17 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024
AcasăSpecialZiua Internaţională a Femeii 2015, sărbătorită de Google

Ziua Internaţională a Femeii 2015, sărbătorită de Google

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII este sărbătorită şi de Google care şi-a schimbat logo-ul de pe pagina popularului motor de căutare, special pentru acest eveniment.

Prima Zi Naţională a Femeii s-a sărbătorit în Statele Unite pe 28 februarie 1909, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist American. Un an mai târziu, în august 1910, s-a organizat o Conferinţă Internaţională a Femeilor, ca un preambul la cea de-a doua întâlnire a Internaţionalei Socialiste de la Copenhaga. Inspirată de modelul tovarăşelor americane, socialista germană Luise Zietz, susţinută de comunista Clara Zetkin, a propus înfiinţarea unei sărbători anuale, internaţionale, de astă dată a femeii, fără a propune însă o dată anume. Delegaţii (100 de femei din 17 ţări) au aprobat propunerea, pe care o vedeau ca pe o bună modalitate de promovare a egalităţii drepturilor între femei şi bărbaţi, în special în ceea ce priveşte dreptul la vot.

În anul următor, pe 18 martie 1911, Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima oară de mai bine de un milion de oameni în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. 

Citeste si 8 Martie, sărbătoarea socialistă care traversează epocile

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII este sărbătorită în Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie.

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU.

Ziua Internaţională a Femeii. În prezent o zi a bucuriei pentru toate femeile, care primesc flori şi diferite cadouri, sărbătoarea de 8 Martie a fost percepută mult timp drept un moment în care erau afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor, precum şi progresele făcute în ceea ce le priveşte.

Cele mai citite

Ce trebuie să facă o companie pentru a accesa noul program de finanțare pentru afacerile în creștere

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), care administrează programe precum Noua Casă și IMM Invest, va lansa un...

Viitor de taur țara noastră are

Haideți să facem un exercițiu de imaginație: cum va arăta România sub președinția unuia sau a altuia dintre candidați. În fond de ce...

Armata SUA și forțele irakiene anunță eliminarea a patru lideri ai Statului Islamic în Irak

La sfârșitul lunii august, armata americană, în colaborare cu forțele de securitate irakiene, a eliminat patru lideri importanți ai grupării Statul Islamic (ISIS), inclusiv...
Ultima oră
Pe aceeași temă