Noul ambasador al Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a sugerat, într-un interviu acordat TVR, că sistemul antirachetă ar putea avea încărcătură nucleară, informează HotNews.ro.
„Relațiile dintre Rusia și România au rădăcini foarte adânci. Dacă vorbim despre starea actuală, ele ar putea fi și mai bune”, a spus ambasadorul, miercuri seară, într-un interviu la TVR,
Ambasadorul a sugerat că sistemul antirachetă de la Deveselu ar putea avea încărcătură nucleară, „așa cum a spus și președintele nostru”, în ciuda dovezilor prezentate atât de SUA, cât și de România, care susțin că acest sistem nu poate adăposti arme nucleare.
„Această complicare a relațiilor, dacă vreți, nu e legată numai de scutul de la Deveselu sau de planurile NATO în regiune. Ele au început acum 20 de ani. Înțelegerea Moscovei cu Washingtonul a fost foarte simplă: am fost împotrivă amplasării sistemului antirachetă de la Deveselu.Principalul pretext pentru amplasarea sistemului, amenințarea nucleară iraniană, nu mai există. A dispărut motivul pentru crearea sistemului”, a spus Valeri Kuzmin.
În plus, diplomatul a afirmat că Moscova „nu crede în declarațiile NATO”.
La începutul lunii iunie, președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Valeri Kuzmin, fost șef al misiunii diplomatice ruse în Republica Moldova, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România, prin decret prezidențial. Valeri Kuzmin, diplomat de carieră, a absolvit Institutul de Relații Internaționale din Moscova MGIMO și activează în cadrul Ministerului de Externe al Rusiei din 1975. Între 2007 și 2012, Kuzmin a deținut funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Rusiei în Republica Moldova. Diplomatul rus vorbește fluent limbile engleză, franceză și arabă.
Numirea lui Valeri Kuzmin la conducerea misiunii diplomatice ruse în România a intervenit pe fondul tensionat al activării bazei antirachetă de la Deveselu și al crizei din relațiile Rusiei cu NATO și UE, ca urmare a rolului Moscovei în conflictul din Ucraina.