Uniunea Europeana este ingrijorata de posibilitatea semnarii, la 10 iunie, in cadrul summitului CSI, a acordului moldo-rus privind solutionarea problemei transnistrene, a scris "EUObserver", citat de "Moldova Azi".
Potrivit "EUObserver", presedintele rus Vladimir Putin a aprobat saptamana trecuta acordul, iar acesta ar putea fi semnat in cadrul summitului CSI, UE fiind pusa astfel in fata faptului implinit. Bruxelles-ul este preocupat de faptul ca acest acord "ar putea aduce Moldova proeuropeana inapoi in sfera de influenta a Rusiei, compromitand scopurile politicii de vecinatate a UE", a scris "EUObserver".
Publicatia oficiala a UE aminteste faptul ca formatul de negocieri "5±2" a ramas practic inactiv tot anul trecut, perioada in care presedintele Vladimir Voronin a initiat negocieri cu oficialii rusi, care au dus la o schita de acord de reunificare, care presupune acordarea unor posturi-cheie pentru transnistreni la Chisinau si pastrarea trupelor rusesti in tara pentru o perioada indefinita.
Potrivit unei alte publicatii, "El Conformista Digital" a Centrului Independent de Jurnalism de la Madrid, conflictul transnistrean va fi rezolvat doar prin revenirea Republicii Moldova sub protectorat rusesc. Publicatia de la Madrid mai remarca faptul ca, in prezent, se produce integrarea treptata a Republicii Moldova si a Transnistriei de catre Rusia, printr-o serie de proiecte economice, observandu-se si o apropiere a pozitiei Chisinaului si a Moscovei cu privire la federalizarea Republicii Moldova, ca solutie a conflictului transnistrean, care ar putea anihila Republica Moldova ca stat independent.