17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialZoriţi către Primăria Băii Mari

Zoriţi către Primăria Băii Mari

Deşi modul de alocare a sumei de 300.000 de lei din bugetul Primăriei Baia Mare pentru scrutinul electoral din 8 mai, când băimărenii ar trebui să-şi aleagă primarul, a fost atacat în contencios administrativ de prefectul Sandu Bombonel Pocol, pe motiv că este ilegal, cei şapte candidaţi şi-au început deja campania electorală.

Iniţial, consilierii băimăreni au aprobat ca suma necesară alegerilor să fie alocată prin diminuarea fondurilor alocate pentru plata salariilor şi a contribuţiei instituţiei la fondul asigurărilor sociale. Prefectul Pocol a atacat hotărârea în contencios administrativ, pe motiv că hotărârea consilierilor municipali „nu îndeplineşte condiţiile unei rectificări bugetare” pentru că „trebuia fie să se majoreze veniturile bugetului local cu suma necesară, fie să diminueze cheltuielile cu suma respectivă”.

După „mutarea” făcută de prefect, fost democrat-liberal şi acuzat că interpretează partitura partidului de guvernământ care ar vrea anularea alegerilor parţiale pentru că sondajele nu dau nici o şansă candidatului PDL, consilierii băimăreni au revocat hotărârea repartizării banilor pentru alegeri. Ei au convenit să se întâlnească în 27 aprilie pentru a găsi o altă soluţie.

Care sunt variantele?

Printre variantele luate în calcul pentru plata membrilor din secţiile de votare, primarul interimar Istvan Ludescher a menţionat: „donarea indemnizaţiilor consilierilor” şi chiar „tăierea sporului de condiţii deosebite” a angajaţilor din Primărie, deşi acest fapt ar atrage un nou proces între executiv şi sindicalişti. Mai mult, din cauza timpului extrem de scurt, chiar unii lideri politici aflaţi şi în executivul Primăriei sunt sceptici că se va găsi o soluţie. „Prefectul trebuie să dea ordin de tiparire a buletinelor de vot până în 5 mai, ceea ce poate face doar dacă avem banii alocaţi. Dacă mai dăm o hotărâre care va fi atacată în contencios, senzaţia mea e că ne întâlnim degeaba în şedinţele de Consiliu Local!”, a precizat viceprimarul Dumitru Matei, care este şi preşedinte interimar al PSD Baia Mare. Conform legii administraţiei publice locale, atunci când prefectul atacă în contencios administrativ o hotărâre de Consiliu Local, aceasta este suspendată de drept.

Deşi decizia a fost amânată până în 27 aprilie, candidaţii au primit deja 15 cilindri de beton şi 10 panouri metalice mobile pentru a-şi lipi afişele electorale. Pe buletinele de vot pentru funcţia de primar al municipiului Baia Mare vor fi înscrişi, în ordine: directorul aeroportului, Mihai Pătraşcu (PDL); deputatul independent Cătălin Cherecheş (susţinut de USL); Ciprian Cherecheş (PRM); Petru Tomoioagă (PV); Doru Dăncuş (PNŢCD); fostul viceprimar şi preşedinte PSD Baia Mare, Mircea Dolha (independent) şi consilierul local Vasile Vlaşin (care deşi este membru PDL va candida independent).

Cele mai citite

Elevii români au obținut patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică. România, pe locul II în Europa

Elevii români au obținut patru medalii, inclusiv una de aur, la Olimpiada Internațională de Informatică desfășurată în Egipt, România clasându-se pe locul 8 la...

Elevii români au obținut patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică. România, pe locul II în Europa

Elevii români au obținut patru medalii, inclusiv una de aur, la Olimpiada Internațională de Informatică desfășurată în Egipt, România clasându-se pe locul 8 la...

Servicii medicale gratuite pentru câinii și pisicile aflate pe străzile din Capitală

Consiliul Județean Ilfov, prin Direcția Protecția Animalelor, a încheiat un parteneriat benefic pentru comunitate cu organizația internațională de protecție a animalelor Humane Society International/Europe....
Ultima oră
Pe aceeași temă