat şi la desfiinţarea USD, nu se poate spune că nu am făcut concesii
El a spus că este nevoie de o economie în care cei care produc, cei care asumă riscuri, cei care sunt coloana vertebrală a economiei româneşti să fie susţinuţi, să fie încurajaţi, să fie lăsaţi în pace să producă, „să nu mai fie sugrumaţi de birocraţie, să nu mai fie sugrumaţi de şpăgi, să nu mai fie siliţi de fapt de realitate să intre într-un circuit al corupţiei mai degrabă decât într-un circuit natural al unei economii de piaţă liberă”.
Antonescu a susţinut, totodată, că România are nevoie de „o administraţie care să coste cât face sau să facă cât costă, o administraţie care să lucreze cu resurse publice în folosul cetăţeanului şi al comunităţii”.
El a adăugat că în România se face în continuare politică pentru primari, iar corect ar fi să se facă politică pentru cetăţeni.
Citeşte şi: Antonescu: Am schimbat miniştrii PNL care se comportau ca executanţi ai ordinelor premierului
„Nu putem să perpetuăm o gândire, o filosofie şi un mecanism democratic prin care să alocăm resurse şi să gândim investiţiile şi dezvoltarea doar în funcţie de importanţa electorală a primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene. Asta înţelegeam prin faptul că noi, liberalii, şi am spus-o, credem în lideri puternici de comunităţi, şi nu în baroni”, a mai spus Antonescu.
„Circuitele banului public continuă din păcate să aibă printre priorităţi mecanismele şi circuitele baroniale şi clientelare. Continuă un mod discreţionar în unele privinţe de alocare a banului public după criterii politice, după criterii semioculte, după criterii care niciodată nu au fost justificate, nici în faţa Parlamentului, nici în faţa opiniei publice”, a mai declarat liderul PNL.
El a admis, însă, că lucrurile stau ceva mai bine decât altădată: „Stau ceva mai bine decât pe vremea când domnul Boc nici măcar nu ne anunţa că a făcut bugetul. Nici măcar nu apuca să ne anunţe cu cât ni s-a tăiat din salariu şi venea neconstituţional preşedintele Băsescu să o facă”.
„Dar pe mine nu mă interesează şi pe noi cred că nu ne interesează să fim ceva mai buni decât pot şi nu atât de răi ca Băsescu. Pe noi ne interesează şi ne interesează în mod vital ca partid să avem o economie liberală, să avem o economie stimulată prin politici guvernamentale, politici fiscale, politici economice şi să avem, în fine, într-o ţară în care în continuare media veniturilor în sectorul bugetar este sensibil mai mare decât cea din sectorul privat, ceea ce este anormal, să avem echilibre şi sănătate economică”, a mai spus Crin Antonescu.