-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSportAntonescu: Nu eu am început disputa cu Ponta. În jumătate de an,...

Antonescu: Nu eu am început disputa cu Ponta. În jumătate de an, Victor Ponta, ca premier, a avut contacte mai multe la nivel înalt decât a avut Traian Băsescu în ultimul mandat

Şeful PNL a discutat, joi seară, într-un interviu acordat Realitatea TV, despre tensiunile din USL, despre relaţia cu Victor Ponta, dar şi despre realizările economice de până acum ale Guvernului Ponta. Antonescu a apreciat că alianţa cu PSD nu se va rupe atâta timp cât partenerii de coaliţie urmăresc planul de guvernare.

Astfel, Crin Antonescu a declarat, joi seară, în cadrul unei emisiuni a postului Realitatea TV, că disputa pe care o are cu Victor Ponta, pe tema proiectului de exploatare de la Roşia Montană, nu a fost începută de el.

„Eu am văzut cum Ponta, timp de trei ani de zile, nu a spus nimic rău de Crin Antonescu. Nici nu avea cum. Case diferite, obiceiuri diferite. Eu, dacă am ceva de spus vreunui partener sau coleg, ies eu şi spun. Eu nu am grupuri de oameni cărora să le dau voie să spună. «Ioan Rus, ieşi şi vorbeşte!» În PNL, nu se vorbeşte şi nu se tace la ordin„, a declarat Antonescu.

Citeşte şi Ioan Rus îl AMENINŢĂ pe Antonescu: Va avea de-a face cu PSD

Liderul PNL a explicat că, înainte de a fi la putere, liberalii s-au opus exploatării de la Roşia Montană, pentru că nu aveau încredere îm proiect.

„Am deplină încredere în Guvern şi în premier, pentru că altfel l-aş părăsi, dar (…) nu-mi pot lua angajamanetul de a vota în Parlament un proiect când Guvernul şi chiar iniţiatori ai proiectului ezită în a-l vota„, a spus Antonescu.

Liberalul a precizat că PNL are o poziţie raţională în subiectul Roşia Montană, iar protestele din Piaţa Universităţii nu au influenţat această poziţie.

Oamenii din stradă semnifică întotdeauna ceva„, a completat liderul PNL.

Citeşte şi Crin Antonescu în atacă pe Victor Ponta: Face un joc ”parşivel”

„Suntem într-un parcurs normal, nu s-a întâmplat nicio nenorocire dacă poziţiile parlamentarilor diferă. Neregulile se pot remedia într-o astfel de comisie specială„, a mai spus Antonescu.

Antonescu a adăugat că mulţi dintre români se tem că proiectul de la Roşia Montană ar putea fi o catastrofă ecologică.

„Minerii se tem că nu vor mai avea locuri de muncă, alţii se tem că statul va avea pierderi, investitorii se tem că au pierdut nişte bani”, a completat Antonescu.

Preşedintele PNL a declarat că nu a aflat dacă licenţa care stabileşte cantitatea de aur de exploatat a sporit sau dacă a crescut suprafaţa de exploatare aprobată iniţial. Mai mult, a susţinut că Parlamentul are nevoie de verdictul unor specialişti, pentru că deputaţii nu pot face măsurători tehnice.

„Roşia Montană nu va fi motiv de rupere a USL. (…) Nu ping-pong- ul din Usl ar trebui să intereseze presa, ci Roşia Montană. (…) Ce e atât de neclar că nu votez Roşia Montană?”, a mai spus Antonescu.

Preşedintele PNL a declarat, joi, că PSD solicită retragerea, în regim de urgenţă, a proiectului de exploatare de la Roşia Montană şi revenirea la Comisia Specială.

Citeşte şi CRIN ANTONESCU: Proiectul Roşia Montana poate fi aprobat şi fără votul PNL

Antonescu a menţionat că de când funcţionează guvernul Ponta, niciodată nu s-a discutat despre vreo remaniere. Cu toate acestea, a adăugat că USL s-a constituit în jurul unui program de guvernare care nu prevede adoptarea proiectului Roşia Montană.

