Fostul premier al României, Adrian Năstase, a declarat, vineri, că Uniunea Europeană s-a schimbat mult în ultimii ani iar România se află într-o "poziție ingrată" ce amintește de "izolarea din anii '90".
"Uniunea Europeană ea însăși s-a schimbat în acești ani, structura ca atare, trecerea de la o zonă economică la zona de integrare politică, revenirea la spații restrânse, o nouă divizare între est și vest care apare tot mai mult. (…) Noi nu putem să discutam doar despre UE, trebuie să începem să discutam și despre un NATO care el însuși s-ar putea să își schimbe o parte dintre politici, nu poate fi vorba despre o organizație care să se bazeze pe taxă de protecție în ceea ce privește asigurarea securității.
UE va lăsa o parte dintre țările de la periferie să intre din nou în competiție așa cum o făceau în urma cu zece, douăzeci de ani între ele prin relații bilaterale cu puterile din Occident, ceea ce va fi contraproductiv. România, în momentul de față, se găsește într-o poziție ingrată, o poziție care amintește de izolarea din anii '90, dar atunci încă Statele Unite aveau o poziție foarte clară cel puțin. Acum riscăm ca foarte multe dintre liniile de comunicație să treacă deasupra noastră, așa cum trec coridoarele energetice", a declarat Năstase, la dezbaterea 'Europa, încotro?', organizată de europarlamentarii Norica Nicolai și Mircea Diaconu, la Palatul Parlamentului.
Fostul premier a susținut că România nu are curajul să-și promoveze interesele reale și, dintr-un anumit punct de vedere, este mai catolică decât partenerii ei.
"În UE, noi mergem în continuare pe câteva formule, pe concepte ambițioase, frumoase — democratizare, stat de drept, șamd — respectabile toate și importante. Noi discutăm despre sancțiunile împotriva Rusiei, e în ordine, dar iată că ministrul de Externe german merge la Moscova, fără să fie sancționat de cineva, fără să încalce sancțiunile. Președintele Putin merge la Budapesta fără ca cineva în Europa să sancționeze acest lucru. Pare cumva că noi suntem dintr-un anumit punct de vedere mai catolici decât toți partenerii noștri. (…) Lipsa noastră de curaj în a ne promova interesele în lumea reală în care trăim, după părerea mea, ne creează o parte dintre probleme", a afirmat Năstase.