21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialZona Libera Galati a fost inundata

Zona Libera Galati a fost inundata

Chiar daca nivelul Dunarii este in scadere lenta, Galatiul nu a scapat de amenintarea revarsarii apelor. Apele se infiltreaza prin panza freatica, existand, conform specialistilor, o „comunicatie” pe sub valea orasului intre albia Dunarii si zona Lacului Brates. Apele Dunarii si panza freatica, acum mai abundenta ca niciodata, se infiltreaza si prin magistralele de canalizare, inundand sediile unor societati comerciale de pe Platforma Industriala Est, Santierul Naval Damen, Portul Bazinul Nou, Unicom Oil Terminal si Zona Libera Galati.

Revarsare nocturna in zona libera

Joi seara, Dunarea a „izvorat” cu repeziciune prin trei guri de canalizare din Zona Libera Galati si s-a extins catre drumul national care face legatura intre Galati si Vama „Galati Rutier”, prin care se face tranzitul spre Republica Moldova si Ucraina. Apele amenintau sa inunde si calea ferata dintre Gara „Larga” Galati si Portul Reni din Ucraina. „La ora 20.45, am fost anuntati ca in Zona Libera, din sistemul de canalizare a iesit foarte multa apa, punand in pericol calea ferata care duce la statia de sortare a minereului si exista pericolul ca apa sa afecteze DN22B, care duce la vama, existand posibilitatea sa patrunda catre orasul Galati”, ne-a declarat seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati, colonelul Viorel Zaharia. Zeci de pompieri, jandarmi si militari de la MApN au intervenit imediat pentru ridicarea unui dig din pamant, pentru a limita inundatia, dar apele si-au continuat revarsarea in tot cursul noptii si al zilei de ieri.

„Infiltratiile sunt cumplite!”

Directoarea Zonei Libere Galati, Angela Ivan, ne-a declarat ca apele inundasera o suprafata de peste 5 ha, punand stapanire in intregime pe Platforma 2 a Zonei Libere, pe zona de la intrarea in terminalul petrolier Unicom Oil Terminal si concesiunile mai multor societati comerciale, situatia cea mai grava fiind inregistrata la concesiunea Portului „Bazinul Nou”, unde apele inundasera peste tot. Angela Ivan ne-a mai declarat ca apele au patruns si in birouri. „Am pus mii de saci, dar infiltratiile sunt cumplite”, ne-a declarat Angela Ivan.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă