-2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSportAlianţa USL-UDMR sau cum se CONTRAZICE Victor Ponta

Alianţa USL-UDMR sau cum se CONTRAZICE Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a anunţat, duminică, că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că, de luni, USL va începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu liderii maghiari.

„Am vorbit cu Kelemen Hunor. Mi-a confirmat că, de mâine (luni – n. red.), e dispus şi vom începe discuţiile pentru a avea o majoritate constituţională, o majoritate guvernamentală şi parlamentară care să permită modificări şi reforme importante în anii care urmează. UDMR-ul acceptă, doreşte să facă parte, alături USL, din majoritatea parlamentară şi coaliţia guvernamentală”, a spus Ponta, după anunţarea rezultatelor exit poll ce desemnau USL drept câştigătoare la parlamentare.

Citeşte şi REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Ponta: Am discutat cu Kelemen Hunor, de luni începem discuţii pentru o MAJORITATE

Anunţul bombă făcut de Victor Ponta în seara alegerilor vine după ce, în urmă cu doar şase luni, pe când susţinea un discurs în cadrul şedinţei convocate în Parlament pentru învestirea noului Guvern, susţinea sus şi tare că locul UDMR este în opoziţie.

„Domnule preşedinte Hunor Kelemen – şi aici cred că sunt cumva la mijloc într-o dispută a dumneavoastră cu domnul preşedinte Antonescu – nu doar din solidaritate, ci din convingere, vă spun că domnul Antonescu are dreptate. Nu puteţi nici dumneavoastră, nici distinşii dumneavoastră colegi, să spuneţi vreodată despre mine că sunt un antimaghiar. Am fost, sigur, acuzat de colegii mei că sunt prea pro-maghiar; dar pot să vă spun un lucru. Chiar cred că acum locul UDMR este în opoziţie. Chiar cred acest lucru şi nu e nimic nedemocratic sau antimaghiar în asta. Mai există un lucru. Nu sunt deloc de acord cu dumneavoastră că singura minoritate din România – sigur, minoritatea maghiară este cea mai numeroasă – dar că singurii reprezentanţi ai minorităţii sunteţi dumneavoastră. Am exact acelaşi respect pentru reprezentanţii minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, care au dreptul de a fi trataţi cu acelaşi respect şi cu aceeaşi consideraţie ca şi dumneavoastră. Vreau să vă spun – şi-mi însuşesc această critică întemeiată a dumneavoastră – nu am pus în programul de guvernare un capitol pentru minorităţi, deoarece, astăzi de dimineaţă, am semnat un acord de colaborare cu Grupul minorităţilor naţionale şi acest acord de colaborare va deveni parte integrantă a programului de guvernare al guvernului USL. În acest acord este trecut – sigur, a fost trecut în multe acorduri, dar de data aceasta vom şi îndeplini /…/ obiectiv – adoptarea statutului minorităţilor naţionale, dar când spun de statutul minorităţilor naţionale, vorbesc de toate minorităţile, nu doar de cea maghiară, şi spun de drepturi la nivel european, nu drepturi în plus, faţă de ceea ce majoritatea are; şi lucrul acesta îl vom putea realiza împreună, într-un respect, pe care, ştiţi foarte bine că îl am faţă de tot ceea ce înseamnă drepturile minorităţilor şi echilibrul absolut necesar, al unei societăţi democratice”, spunea Victor Ponta în data de 7 mai, la învestirea noului Guvern.

Liberalii din USL, ÎMPOTRIVA unei alianţe guvernamentale cu UDMR

Vestea că USL va purta discuţii pentru o alianţă de guvernământ cu UDMR nu le-a picat bine liberalilor din Uniune, care s-au lansat în acuzaţii dure la adresa lui Victor Ponta şi a ideii cooptării liderilor maghiari în viitorul Guvern.

Crin Antonescu

Prima reacţie a venit din partea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, care a încercat să „traducă” declaraţia premierului. Potrivit lui Antonescu, USL nu a discutat cu UDMR despre o alianţă, nicidecum despre o alianţă de guvernare, el arătând că declaraţia premierului Ponta referitoare la acest subiect înseamnă disponibilitatea USL la a discuta nişte „formule de asociere”.

„Cred că domnul Ponta a fost destul de clar. Sigur că a deschis un subiect. Nu am vorbit încă despre o alianţă, nicidecum despre o alianţă de guvernare. Sunt toate posibilităţile deschise (…) Premierul Ponta a făcut o declaraţie care înseamnă disponibilitatea noastră la a discuta cu UDMR nişte formule de asociere pe reforma constituţională în principal şi acest lucru rămâne valabil chiar dacă vom avea 66% din mandate, pentru că o discuţie despre modificarea Constituţiei trebuie să implice şi opoziţia, şi ARD, şi PP-DD, aşa e normal şi, mai departe, cum vor decurge aceste discuţii şi unde vor ajunge, o să vă anunţăm destul de repede, adică nu asta e tema principală a zilelor următoare”, a spus Antonescu.

Citeşte şi Antonescu: Nu am vorbit încă despre o alianţă cu UDMR, nicidecum despre o alianţă de guvernare

Ludovic Orban

Pe de altă parte, liberalul Ludovic Orban a ameninţat că nu va vota un Guvern USL din care să facă parte şi UDMR. Motivul, a continuat Orban, nu este legat de „statutul de partid etnic” al formaţiunii maghiare, ci în funcţie de patru motive, care vizează colaborarea cu PDL şi Traian Băsescu.

Ludovic Orban a enumerat cele patru argumente pentru care poziţia sa este categorică împotriva cooptării UDMR la guvernare: „1. UDMR a trădat în 2009 înţelegerea cu PNL şi cu PSD, fiind factorul decisiv care a permis învestirea guvernului Boc 2 (după ce, culmea, votaseră moţiunea de cenzură care a dus la căderea cabinetului Boc 1 ); 2. Timp de 3 ani UDMR a votat toate aberaţiile guvernului Boc, care au creat dezastrul economic, social şi instituţional de astăzi; 3. UDMR a boicotat referendumul de demitere a lui Băsescu, fiind un factor decisiv în operaţiunea de salvare a lui Băsescu; 4. Cetăţenii care ne-au votat sunt într-o proporţie zdrobitoare împotriva cooptării UDMR la guvernare”.

Citeşte şi Ludovic Orban anunţă că NU VA VOTA un Guvern USL din care să facă parte UDMR 

Puiu Haşotti

Ministrul Culturii, senatorul PNL Puiu Haşotti, s-a declarat „ferm împotriva” unei alianţe la guvernare a USL cu UDMR: „Sunt ferm împotriva unei alianţe la guvernare cu UDMR”.

Întrebat de ce este împotriva acestei alianţe, liberalul a răspuns: „Pentru că nu este cazul şi pentru că asta am promis electoratului, ca UDMR să rămână în opoziţie”.

Citeşte şi Haşotti: Sunt ferm împotriva unei alianţe la guvernare cu UDMR

Norica Nicolai

Nici vicepreşedintele PNL Norica Nicolai nu este de acord cu o alianţă între USL şi UDMR şi consideră că Uniunea trebuie să rămână în opoziţie şi să-şi asume efectele guvernării cu PDL.

„Putem discuta despre o colaborare cu UDMR în vederea revizuirii Constituţiei şi o colaborare în Parlament, dar nu mi se pare normal ca UDMR-ul să fie prezent la guvernare (…) În primul rând, UDMR este cel care a girat măsurile impopulare, pe care USL constant le-a criticat, cele ale PDL. Au fost împreună în Guvern şi în momentul în care şi-a asumat aceste măsuri cu toată critica care a existat împotriva lor atunci să-şi asume şi efectele guvernării. Este partidul care a boicotat referendumul”, a explicat Nicolai.

Gigi Becali

În opinia europarlamentarului Gigi Becali, care a candidat la parlamentare din partea PNL, USL nu are nevoie de UDMR, iar Victor Ponta a greşit privind alianţa cu UDMR: „Ideea asta că UDMR este din PPE: n-are nicio putere UDMR în PPE (…) Eu cred că Victor Ponta a greşit”.

Citeşte şi Becali: USL nu are nevoie de UDMR, cred că Ponta a greşit

Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă