16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportAnchetele ANI paralizează administraţia din Constanţa

Anchetele ANI paralizează administraţia din Constanţa

Viceprimarul Constanţei şi vicepreşedintele CJ Constanţa au fost găsiţi de ANI în incompatibilitate. Cei doi social-democraţi sunt doar ultimii dintr-un lung şir de aleşi locali aflaţi în această situaţie. Câteva zeci sunt numai în judeţul Constanţa.

Cum USL nu a reuşit încă modificarea regimului incompatibilităţilor astfel încât să-şi scape aleşii de inspectorii de integritate, verdictele de incompatibilitate continuă să curgă. Ieri, a venit rândul viceprimarului Constanţei, Decebal Făgădău, şi a vicepreşedintelui CJ Constanţa, Nicolae Cristinel Dragomir. Potrivit ANI, primul ar fi încălcat legea timp de mai bine de trei ani, deoarece a exercitat simultan funcţia de viceprimar şi calitatea de reprezentant al Consiliului Local al Municipiului Constanţa în AGA a SC RAJA SA (operator regional în domeniul alimentării cu apă potabilă a populaţiei şi al epurării apelor uzate). Al doilea, Dragomir, a fost timp de peste un an şi jumătate atât vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa cât şi administrator la o societatea comercială. Făgădău şi Dragomir au declarat ieri că vor ataca în instanţă decizia ANI.

Dacă USL ar fi schimbat regimul incompatibilităţilor, aşa cum spunea că doreşte vicepremierul Liviu Dragnea, doar primul din cei doi aleşi locali vizaţi de ANI ar fi scăpat de verdictul de incompatibil. Aceasta deoarece s-a pus problema să nu mai intre sub incidenţa legii doar aleşii locali care-şi reprezintă comunitatea în asociaţiile şi societăţile înfiinţate chiar de consiliile locale sau judeţene pentru a putea derula proiecte din fonduri europene. Deci, nici vorbă cei care deţin funcţii în societăţile comerciale obişnuite.

Judeţul Constanţa, condus de Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre, se numără printre judeţele campioane la incompatibilităţi. În luna iulie, de pildă, au fost declaraţi incompatibili, într-o singură zi, 22 de aleşi locali constănţeni. De altfel, şi baronul Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, a primit verdict de incompatibilitate.

Dacă deciziile ANI sunt confirmate de instanţă, aleşii locali respectivi îşi pierd mandatul şi timp de trei ani nu mai au dreptul să exercite vreo funcţie sau demnitate publică.

Alţi 16 incompatibili în doar câteva zile

Pe motiv de exercitare simultană a mai multor funcţii, au picat, luni, testul de integritate alţi opt aleşi locali din Argeş, Olt, Suceava, Teleorman, Călăraşi, Buzău, Mureş şi Vrancea. Cel mai interesant este cazul consilierului local Ioan Ghiţă (Consiliul Local al Municipiului Curtea de Argeş) care s-ar afla în incompatibilitate, potrivit ANI, din iunie 2008 încoace. Acesta a deţinut simultan calitatea de consilier local şi funcţia de director al Serviciului Public de Gospodărire Comunală Curtea de Argeş.

Anterior, pe 1 noiembrie, alţi şase foşti şi actuali aleşi locali au primit verdict de incompatibil. Printre aceştia se numără şi primarul Municipiului Zalău, Sandu Victor Radu Căpâlnaşiu (PNL).

Joaca USL de-a amnistia

Încă din primăvară, liderii USL caută soluţii pentru a-şi scăpa aleşii locali de inspectorii de integritate, presaţi fiind chiar de baronii locali care-şi văd ameninţate funcţiile şi influenţa.

După ce vicepremierul Liviu Dragnea a vorbit despre adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens, dar proiectul a primit aviz negativ de la Ministerul Justiţiei, subiectul a fost preluat în forţă de liberali. Mai precis, de Crin Antonescu. Acesta a arătat că şi-ar dori o amnistie a aleşilor locali în cazul cărora au fost constatate conflicte de interese de tip „public-public“.

La începutul lunii octombrie, liderul liberal spunea că proiectul va fi gata într-o săptămână. Între timp, agenda partidelor la putere a fost populată cu subiecte mult mai fierbinţi, precum prezidenţiabilul USL, constituirea unei alte majorităţi în Parlament, negocieri cu FMI şi altele. În plus, premierul Ponta şi-a exprimat din start temerea că o astfel de amnistie ar putea fi neconstituţională.

Cele mai citite

Kevin de Bruyne s-a accidentat și e incert pentru derby-ul cu Arsenal!

Căpitanul lui Manchester City, Kevin De Bruyne, a suferit o nouă accidentare în meciul din Liga Campionilor contra lui Inter Milano, reluând un șir...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă