Prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a declarat, miercuri, la RFI, referitor la eventualitatea unei remanieri guvernamentale, că „într-o echipă trebuie să faci schimbări atunci când ele sunt necesare”, informează Mediafax.
Roberta Anastase a menţionat că remanierea Guvernului este atributul premierului.
„Într-o echipă trebuie să faci schimbări atunci când ele sunt necesare. Din perspectiva obiectivului legat de fondurile europene, cred că întotdeauna trebuie să urmăreşti obiectivul. Aşa încât, dacă lucrurile să spunem că şchioapătă în anumite zone, atunci ele trebuie corijate”, a explicat prim-vicepreşedintele PDL.
Roberta Anastase a precizat că, dacă va fi vorba de o remaniere „post pe post”, Guvernul nu trebuie să treacă prin procedura parlamentară. Dacă se va înfiinţa însă un nou minister, precum cel pentru fonduri europene, situaţia se schimbă.
„Există două situaţii: situaţia unei remanieri guvernamentale obişnuite nu presupune procedura trecerii prin Parlament. În momentul în care se schimbă fie structura Guvernului, fie compoziţia politică a acestuia, atunci trebuie să treacă prin Parlament. În eventualitatea înfiinţării unui nou minister, atunci se schimbă structura Guvernului şi atunci trebuie să îndeplinească şi procedura parlamentară. În cazul în care vorbim de o remaniere post pe post, atunci nu există obligativitatea constituţională de îndeplinire a procedurii parlamentare”, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, marţi, într-un interviu pentru Hotnews, că, „din ce s-a anunţat”, remanierea va avea loc „foarte curând – poate să însemne o lună, două, trei luni, la toamnă”.
„La următoarea remaniere – şi premierul a spus asta – absorbţia fondurilor va fi un criteriu. Probabil foarte curând, mi-e greu să spun, că e atributul premierului, sigur, în discuţie cu preşedintele. Dar din tot ce s-a anunţat, foarte, foarte curând. Poate să însemne o lună, două, trei luni, la toamnă. În orice caz, se simte nevoia unei remanieri pentru că au fost două obiective fixate şi pentru acest an: absorbţia fondurilor şi cheltuirea banilor pentru investiţii, şi cele două obiective n-au fost atinse aşa cum şi-ar fi dorit actualul cabinet. Şi atunci sigur că trebuie făcută o evaluare a miniştrilor cel puţin pe cele două criterii, dar asta premierul o decide”, a spus Lăzăroiu, citat de Hotnews. Lăzăroiu a sugerat că schimbarea unor miniştri n-ar putea avea loc mai devreme de 1 septembrie, deoarece puterea nu se poate baza pe o majoritate confortabilă pentru a-i convoca pe parlamentari din vacanţă în sesiune extraordinară.
Şefu statului declara, recent, la o şedinţă de Guvern, că miniştrii trebuie să-şi facă bilanţul până pe 30 iunie pe tema absorbţiei fondurilor europene, iar cei cu rezultate slabe trebuie „să se gândească dacă mai ramân”.