-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSportA început bătălia pentru CCR

A început bătălia pentru CCR

Demisia lui Toni Greblă din funcția de judecător al Curții Constituționale a deschis competiția pentru ocuparea acestui post. Cel mai probabil, locul va reveni unui reprezentant al PSD, dar PNL poate câștiga competiția dacă va schimba majoritatea parlamentară.

Social-democrații au demarat discuțiile despre nominalizarea unui judecător la Curtea Constituțională (CCR), pe locul care revine Senatului, încercând să profite de majoritatea pe care o au în această Cameră a Parlamentului. Unul dintre numele vehiculate este cel al senatorului PSD Ioan Chelaru.

Această variantă s-a discutat și atunci când s-a pus problema plecării judecătorului Iulia Motoc la CEDO, dar PSD a renunțat la candidatura sa, în contextul în care Chelaru a fost apărătorul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Acum, varianta Chelaru ridică semne de întrebare în PSD, pentru că situația în Senat este pe muchie de cuțit, iar social-democrații nu vor să piardă încă un vot.

Un alt nume propus în PSD este cel al lui Corneliu Bîrsan, fost reprezentant al României la CEDO.

„Eu cred că PSD-ul ar trebui să propună Senatului numirea profesorului Corneliu Bîrsan, profesor de drept de prim rang, fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. PSD are obligația de a face o propunere care să întrunească o recunoaștere cât mai largă și o susținere consistentă în Senat”, a afirmat senatorul PSD Șerban Nicolae. Bîrsan a fost, în 2013, în mijlocul unei controverse după ce soția sa, Gabriela Bîrsan, a fost acuzată de DNA de trafic de influență, iar cei doi au contestat un mandat de percheziție a vilei, invocând imunitatea judecătorului CEDO.

Nume controversate pe lista PSD

De asemenea, PSD îl ia în calcul și pe Ion Neagu, fost deputat și președinte al Comisiei juridice din Camera Deputaților. Nici în cazul acestuia nu lipsesc controversele. În calitate de avocat, el a apărat o serie de persoane acuzate de corupție precum Gabriel Bivolaru, Kesser Fatih sau Husayn Saral. Mai mult, în 2003, ca președinte al Comisiei juridice, a încercat să blocheze introducerea de incompatibilități pentru parlamentarii avocați. În cursă a intrat și Cornel Bădoiu, fost președinte al Secției Militare a Curții Supreme de Justiție și fost parlamentar PSD. În 2003, pe vremea când era deputat și avocat, Bădoiu a fost implicat în modificarea Codului de Procedura Penală, respectiv a dispozițiilor referitoare la limitele prelungirii arestării în cursul judecății, schimbare de care au profitat inclusiv clienții săi.

Discuțiile despre numirea unui nou judecător la CCR se suprapun peste tentativa PNL de a schimba majoritatea la Senat. Ieri, senatorul independent Andrei Volosevici a trecut la PNL. Dacă UDMR și senatorii neafiliați sprijină demersul PNL, liberalii ar mai avea nevoie de doar cinci voturi pentru a avea majoritatea. Dacă schimbarea se va produce suficient de repede, PNL va avea și posibilitatea de a-și impune un judecător la CCR.

CCR se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de nouă ani. Instituția se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din trei în trei ani. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Fiecare Cameră a Parlamentului numeşte persoana care a întrunit numărul cel mai mare de voturi. Toni Greblă a fost numit în 2013 de Senat, în locul Iuliei Motoc, care a devenit judecător la CEDO, după ce fusese numită la CCR în 2010. Cu alte cuvinte, succesorul lui Greblă va fi judecător CCR până în 2019.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă