21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportAcordul de mic trafic de frontieră cu Ucraina ar putea fi semnat...

Acordul de mic trafic de frontieră cu Ucraina ar putea fi semnat în săptămânile următoare

”Acordul de mic trafic de frontieră cu Ucraina ar putea fi semnat în săptămânile următoare, dacă lucrurile merg conform planului”, susţine ministrul de Externe, Titus Corlăţean. Declaraţia a fost făcută luni, în timpul unei vizite de lucru, la Kiev, conform Mediafax.

Şi la nivel politic este o schimbare în bine, spune ministrul. „Am găsit mult mai multă deschidere şi dorinţă de cooperare în plan bilateral şi mai mult spirit european şi apreciere pentru poziţia României de sprijin foarte ferm, foarte clar a integrităţii teritoriale, a suveranităţii, independenţei Ucrainei într-un moment dificil”, a precizat Titus Corlăţean, adăugând că aşa se explică semnarea Acordului bilateral privind măsurile de creştere a încrederii şi securităţii, care în mod normal ar fi trebuit semnat în 2000, dar şi progresele privind Acordul de mic trafic de frontieră.

„Am reuşit să găsim soluţii la unul dintre cele două subiecte ce rămăseseră sub semnul întrebării, dar şi la cel de-al doilea element am găsit, la nivel de negociatori, o soluţie rezonabilă, de compromis. Rămâne ca în special partea ucraineană în zilele ce urmează să facă demersurile pentru obţinerea aprobării politice în vederea semnării şi, în baza asigurărilor pe care le-am primit la nivelul primului ministru, la nivelul ministrului de Externe, acordul s-ar putea semna în perioada imediat următoare”, a subliniat ministrul de Externe.

„Dacă lucrurile merg potrivit celor convenite, acordul ar trebui să fie semnat în perioada imediat următoare, în săptămânile următoare”, a mai precizat Titus Corlăţean.

Ambasadorul ucrainean la Bucureşti, Teofil Bauer, a declarat, la 27 septembrie 2013, că România şi Ucraina sunt foarte aproape de a semna Acordul de mic trafic de frontieră, document pentru care se poartă negocieri de mai mulţi ani.

„Semnarea Acordului de mic trafic de frontieră are o mare importanţă pentru cetăţenii ambelor ţări. În momentul de faţă părţile sunt foarte aproape de a semna acest acord”, a precizat Bauer.

Chestiunea a fost abordată şi în cadrul vizitei la Bucureşti a ministrului ucrainean de externe, Leonid Kojara, la 13 septembrie 2013.

„În esenţă au rămas două puncte care trebuie clarificate, care au şi un conţinut tehnic important. La unul dintre ele avem destul de recent o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pe acest tip de problematică, care reprezintă o decizie cu putere juridică obligatorie şi care ne dă direcţia, soluţia care trebuie respectată de toate statele membre UE, dar şi de statele partenere”, a afirmat atunci ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Şeful diplomaţiei române a punctat faptul că astfel de acorduri sunt „extrem de benefice pentru cetăţenii aflaţi pe o anumită fâşie de-a lungul frontierei de o parte şi de alta”.

Cele mai citite

Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune și solidaritate din partea clericilor și credincioșilor în fața avertizărilor meteo de furtuni

În contextul avertizărilor meteorologice de cod galben și portocaliu de furtuni puternice și ploi abundente, Patriarhia Română face apel la rugăciune și solidaritate din...

Categoria Păi să nu spun vorba aia?!

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, despre acuzațiile liberalilor aduse lui Ciolacu: „Sunt foarte departe de adevăr, ca să nu le zic...

Germania și Franța cer amânarea controalelor biometrice la frontierele UE, invocând riscul de haos pentru călători

Germania și Franța au notificat Comisia Europeană că noul sistem de controale biometrice la frontierele Uniunii Europene nu este pregătit pentru implementare, relatează Financial...
Ultima oră
Pe aceeași temă