0.2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSport500 de restante legislative

500 de restante legislative

Ultimele trei saptamani au fost alocate de parlamentari certurilor la bugetul de stat pe anul 2006. Si poate ar mai fi durat galceava daca opozitia nu ar fi parasit, in mod convenabil, lucrarile. In tot acest timp, activitatea Legislativului a fost aproape blocata. Daca s-au mai votat in plen, pe graba, unele proiecte care riscau sa depaseasca termenele, comisiile parlamentare au avut o „vacanta” prelungita. Nu s-a mai discutat nimic, astfel ca s-au strans peste cinci sute de proiecte care-i asteapta pe alesi.

De remarcat ca in curand va expira si termenul acordat de Curtea Constitutionala pentru revizuirea unor articole din regulamentele Senatului si Camerei Deputatilor. Iar vacanta parlamentara bate la usa!

Proiecte restante din… 1998

La Camera Deputatilor situatia sta in felul urmator: doua propuneri legislative asteapta sa fie directionate spre comisii, 124 se afla la comisiile parlamentare, patru au rapoartele intocmite si urmeaza a fi introduse pe ordinea de zi, iar 59 au fost deja inscrise pe ordinea de zi. La acestea se mai adauga cateva zeci de proiecte „pasate” Senatului.
In ceea ce priveste proiectele aflate la comisii, recordul de vechime il detine un proiect din… 1998. Referitor la organizarea si functionarea cooperatiei mestesugaresti, proiectul a fost adoptat de Senat pe 30 iunie 1998, iar la mijlocul lunii urmatoare a ajuns la Camera Deputatilor. Primul aviz a fost dat in septembrie 1998, al doilea in aprilie 2002, iar al treilea in februarie 2004! Raportul nu a fost intocmit nici pana acum, desi au trecut mai bine de sapte ani!
Lista proiectelor deosebit de importante care „zac” inca la comisii este stufoasa. De pilda, proiectul de lege privind Codul Civil se afla pentru raport la Comisia juridica a Camerei Deputatilor din septembrie 2004. Din acelasi an dateaza proiectul Legii Arhivelor Nationale, propunerea legislativa privind „Legea asistentei medicale de urgenta” sau propunerea legislativa referitoare la instituirea registrului de interese ale deputatilor si senatorilor, semnata de patru deputati PD.
In ceea ce priveste proiectele inscrise pe ordinea de zi a deputatilor, cel mai „batran” este cel privind unele masuri referitoare la miscarea antifascista din Romania. Prima data a fost trecut pe ordinea de zi in… martie 2003, fiind reprogramat ulterior pentru 6 septembrie 2005. S-a dovedit a fi degeaba.

Senatul, ingropat in initiative legislative

La Senat, camera superioara a Parlamentului, situatia este si mai ingrijoratoare. Nu mai putin de 250 de proiecte si propuneri legislative sunt inregistrate si urmeaza a fi repartizate comisiilor. Dintre acestea amintim doar proiectul de lege privind Zona Metropolitana Bucuresti-Ilfov, initiat de cinci parlamentari liberali, proiectul de lege privind pensiile facultative, initiat de Guvern, sau propunerea legislativa privind Codul electoral.
La acestea se adauga proiectele care au ajuns deja la comisiile parlamentare, dar au incremenit acolo. In total, 148 de proiecte. Cel mai vechi este din… 1994! Proiectul, care-si propune sa reglementeze situatia juridica a patrimoniului care a apartinut inainte de 22 decembrie 1989 organizatiilor de copii, elevi, studenti si de tineret, se tot plimba de 11 ani incoace pe la diferite comisii, prin plen, iar pe la comisii si tot asa. Fara prea mari sanse de a trece de Comisia pentru administratie se dovedesc a fi si trei propuneri legislative de modificare si completare a Legii nr. 215/2001 a administratiei publice locale. Ca sa nu mai spunem de doua proiecte importante ale Guvernului – unul privind protectia fondului cinegetic si a vanatorii, celalalt privind libetatea religioasa si regimul general al cultelor, care din septembrie sunt la comisii.
In fine, la Senat mai sunt 44 de proiecte si propuneri care au rapoartele intocmite, dar nu au fost inca incluse pe ordinea de zi, si alte 21 care sunt trecute pe ordinea de zi. In aceasta ultima categorie se afla si o propunere legislativa a parlamentarilor Coalitiei privind protectia zonelor calamitate.

Cele mai citite

Prețurile mari ale chiriilor afectează victimele incendiilor din Los Angeles: autoritățile intervin pentru a limita abuzurile

După incendiile devastatoare din Los Angeles, multe familii care au rămas fără locuință se confruntă cu o creștere bruscă a prețurilor de închiriere, într-un...

Vortexul polar lovește SUA: Gerul extrem și ninsorile vor afecta 300 de milioane de oameni

Un vortex polar este prognozat să afecteze săptămâna viitoare cea mai mare parte a Statelor Unite, inclusiv regiuni sudice neobișnuit de friguroase. Serviciul Meteorologic Național...

Friedrich Merz, liderul opoziției conservatoare din Germania: Trump va aduce mai multă claritate în Uniunea Europeană

Al doilea mandat al lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA va aduce claritate pentru Uniunea Europeană, a declarat sâmbătă, la Berlin,...
Ultima oră
Pe aceeași temă