7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSportAmbasadorul SUA la Bucureşti: România, modelul de urmat în ceea ce priveşte...

Ambasadorul SUA la Bucureşti: România, modelul de urmat în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei

Ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, a vorbit, miercuri,  la un eveniment organizat cu prilejul Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Corupţiei, despre succesul "remarcabil" al României în lupta anticorupţie şi a precizat că lupta dusă de procurori şi judecători face ca România să fie recunoscută, la nivel internaţional, drept un model de urmat.

Mai mult, Klemm a lăudiat deciziile liderilor români, "care au avut curajul, înţelepciunea şi viziunea"  de a înfiinţa instituţii puternice, capabile să "poată ancheta, să să poată pune sub acuzare, să poată pune sub urmărire penală şi să-i judece pe acei români care au furat din resursele publice pentru folosul personal".

"România a făcut eforturi să se asigure că sistemul său judiciar are independenţa şi resursele necesare pentru a-i putea judeca în mod adecvat pe cei aduşi în faţa instanţelor din România pentru acuzaţii de corupţie. Activitatea din ultimii ani a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a instanţelor româneşti a fost încununată de succes, într-o asemenea măsură încât România a început să fie recunoscută la nivel internaţional, şi în special în această regiune a Europei, drept modelul de urmat în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei dusă de procurori şi judecători", a precizat ambasadorul.

Totodată, ambasadorul SUA a felicitat Guvernul Cioloş pentru dorinţa de a continua lupta împotriva corupţiei şi a dat asigurări că SUA va susţine, în continuare, eforturile României. El a explicat că este necesar ca sistemul judiciare să fie independent, iar procurorii trebuie să aibă resursele necesare pentru a lupta cu corupţia.

Pe de altă parte, el şi-a exprimat certitudinea că "se mai pot face multe pentru a imuniza societatea".

"Ar merita probabil să fie examinat întregul arsenal de instrumente judiciare care ar putea fi utilizate pentru a combate în mod eficient corupţia. Foarte recent, Parlamentul României a votat o lege care înfiinţează o nouă agenţie ce va coordona indisponibilizarea şi sechestrarea bunurilor. România avea deja legislaţie în acest domeniu, care să permită procurorilor şi instituţiilor judiciare să indisponibilizeze bunurile furate de actori privaţi din resursele publice. Însă gestionarea acelor bunuri nu a fost atât de eficientă şi sperăm că odată cu înfiinţarea noii agenţii, cei condamnaţi pentru acte de corupţie nu se vor mai putea bucura de foloasele obţinute din infracţiunile comise, că la ieşirea din închisoare nu vor mai avea acces la conturile bancare şi la proprietăţile furate de la cetăţenii români", a mai precizat Hans Klemm.

Potrivit reprezentantului SUA,  România are nevoie de o "legistaţie adecvată care să prevină sau, cel puţin, să descurajeze mita".

El a dat exemplul Statelor Unite unde, în urmă cu câteva decenii, a fost adoptată Legea privind practicile de corupţie în străinătate (Foreign Corrupt Practices Act).

"În 1977, aşadar cu aproape 40 de ani în urmă, Congresul SUA a adopat o lege care interzice companiilor americane şi celor cotate pe bursele americane să plătească sau să promită că vor oferi bunuri de valoare funcţionarilor străini, partidelor politice străine sau reprezentanţilor acestora, ori candidaţilor pentru posturi în instituţii străine, în schimbul influenţării acţiunilor unui demnitar străin în exercitarea atribuţiilor sale. Această lege se numeşte Legea privind practicile de corupţie în străinătate (Foreign Corrupt Practices Act – FCPA). FCPA a fost adoptată în urma unei anchete desfăşurate la mijlocul anilor 1970, care a evidenţiat faptul că peste 400 de companii americane de top au plătit demnitarilor străini mită în valoare de milioane de dolari şi că s-au folosit „fonduri negre” pentru contribuţiile la campaniile politice din SUA. După ce rezultatele anchetei au fost făcute publice, cetăţenii au pus sub semnul întrebării încrederea lor în piaţă, în sectorul privat şi chiar în capitalism, dar şi în instituţia de bază a democraţiei: alegerile. FCPA a fost adoptată pentru a restabili acea încredere şi a crea un mediu concurenţial echitabil. Într-o mare măsură, FCPA a funcţionat foarte bine şi ştiu că colegii mei de la Camera de Comerţ Americană în România vor atesta faptul că firmele americane care îşi desfăşoară activitatea peste hotare conştientizează obligaţiile impuse de FCPA şi, prin urmare, sunt destul de reţinute în a întreprinde acţiuni care ar putea semăna cu mituirea unui funcţionar stăin. Totodată, FCPA a creat un cadru preventiv ce poate oferi companiilor principii de orientare care să le împiedice să încalce limitele etice şi legale", a mai spus Hans Klemm.

          Sancţiunile prevăzute pentru încălcarea Legii sunt suficient de severe şi au determinat companiile americane să-şi schimbe modul de funcţionare. În prezent, publicul american se aşteaptă ca firmele americane să dea dovadă de transparenţă în activitatea lor şi să respecte în totalitate atât legislaţia americană, cât şi pe cea străină. 

Cele mai citite

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...

S-a decis arbitrul de la FCSB – Olympiakos, meci crucial în Europa League!

Partida dintre FCSB și Olympiakos, care poate decide calificarea campioanei României în optimile Europa League, va fi arbitrată de austriacul Sebastian Gishamer. Sebastian Gishamer, arbitru...

Deputatul Silviu Vexler mesaj către Călin Georgescu : Delirul mistic-religios şi antisemit și teoriile conspirative nu pot schimba istoria şi realitatea

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis, luni, candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, plasat pe locul întâi la primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă