Ministrul Justitiei va avea doar un rol consultativ la numirea procurorilor sefi, daca plenul va accepta decizia de ieri a Comisiei juridice a Camerei Deputatilor. In favoarea acestei propuneri, intiate de liderul PC Dan Voiculescu, s-au pronuntat alaturi de conservatori parlamentarii din PSD, PRM si… UDMR.
Deputatii din Comisia juridica au adoptat, la limita cu 13 voturi pentru si 12 impotriva, propunerea legislativa a Partidului Conservator. Aceasta stipuleaza ca numirea sau revocarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctului si adjunctului acestuia, procurorului sef al DNA, adjunctului acestuia, procurorilor sefi de sectie ai Parchetelor, procurorului sef al DIICOT si adjunctului acestuia sa se faca de catre presedintele Romaniei, la propunerea CSM. Ministrul Justitiei va da doar un aviz consultativ. In prezent, sefii parchetelor sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al CSM.
La dezbaterile de ieri, in favoarea propunerii s-au exprimat deputatii PC, UDMR, PSD si PRM, iar impotriva cei ai PNL si PD. Conservatorii Bogdan Ciuca si senatorul Gavrila Vasilescu au sustinut ca proiectul pleaca de la articolul din Constitutie care prevede ca CSM este garantul independentei justitiei. „Este nevoie de aceasta modificare pentru a nu exista suspiciuni ca numirea procurorilor, care in prezent se face la propunerea ministrului Justitiei, ar avea la baza considerente politice”, a spus Bogdan Ciuca.
Daca PSD, PRM si UDMR s-au raliat acestui punct de vedere, deputatii PNL si PD l-au contestat. Deputatul democrat Daniel Buda s-a intrebat ce autoritate va mai avea ministrul Justitiei asupra procurorilor daca nu ii poate numi, iar liberalul Gheorghe Gabor a mentionat ca, in conformitate cu un articol din Codul de Procedura Civila, procurorii reprezinta interesele statului si este necesar sa se ramana pe actuala formula de numire a acestora.
Monica Macovei a declarat ca propunerea PC privind modul de numire si revocare a procurorilor, adoptata de catre Comisia juridica a Camerei Deputatilor, ar putea influenta negativ Raportul Comisiei Europene din 26 septembrie.