Marea majoritate a sefilor din directiile deconcentrate de la Iasi, multi pusi in functii de Dan Carlan sau aliata acestuia, senatoarea Mihaela Popa, au avut ieri o zi la fel de grea si emotii la fel de mari ca si membrii filialei PDL. Acestia din urma au de ieri un nou presedinte: deputatul Petru Movila. Acesta a fost ales cu circa 55% din voturile celor peste 600 de delegati, urmatorul clasat, Dan Carlan, obtinind circa 23% din voturi. Senatorul Dumitru Oprea s-a retras din cursa. Ce va insemna aceasta schimbare in PDL? Ce sefi de institutii de stat iesene au motive sa le fie frica pentru scaunul lor si ce sefi pot sta linistiti?
PDL Iasi are de ieri o noua structura de conducere. Dupa ani de zile de framintari interne si dupa circa 16 luni de conducere interimara, filiala locala a partidului de guvernamint si-a ales un nou presedinte. Deputatul Petru Movila a cistigat detasat alegerile pentru cea mai inalta functie din filiala. Ziua de ieri nu a lipsit nici de anunturi-surpriza, doi dintre cei sase candidati anuntindu-si retragerea in timpul discursului de prezentare.
Boc: „USL e o gogoasa umflata”
La eveniment au participat si o serie de invitati importanti, atit de la nivel central, cit si local. Printre invitati s-au numarat prim-vicepresedintele Gheorghe Flutur, secretarul general Ioan Oltean, secretarul general adjunct Gabriel Berca, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, si deputatul bucurestean Stefan Pirpiliu, secretar general adjunct al PDL. La alegerile pentru presedintia PDL Iasi a participat inclusiv liderul central al partidului, Emil Boc. Acesta i-a indemnat pe parlamentarii ieseni ai partidului de guvernamint sa ajunga la un consens si sa inceteze lupta interna. „In alegerile interne din PDL, la Iasi a fost singurul loc unde am avut o dezbatere directa intre cei sase candidati. E un semn sanatos pentru PDL. Barometrul democratiei inseamna dezbatere democratica, cit este necesar. Dupa care urmeaza decizie si disciplina. Un partid nu poate functiona cu sapte puncte de decizie. Aveti resursele umane si capacitatea de a reusi. Decizia va apartine in unanimitate. Noul lider trebuie sa rezolve problemele Iasului, primarii din judet si problemele Moldovei, de care depinde implicarea dumneavoastra”, a declarat presedintele PDL. Din discursul acestuia nu au lipsit nici criticile la adresa USL. „USL e o alianta subreda. Nu pot sta uniti. E ca o gogoasa care se dezumfla in fiecare zi. Conventia noastra nationala a marcat declinul lor. USL e o gogoasa umflata. Rezultatele in teren au fost de 40-42%, nu cum au spus televiziunile aservite lor. PDL poate cistiga alegerile daca este puternic. In Maramures ne-am conservat cele 30 de procente, iar la Neamt am avut peste 50%. Si la Iasi putem face asta, daca vom avea o conducere ferma, legitima, recunoscuta”, a subliniat Emil Boc.
Flutur: „«Fenechita» joaca un joc al dezbinarii”
Cunoscut pentru criticile pe care le face filialelor PDL, Gheorghe Flutur nu s-a dezmintit nici de aceasta data. „Daca ne vom mobiliza, PDL poate guverna si dupa 2012, dar trebuie sa ne intoarcem cu fata spre primari. Trebuie sa cistigam. Avem oameni foarte buni, dar pentru asta trebuie sa-i respectam pe cei alesi de noi. In Moldova, PDL nu a dat inapoi. Un barometru a fost in Neamt, unde am cistigat intr-un colegiu fief al PSD. Acelasi lucru vrem sa-l facem si la Iasi. «Fenechita» (combinatie de nume intre Relu Fenechiu si Gheorghe Nichita, liderii locali ai PSD si PNL – n.r.) joaca un joc al dezbinarii. Alegeti liderii si haideti sa-i batem. PDL Iasi a avut destul timp sa mediteze. Nu putem sa lasam Iasul cadou lui Nichita. Frina de mina a fost trasa de PSD si PNL, nu trebuie sa neglijam acest lucru. USL, in special PSD, a avut interes ca romanii sa ramina saraci. In zonele care nu au mai fost sarace, nu a mai cistigat stinga. In Ardeal, in zonele dezvoltate, nu mai cistiga USL”, a spus Gheorghe Flutur.
Si Constantin Simirad, presedintele Consiliul Judetean, a fost unul dintre invitatii la eveniment. Acesta le-a urat succes democrat-liberalilor in alegerile locale de anul viitor. Totodata, Simirad si-a reafirmat sprijinul fata de UNPR. „Am colaborat cu partidul dumneavoastra, chiar daca au fost si sincope. In general, cei din PDL m-au sustinut. Din pacate, USL a blocat activitatea judetului. (…) Eu sint simpatizant al UNPR. De aceea port si insigna lor. Ma leaga o prietenie cu domnul ministru Oprea. M-a ajutat, mai ales la eliberarea terenului de la Aeroport. Imi sint dragi liderii acestui partid. Sper ca PDL va reusi sa cistige din nou alegerile, in 2012″, a declarat Constantin Simirad. Acesta nu a stat pina la finalul evenimentului, parasind sala dupa primele discursuri. Cristian Nechifor, presedintele executiv al UNPR Iasi, a indemnat delegatii PDL Iasi sa voteze „o persoana curata, care sa nu fie aservita grupurilor de interese Fenechiu si Nichita”.
Mihaela Popa: „PDL are nevoie de disciplina ca de aer”
Senatorul Mihaela Popa, care l-a sustinut pe Dan Carlan in competitie, a prezentat un scurt raport de activitate pentru ultimele 16 luni de activitate, timp in care a ocupat functia de lider interimar al filialei. „La o zi dupa ce am preluat mandatul, Guvernul a anuntat ca va lua masurile de austeritate. A fost un mandat greu. Pentru prima data in istoria partidului, in Comisia de Organizare si Desfasurare a Alegerilor (CODA), fostul Birou Permanent Judetean (BPJ), au intrat si primari. Principala atributie a CODA a fost organizarea alegerilor interne si am reusit sa facem acest lucru. Am adus oameni de valoare in partid. I-am avut parteneri pe tineri alaturi mereu. Am lucrat si impreuna cu femeile. Am dezbatut proiectele Guvernului”, a afirmat Mihaela Popa. Aceasta a adaugat ca pentru a avea o sansa la viitoarele alegeri „PDL are nevoie de unitate si de disciplina ca de aer”. Si Dan Carlan a prezentat raportul de activitate pentru cei cinci ani in care a fost presedintele PDL Iasi. „Am preluat organizatia acum sase ani. PD era cotat cu 6%, iar PNL cu 32%. Organizatia de Iasi nu a fost de tip lider carismatic, ci s-a mers pe echipa, pe foarte multa munca in spate. Am pornit cu 9 primari, dar in 2008 am obtinut 22 primari. Cine spune ca 22 de primari sint putini are dreptate, cine stie de unde am pornit intelege diferenta. In 2008 nu am obtinut cele doua functii fanion, dar pentru prima data in istorie am avut cel mai mare numar de consilieri in Consiliul Local si cel Judetean, avem 7 parlamentari. In PDL sintem in prima treime a clasamentului, pe locul 11, in topul rezultatelor electorale de la ultimele patru seturi de alegeri. Sa nu uitam ca azi e ultima zi in care ne vom mai putea aminti de pedisti si peledisti”, a spus Dan Carlan.
Oajdea: „Iasul e capitala doar in discursuri”
Desi alegerile se desfasurau intr-o filiala a partidului de guvernamint, nu au lipsit nici criticile la adresa Executivului. Inainte de vot, deputatul Daniel Oajdea a solicitat cuvintul. Acesta nu s-a ferit sa critice liderii centrali ai partidului, amintind ca Iasul nu a primit sprijinul cuvenit din partea guvernantilor. Din pacate pentru acesta, premierul plecase de mai mult timp din sala. „Primele sedinte de partid le-am avut in calitate de pionier. Trebuia sa ne laudam conducatorii. Nu-mi placea si nici acum nu-mi place acest lucru. Nu e bine sa ne ratacim in ode, in versuri. Odata la patru ani, liderii de la Bucuresti vin sa ne aminteasca de faptul ca Iasul e capitala Moldovei, dar la noi bani nu vin ca la Suceava, Cluj Napoca sau Brasov. Iasul e capitala doar in discursurile unora. Cer sa ne aloce bani la fel ca in judetele din care provin. La Iasi nu au fost dati prea multi bani”, a punctat Daniel Oajdea.
Discursurile candidatilor
La scurt timp au urmat discursurile celor sase candidati. Primul care a luat cuvintul a fost Dan Carlan. „In mandatul meu de presedinte, organizatia a fost mai deschisa decit oricind. Am permis cresterea de valori, nu ca la PSD. La masa sint mai multi dintre acestia. Un vot pentru Dan Carlan transmite doua mesaje: primul – ca puterea este in sala si nu se ia prin decizii administrative de la Bucuresti, si, al doilea – ca puterea nu se cistiga prin drumuri la Bucuresti pentru a determina schimbari de lideri, ci in judet pentru a cistiga voturi. Un vot pentru un alt candidat va consfinti ca aceasta practica, de care aceasta organizatie a suferit atitia ani, e dezirabila si ca oricine isi doreste sa ajunga presedinte poate ajunge, dar nu prin munca”, a declarat Dan Carlan.
Fostul secretar al organizatiei locale, Gabriel Grigore, a amintit de lupta politica pe care PDL trebuie sa o duca la nivelul municipiului. „Va propun un mandat bazat pe onestitate, competenta si performanta. Nu trebuie sa mai privim partidul ca pe o Agentie de Ocupare a Fortelor de Munca si sa nu mai vindem partidul, doar pentru interesul celor de sus. Daca sintem pe acelasi trend caldut, anul viitor vom face campanie pentru alti candidati, nu ai nostri. nevoia de schimbare este foarte mare daca s-a ajuns sa se prefere, in locul unui primar corupt, un alt personaj care calca in picioare meseria de medic pentru a ajunge primar. Colegii din mediul rural trebuie sa stie ca voteaza si pentru municipiul Iasi”, a afirmat acesta. Fostul viceprimar a primit si sprijinul deputatului Marius Spinu.
Deputatul Petru Movila a declarat ca experienta politica acumulata in doua decenii il recomanda pentru a avea o asemenea functie. „Pot multiplica situatia din Colegiul meu, in care sintem ca o familie, in toate colegiile din judet. Am o echipa, e formata din toti cei care ma cunoasteti si v-am batut in poarta pentru a va cere votul, nu prin intermediari. Sint candidati la fel de buni, dar echipa mea nu a avut nici o fisura. Nu am avut dezertari. Sint un om muncitor, consecvent, respectuos, nu am avut nici o infringere, stiu situatia din municipiu, dar si din judet. Cred ca sintem cea mai buna organizatie judeteana de partid. Iasul merita mult mai mult. Daca nu voi cistiga, pentru 80% dintre dumneavoastra eu voi fi tot Petrica Movila, nu deputatul Movila”, a spus cistigatorul alegerilor din Colegiul 3 Tibanesti.
Deputatul Nicusor Paduraru a mizat pe „seriozitate si dinamism” in prezentarea pe care si-a facut-o. „Omul care va va reprezenta trebuie ales bine. Dumneavoastra stiti cine e omul vertical, cine e omul care poate limpezi lucrurile in PDL Iasi. Am un trecut clar, am facut performanta peste tot. Vreau sa fac performanta si in partid. Sint peste 70 de organizatii care au nevoie de sprijinul nostru. Va ofer un lider care poate invinge greutatile, care nu e omul grupurilor de interese, un om care se injura cu Fenechiu, cind acesta depaseste bariera bunului simt, un lider care sa nu va tradeze interesele. Tradarile sint grave. Va trebui sa ne opunem clanurilor lui Nichita si Fenechiu. Trebuie sa ne luptam peste tot in judet. Aveti nevoie de un lider care sa obtina victorii incontestabile. Eu sint cert convins ca sint acea persoana. Am un trecut limpede. Haideti sa facem ca oamenii sa ne respecte”, a declarat fostul prefect.