„Strategia pentru ocuparea fortei de munca: asta este marea dilema a unei decizii in aceasta privinta, egalizarea este izvorata din egalizarea legislatiei europene (egalizarea vârstei la forta de munca). Din păcate, conditia femeii din România nu este de comparat cu conditia femeii occidentale, adică egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi”.

„Această decizie trebuie luată, e valabilă şi în sănătate, ieftinerea costului forţei de muncă. Acest Guvern a menţinut o cotă scăzută de impozitare, dacă ieftinim şi costul muncii… ceea ce poate face Guvernul… sunt paşi considerabili”.

Am luat decizia cu CAS-ul, trebuie stabilite politicile de nişă, ministrul Vosganian a fost mandata să prexinte un plan privind reindustrializarea României”.

Citeşte şi SCRISOAREA de intenţie pentru acordul FMI a fost aprobată în şedinţa de Guvern

Foarte multă libertate de mişcare Guvernul nu a avut, FMI-ul l-a oprit, dar e de apreciat faptul că premierul a venit cu ideea de a prezenta scrisoarea de intenţie către FMI în Parlament, se face o dezbatere publică. Prelungirea relaţiei cu FMI nu mai are constrângerile pe care le-am avut, sper să existe mai multă libertate de mişcare„, a arătat Crin Antonescu.

„Gold Corporation nu a stat în mizerie până acum, nu sunt de acord nici cu ce spun unii- jos capitalismul, jos corporaţiile. Eu înţeleg de ce unii ajung la aceste forme radicale, nu sunt de acord nici cu faptul că se blochează viitorul economiei că ies în stradă 10.000 de tineri, că nu vor mai fi investiţii. Investiţiile vin în funcţie de politici, în jumătate de an, Victor Ponta, ca premier, a avut contacte mai multe la nivel înalt decât a avut Traian Băsescu în ultimul mandat” , a mai spus şeful liberalilor.

Această luare de poziţie a UE arată că România contează„, a remarcat Antonescu vizavi de avertismentul UE către SUA şi Canada.

PNL susţine regionalizarea, iar USL nu a abandonat nici unul din proiectele susţinute în campania electorală. Noi am pornit cu obiective ca modificarea Constituţiei şi regionalizarea, care au fost atacate. Facem o lege a referendumului, CCR ne spune că este bună, dar nu ne lasă s-o aplicăm decât peste un an”.

Eu nu am baroni în partid. Din cei 13 preşedinţi de CJ, 9 sunt aleşi. Da, erau la PDL, dar au căzut la alegeri, la PSD sunt discuţii, se poate şi ca vreun liberal să aibă la un moment dat comportament de baron”, a explicat Crin Antonescu.

Văd invitaţia la dialog (cu PDL-ul, n.red.) pe care am lasat-o alături de premier, e prima dată după mulţi ani când sunt de acord cu un dialog, sunt multe teme care necesită consens. Avem raporturi civilizate. Vasile Blaga (pe care îl alege dintre Vasile Blaga şi Elena Udrea), pentru că la Blaga am văzut, şi când a fost ministru, un tip de asumare a unei responsabilităţi, o atitudine corectă în Guvernul Tăriceanu. Omul s-a mai preocupat să rezolve probleme, decît să scrie pe Facebook şi să-şi pună poze în chiloţi”, a spus Antonescu.

Despre Monica Macovei, şeful Senatului susţine că are obsesii şi i se pare ” jenant ce face la Bruxelles”.

Despre preşedintele Traian Băsescu: Eu spre ca spre sfârşitul anului viitor să intre în Opoziţie. I s-a dat mai multă putere decât merita. Nu mai are nevoie de vreun acord, a căpătat credibilitate prin pactul de coabitare, dl Băsescu şi-a păstrat controlul, e încă la putere. Peste un an, sper să se pregătească să intre în opoziţie. 

„Atâta vreme cât vom putea urmări programul de guvernare, eu cred că va dura”- dacă PNL va rămâne la guvernare alături de PSD.

„PSD poate să voteze liniştit proiectul Roşia Montană, nu e un motiv să rupem guvernarea”, a mai aratat Crin Antonescu.

„Ponta nu a avut niciodată motive să mă critice, dacă am ceva să-i reproşez, o voi face personal, eu nu am dulăi, să le dau drumul”, a încheiat liderul PNL. 

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă