6.8 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSportA început lupta pentru scaunul lui Marko Bela

A început lupta pentru scaunul lui Marko Bela

Congresul UDMR din luna februarie va alege noua conducere a Uniunii. Competitorii caută sprijin nu doar intern, ci şi extern, la Budapesta.

În UDMR a început lupta pentru posturile de conducere. Consilierul prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs şi-a anunţat oficial candidatura pentru preluarea şefiei Uniunii, iar ministrul Mediului, Laszlo Borbely, susţine că va lua o decizie finală în privinţa participării sau nu la competiţie după Congresul Reprezentanţilor Unionali, un soi de parlament intern al UDMR. Din luptă nu va lipsi actualul preşedinte al UDMR, vicepremierul Marko Bela.

În aceste condiţii, Peter Eckstein-Kovacs este primul politician maghiar care şi-a anunţat oficial candidatura la postul scos la concurs de Marko Bela. Actualul consilier prezidenţial le-a cerut sprijinul colegilor săi din UDMR Cluj, aşteptându‑se totodată să fie susţinut şi de reprezentanţii platformei politice din UDMR, Cercul Liberal. La Congres vor participa atât delegaţi care vor reprezenta organizaţiile teritoriale ale Uniunii, cât şi reprezentanţi ai platformelor politice. În acest moment, cea mai importantă platformă este cea de orientare creştin-democrată, din care face parte şi senatorul  Gyorgy Frunda, un vechi aliat al preşedintelui în funcţie, Marko Bela.

Totuşi, Peter Eckstein-Kovacs beneficiază de relaţii strânse cu Cercul Liberal, un grup mic, dar activ în interiorul UDMR, dar şi cu politicienii liberali din Parlamentul European şi cu reprezentanţii FIDESZ, partidul principal de guvernământ din Ungaria. Deşi este membru al Partidului Popular European, FIDESZ are ca ideologie liberalismul de dreapta. Peter Eckstein-Kovacs a fost, în trecut, senator, ministru delegat pentru Minorităţile Naţionale, în timpul guvernării conduse de PNŢCD, dar şi deputat şi consilier local în Cluj-Napoca.

La rândul său, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, ar putea beneficia de sprijinul UDMR Mureş, însă va putea conta doar pe o parte a voturilor delegaţilor locali ai UDMR Târgu-Mureş. Şi asta pentru că există o serie de divergenţe care au apărut între ministru şi unii dintre membrii conducerii UDMR Târgu-Mureş, fieful lui Marko Bela. Laszlo Borbely este considerat drept unul dintre cei mai competenţi miniştri ai UDMR. El a mai fost ministru al Dezvoltării Regionale, dar şi ministru delegat pentru Lucrări Publice şi este deputat de Mureş. „O să iau o decizie în privinţa candidaturii mele după Consiliul Reprezentanţilor Unionali, din 11 decembrie, când o să ştiu exact cum stau”, a declarat, la Cluj, Laszlo Borbely.

Din competiţie nu va lipsi actualul preşedinte al UDMR, Marko Bela. El este cel mai vechi preşedinte de partid din România aflat în funcţie, pentru că se află la conducerea UDMR din anul 1993. Marko Bela este senator de Mureş şi s-a bazat tot timpul pe voturile secuilor, în condiţiile în care el însuşi este născut în Târgu Secuiesc. Cu ajutorul acestor voturi, Marko Bela a fost ales senator în anul 1990 şi, de atunci, şi-a păstrat mandatul. Marko Bela este la cel de-al doilea man-dat ca vicepremier al României. În afară de Guvernul Boc, el a mai fost vicepremier şi în guvernele conduse de liberalul Călin Popescu-Tăriceanu.  

Cele mai citite

Primele trupe nord-coreene au sosit în regiunea Kursk

Coreea de Nord a trimis aproape 12.000 de soldați în Rusia, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali Primii soldați nord-coreeni care au participat alături...

Protest de amploare la Guvern. Silvicultorii vor schimbarea Legii pensiilor

Silvicultorii, polițiștii și feroviarii atrag atenția asupra condițiilor dificile de muncă din sectorul lor Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva va organiza vineri, 25 octombrie 2024,...

Coreea de Sud ar putea revizui interdicția de a furniza arme letale Ucrainei

Legea sud-coreeană interzice exportul de arme în zonele de conflict activ Președintele Yoon Suk Yeol a declarat că „Dacă Coreea de Nord trimite forțe speciale în războiul din Ucraina,...
Ultima oră
Pe aceeași temă