0.2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSportAcord istoric

Acord istoric

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a sosit ieri dupa-amiaza la Bucuresti, direct de la Berlin. La aeroport, oficialul SUA a fost intampinat de catre ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, de catre ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, dar si de fosta gimnasta Nadia Comaneci. Dupa sosirea la Palatul Cotroceni, secretarul de stat american a avut o discutie tte-'-tte cu presedintele Traian Basescu, iar dupa scurte declaratii de presa a fost semnat acordul prin care Romania permite fortelor SUA sa foloseasca teritoriul tarii pentru antrenament, depozitarea de echipamente si, in caz de necesitate, stationarea trupelor.
Pe agenda discutiilor dintre secretarul de stat american Condoleezza Rice si presedintele Traian Basescu s-au aflat atat tratatul semnat ieri, cat si evaluari ale situatiei din zona, in contextul implinirii a 125 de ani de relatii diplomatice intre Romania si SUA. Referitor la acordul semnat, ce urmeaza sa fie supus spre ratificare Parlamentului, presedintele Basescu a reliefat importanta documentului, care permite tarii noastre sa devina „pilon de stabilitate in regiune”. „Consider ca acest tratat asaza Romania in circuitul de securitate globala”, a apreciat seful statului. Semnarea acordului reprezinta, in opinia presedintelui Basescu, „o confirmare a faptului ca armata romana a ajuns la un anumit potential”, iar alegerea Washingtonului de a amplasa baze pe teritoriul tarii noastre demonstreaza „credibilitate politica din punctul de vedere al Romaniei”. Intrebat daca semnarea unui astfel de acord cu Statele Unite implica riscuri suplimentare pentru tara noastra, presedintele Traian Basescu a exclus aceasta posibilitate. „Riscul nu e nici mai mare, nici mai mic decat inainte”, a declarat seful statului, adaugand ca s-au efectuat analize in acest sens si s-a ajuns la concluzia unui „risc calculat, asumat”.
La randul ei, Condoleezza Rice a apreciat tratatul ca fiind „un acord istoric”, semnat la 16 ani de la prabusirea comunismului in Romania. Oficialul american a tinut, totodata, sa multumeasca poporului roman pentru „sacrificiul sau” in contextul referirii la trupele amplasate in diferite puncte ale globului si implicate in lupta impotriva terorismului.
Acordul care a fost semnat intre Washington si Bucuresti va permite fortelor americane sa foloseasca teritoriul Romaniei pentru antrenament, depozitarea de echipamente si, in caz de necesitate, stationarea trupelor, relateaza publicatia Stars and Stripes in editia electronica.
Documentul semnat in cadrul vizitei pe care secretarul de stat Condoleezza Rice a efectuat-o marti la Bucuresti, va stabili cadrul negocierilor ce se vor desfasura in urmatoarele luni intre liderii militari ai celor doua state pe tema modului in care vor fi folosite bazele.
Comandantul J.A. „Cappy” Surette, un purtator de cuvant al Pentagonului, sustine ca inainte ca unitatile americane sa fie transferate in Romania „trebuie stabilita infrastructura necesara, analizate gradul de securitate si nivelul de trai.
El a declarat ca locatiile din Romania ar putea fi pregatite sa primeasca trupele americane cel mai devreme in vara anului 2007 si vor include poligoanele de la Smardan, Babadag si Cincu, precum si baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu.
Circa 1.500 de militari americani si romani s-au antrenat in iulie la Babadag, baza situata la circa 400 kilometri de Bucuresti.
Oficiali din cadrul Departamentului american al Apararii au afirmat ca bazele vor fi administrate in colaborare cu Romania si nu vor fi asemanatoare cu centrele pe care Statele Unite le detin in Europa, unde exista locuinte pentru familiile militarilor, scoli si centre comerciale, ci vor gazdui numai trupe si uneori chiar o brigada intreaga.
Romania, aliat fidel al Statelor Unite, face parte dintr-un proiect mai vast, care include si Bulgaria, de consolidare a securitatii in regiune si antrenare a trupelor americane, romane si bulgare pentru a stabili ordinea in „zonele unde exista neintelegeri inainte ca acestea sa se transforme in zone de criza”, a afirmat generalul James L. Jones, comandantul EUCOM.

Presedintele Basescu: „Cine are suspiciuni sa pofteasca in Romania!”

Referitor la mult-discutatul subiect al posibilei existente a unor centre de detentie CIA pe teritoriul Romaniei, presedintele Traian Basescu a negat cu fermitate aceasta varianta. „Nu exista asa ceva si nu ar fi posibil”, a declarat seful statului. „Suntem o tara care respecta drepturile omului”, a completat Basescu, referindu-se la acuzatiile de tortura vehiculate in ultima vreme in presa internationala. Presedintele a lansat totodata un apel catre aceia care vehiculeaza astfel de ipoteze. „Cei care vorbesc de Romania ca ar gazdui locuri de tortura sa-si asume responsabilitatea”, a afirmat Basescu, reiterand invitatia lansata de a fi vizitate si verificate toate locurile legate de care exista semne de intrebare. „Cine are suspiciuni sa pofteasca in Romania, dar in baza unor suspiciuni Romania nu mai accepta la plus infinit acuzatii nedovedite!”, a afirmat raspicat presedintele tarii.

Cele mai citite

Încetarea focului în Fâșia Gaza intră în vigoare duminică: Acord mediat de SUA, Qatar și Egipt

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza va intra în vigoare duminică, 19 ianuarie, la ora 06:30 GMT (08:30, ora locală), conform anunțului...

Mai mulți hackeri ruși au încercat să fure datele WhatsApp ale angajaților ONG-urilor care sprijină Ucraina

Un grup de hackeri asociat cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a încercat să acceseze datele WhatsApp ale angajaților ONG-urilor care oferă...

Trump spune că poate acorda TikTok o amânare de 90 de zile

Aplicația cu 170 de milioane de utilizatori americani va fi oprită, începând de duminică Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat sâmbătă că va...
Ultima oră
Pe aceeași temă