Preşedintele PNL, Crin Antonescu, consideră că nu există elemente pentru a vorbi de o campanie a senatorului Sorin Roşca Stănescu împotriva premierului Victor Ponta sau împotriva USL.
„Dacă citim spiritul protocolului USL este foarte clar că o campanie împotriva USL sau a cuiva din USL este de neacceptat. Eu nu cred că avem elementele pentru a vorbi de campania senatorului Sorin Roşca Stănescu împotriva lui Victor Ponta sau împotriva USL. Nu cred. (…) Campanii fac posturile de televiziune”, a afirmat Crin Antonescu miercuri, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.ro.
Potrivit acestuia, USL trebuie să fie preocupată de solidaritatea publică a parlamentarilor săi. „Parlamentarii, chiar dacă nu au funcţii de conducere în partid cum este şi cazul dlui Roşca Stănescu, reprezintă partidul respectiv, au impact. (…) Raportul constituţional între Executiv şi Legislativ pe care l-a invocat Sorin Roşca Stănescu este o poziţie corectă. Parlamentul nu este un organism care reacţionează automat, Parlamentul este un organism de decizie, există drepturi fundamentale inalienabile ale fiecărui senator şi deputat ca reprezentant al cetăţenilor României şi acest lucru poate fi pus foarte bine în armonie cu ceea ce înseamnă disciplina de partid şi coeziunea unei coaliţii. Fără îndoială, suntem solidari cu Guvernul nostru, majoritatea parlamentară sprijină Guvernul, dar asta nu înseamnă că Parlamentul devine un fel anexă. Nu crede asta nici Sorin Roşca Stănescu, categoric nu cred nici eu, categoric nu crede nici Victor Ponta”, a spus Antonescu.
Citeşte şi Ponta: E o problemă serioasă în USL în cazul lui Roşca Stănescu, aşteptăm poziţia oficială a PNL
Liberalii din comisia de anchetă privind interceptările telefonice ale magistratului Corneliu Bîrsan au demisionat marţi.
Senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu a afirmat miercuri că, încă de la început, PSD a fost reticent în ceea ce priveşte crearea unei comisii speciale de anchetă în cazul Bîrsan. „Am certitudinea că fără să vrem, încercând să aflăm adevărul în legătură cu această interceptare, ne-am apropiat cumva de un caz extrem de grav şi nu m-aş mira ca într-o bună zi să aflăm că la capătul firului sunt preşedintele Traian Băsescu şi directorul SRI. Este greu să le fac un proces de intenţie celor de la PSD, dar convingerea mea intimă este că de la început PSD a fost foarte reticent, chiar dacă au semnat foarte mulţi parlamentari să se creeze comisia. La vârfurile PSD a existat o reticenţă în a investiga un caz flagrant de interceptare ilegală a unui magistrat. De ce anume, nu ştiu, pot să bănuiesc legăturile care există la vârf cu domnul Maior”, a spus senatorul liberal, într-o conferinţă de presă.
Primul-ministru Victor Ponta consideră că în USL există o problemă serioasă referitoare la declaraţiile lui Sorin Roşca Stănescu şi demisia liberalilor din comisia de anchetă privind interceptările telefonice ale judecătorului Corneliu Bîrsan. „Aici am discutat destul de mult până la intervenţia domnului preşedinte Băsescu pe care am urmărit-o cu toţii. Avem o problemă serioasă în USL. Noi cei de la PSD am invocat articolul 1.1.4. din protocolul USL care prevede foarte clar că niciun membru al unui partid component nu poate să atace partidele celelalte, în cazul de faţă un senator PNL (n.r. – Roşca Stănescu) şi am cerut o poziţie clară a PNL. Din fericire, acest articol din acordul USL timp de doi ani şi jumătate nu l-a invocat nimeni, nici PNL, nici PSD. Acum situaţia este atât de gravă că atunci când un membru al unui partid component duce o campanie alături de grupuri de interese împotriva unui alt partid trebuie luată o decizie. Am cerut să ştim care este poziţia conducerii PNL”, a spus miercuri Ponta, la Palatul Parlamentului.