1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportAntonescu “igienizează” PNL de opoziţia internă

Antonescu “igienizează” PNL de opoziţia internă

Delegaţia permanentă a PNL a decis ieri excludurea din partid, la cererea preşedintelui Crin Antonescu, a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman şi deputatului Diana Tuşa, punând astfel capăt unui an de conflicte între “gruparea de la Sectorul 1” şi actuala conducere a PNL, care nu pare dispusă să tolereze niciun fel de opoziţie internă.

Partidul Naţional Liberal a trecut în ultima săptămână printr-o perioadă întunecată, în pofida afirmaţiilor lui Crin Antonescu potrivit cărora PNL este mai puternic ca niciodată. Mai întâi, preşedintele PSD, Victor Ponta le-a transmis peneliştilor că doreşte renegocierea protocolului USL, în condiţiile în care PSD devine din ce în ce mai limpede forţa politică dominantă din USL iar Antonescu a recunoscut că PNL este în declin şi “singur împotriva tuturor”. Al doilea este decapitarea filialei de la Sectorul 1, una din cele mai puternice filiale ale PNL din ţară. Joi seara, omul de încredere al lui Crin Antonescu şi Dan Radu Ruşanu, liderul intermar al PNL sector 1, Daniel Chiţoiu, a organizat o şedinţă fulger în care a exclus din partid 12 membri apropiaţi de Andrei Chiliman, printre care, Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Bogdan Piţigoi.

Episodul de joi nu a fost însă decât preludiul şedinţei de ieri a Delegaţiei Permanente în care trebuia exclus Andrei Chiliman. Antonescu a propus în Biroul Permanent Naţional şi 139 de membri ai Delegaţiei Permamente au votat pentru excludere şi numai opt împotrivă. Chiliman este membru al PNL din 1989 şi mulţi dintre cei au votat ieri excluderea sa au venit mai târziu în partid.

Ceea ce a pus capac răbdării lui Antonescu a fost acordul privind “unificarea dreptei” încheiat de Chiliman, Tuşa şi Moisescu în numele Iniţiativei România Liberală, cu liderii Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu şi PNŢCD, Aurelian Pavelescu, privind  constituirea unui “parteneriat pe termen lung” care să treacă peste “interese şi orgolii personale”. Crin Antonescu a prezentat ieri foarte pedant ce articol, paragraf şi  literă din statutul PNL au încălcat cei doi, dar adevărul este că nu existat decât un singur lucru care l-a scos din minţi şi pe care el însuşi l-a recunoscut: Faptul că “parteneriatul pe termen lung” viza, de fapt, susţinerea unui alt candidat la preşedinţie, cel mai probabil a lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Gruparea Chiliman a intrat în conflict cu Antonescu încă de anul trecut când  primarul Sectorului 1 i-a reproşat acordul semnat de Chiţoiu şi Ponta cu asociaţia colonelului Dogaru privind desfiinţarea, DNA, CNSAS şi ANI precum şi declaraţiile agresiv naţionaliste la adresa Comisiei Europene, a cancelarului german Angela Merkel şi a ambasadorului SUA, Mark Gitenstein şi derapajul autoritar al liderului Crin Antonescu. Tot atunci, în perioada tentativei de demitere a preşedintelui, într-o discuţie dintre Vlad Moisescu şi fostul ministru delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, Moisescu califica USL drept “grup infracţional organizat” ca urmare a intenţiei unor lideri USL,dintre care cel mai entuziaşti erau Crin Antonescu şi Dan Voiculescu de a schimba listele de alegători după referendum. Chiliman a arătat în mai multe rânduri că are o agendă politică diferită de cea a grupării din jurul lui Antonescu şi chiar a lăsat impresia că îl forţează pe Antonescu să îl excludă. Chiar şi ieri, Chiliman a venit la Delegaţia Permanentă, cu un mesaj sfidător la adresa lui Antonescu: “Eu am venit aici ca să apăr principiile pentru care am intrat în PNL la sfârşitul anului 1989, şi anume libertatea de expresie, libertatea de opinie, libertatea de asociere şi un anumit mod de a face politică. Am venit aici să apăr liberalismul, să apăr PNL de Crin Antonescu. Nu am venit aici ca să mă apăr pe mine, pentru că nu am de ce. Nu voi intra în logica asta bolşevică pe care încearcă Crin Antonescu să o imprime PNL”, a declarat Chiliman cu puţină vreme înaintea votului.

 În acest fel, Chiliman îşi păstrează mandatul de primar al celei mai bogate unităţi administrative din România şi se află într-o poziţie din care poate promova un proiect politic liber alternativ la PNL, iar PNL pierde una dintre cele mai puternice filiale din ţară. PNL rămâne cu un singur primar în Bucureşti, Rareş Mănescu la Sectorul 6, dar una e să fii primar în Militari şi altceva în Primăverii şi Dorobanţi. Din dorinţa de a menţine un control de mână forte asupra partidului, Antonescu nu a făcut decât să slăbească PNL. Acuzaţia lui Moisescu şi Chiliman că nu ei au trădat liberalismul ci Crin Antonescu, este doar o mică parte din ceea ce va urma. Antonescu crede că se află pe o poziţie de forţă, fiindcă PNL este la guvernare şi are candidatul la preşedinţie. Lucrurile se pot schimba însă foarte repede dacă PSD revizuieşte protocolul aliaţei. Ieri, în conferinţa de presă ţinută de Chiliman, acesta nu uitat să amintească faptul că “Antonescu a negociat pe sub masă cu Vasile Blaga” în vreme ce îşi proclama fidelitatea faţă de PSD. La rândul ei, Diana Tuşa nu a uitat să amintească faptul că Crin Antonescu a vorbit despre cele două excluderi ca despre o operaţiune de „ingenizare”, ceea ce aminteşte în mod neplăcut de de nazism. Acesta este doar începutul.

Cele mai citite

Ungaria mediază între Rusia și Ucraina pentru a proteja transporturile energetice

Conducta, care trece prin Ucraina, este una dintre ultimele rute principale de gaze rusești către Europa Ungaria este în discuții cu Rusia și Ucraina pentru...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...
Ultima oră
Pe aceeași temă