15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSportAmbasadorul Ungariei va fi convocat la MAE, după declaraţiile vicepremierului ungar

Ambasadorul Ungariei va fi convocat la MAE, după declaraţiile vicepremierului ungar

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti va fi convocat la Ministerul român al Afacerilor Externe, după ce vicepremierul ungar Zsolt Semjen a afirmat că proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a României ar modifica harta etnică, relatează RFI, citându-l pe ministrul Teodor Baconschi, relatează Mediafax.

Potrivit RFI, Teodor Baconschi cere Ungariei să revină la un ton normal şi să înceteze cu declaraţiile „deplasate”.

„Din păcate, în ultima perioadă, s-au înmulţit declaraţiile provocatoare care, venite de la Budapesta au şi un supărător aer de imixtiune în treburile altui stat”, a declarat Baconschi.

RFI precizează că Teodor Baconschi îl va convoca pe ambasadorul Ungariei la MAE, cerând de asemenea Budapestei „să revină la un ton normal”.

„Sunt un adept al păstrării şi continuării acestei reconcilieri bilaterale, care e foarte importantă pentru ambele ţări şi sunt sigur că noua convocare la MAE a ambasadorului ungar la Bucureşti va transmite nedumerirea părţii române, perplexitatea noastră în faţa înmulţirii acestor declaraţii deplasate şi totodată îi va ajuta pe partenerii noştri de la Budapesta să revină la un ton normal”,
a spus şeful diplomaţiei române.

Proiectul de reorganizare administrativă a României ar fi o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice, afirmă vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de MTI.

Proiectul de reorganizare administrativă reprezintă o ameninţare la adresa etnicilor maghiari din Ţinutul Secuiesc şi Transilvania, a declarat Semjen.

Vicepremierul ungar a subliniat că au mai existat planuri de acest fel şi că este greu de spus cât de serioase erau în contextul politic „furtunos”.

Cele mai citite

Germania anticipează stagnare economică în 2024, conform noilor previziuni guvernamentale

Guvernul Germaniei se pregătește să revizuiască în scădere previziunile economice pentru 2024, în contextul în care cea mai mare economie a Europei se confruntă...

Revoluția subterană a lui Nicușor Dan „îngroapă” 45 de km de conducte noi

Primarul Capitalei a reamintit că anul trecut au fost reabilitate țevi pe o lungime de 50 de km Într-o postare pe Facebook, primarul Nicușor...

Cinci ore de atacuri cu drone auspra Kievului. Au fost auzite mai multe explozii

Rusia a lansat mai multe valuri de drone asupra Kievului într-un atac care a durat peste cinci ore, potrivit armatei ucrainene. Acesta este al...
Ultima oră
Pe aceeași temă