Doua retrageri din competitie
De la evenimentul de ieri nu au lipsit nici anunturile de retragere din competitie. Primul care a facut un asemenea anunt a fost senatorul Dumitru Oprea. Acesta i-a oferit sprijinul fostului coleg din PLD Gabriel Grigore. „Asa dupa cum pe vremuri bietii copii nu aveau parte de familii asezate pe dragoste si pe intelegerea parintilor, asa ne-am adunat si noi. Nu va acuz ca nu ne iubiti, trei sferturi din sala. Sintem in acelasi partid de doar citiva ani. (…) Ma duceti cu gindul in anul de gratie 2005, cind eu, din pacate, nu ma aflam printre dumneavoastra, si-mi cer iertare. Neaflindu-ma acolo, nu va cer sa ma iubiti si sa ma votati. Credeam ca partidul are nevoie de toate voturile. Imi cer iertare ca am adus PDL pe primul loc in municipiul Iasi. In partid umbla deja o vorba: «NU vedetelor, DA tinerilor!». Unul dintre ei, cu care am haladuit, e Gabi Grigore. Eu ma retrag pentru el, sa-mi vad de ale mele proiecte. Aveti incredere in el”, a afirmat Dumitru Oprea.
Si Radu Ursanu a parasit competitia inainte de inceperea alegerilor. Desi a avut un discurs laudat si de Ioan Oltean, a anuntat ca se retrage din competitie. „Spre deosebire de unii dintre candidati, eu nu am batut judetul, pentru ca l-am batut in cei 9 ani de cind sint membru. Sint membru din 2002, de cind partidul nu avea mai multi membri decit sintem acum pe scena. Recunosc ca am primit foarte multe telefoane de sustinere. Daca le-as contabiliza, as cistiga din primul tur. (…) Imi doresc o echipa ca in 2004, cind eram uniti. Azi nu stim cum sa ne furam presul de sub picioare. Trebuie sa tragem cu totii la aceeasi caruta. Altfel nu vom avea candidati proprii nici la Primarie si nici la CJ, ci de la partenerii de alianta. Am luat decizia de a ma retrage din cursa. Voi candida doar pentru o functie de vicepresedinte”, a declarat Radu Ursanu.
––
Victoria clara a lui Petru Movila
Dupa aproximativ doua ore de votare si asteptare, au venit si rezultatele. Petru Movila a cistigat competitia pentru sefia filialei, obtinind 353 de voturi (55%). Dan Carlan s-a situat pe locul II, cu 148 de voturi (23%). Gabriel Grigore a strins 96 de voturi (16%%. Pe ultimul loc s-a aflat Nicusor Paduraru, primind 36 de voturi (6%). Mai bine de jumatate din voturile primite de acesta au venit de la delegatii din Colegiul 12 „Nicolina”, in care a fost ales deputat. Un numar de 9 voturi au fost declarate nule. „Sper ca alegerea de astazi (ieri – n.r.) va uni, nu va mentine vrajba din filiala si mai sper ca Petrica Movila va avea diplomatia necesara pentru a conduce filiala. As vrea ca parlamentarii sa faca echipa necesara pentru ca PDLsa devina forta necesara pe care o dorim. Va asigur de sustinerea conducerii centrale”, a declarat Ioan Oltean.
Primele reactii, dupa vot
Petru Movila a declarat ca noua functie in care a fost ales il obliga sa munceasca mult mai mult pentru proiectele Iasului. „E o mare responsabilitate si o obligatie pentru membrii PDL sa ne asumam proiecte si sa-i sprijinim pe ieseni. Iasul merita mult mai mult decit au putut da politicienii pina acum. Campania a fost obositoare, din organizatie in organizatie, o campanie directa, in care mi-am promovat proiectul, am discutat cu oamenii si rezultatul il puteti vedea. Se va finaliza alegerea BPJ, iar de miine vom incepe treaba. A fost o perioada in care organizatia nu a avut rezultatele asteptate, dar am capacitatea si priceperea de a pune organizatia pe roate pentru ca PDL Iasi sa fie un jucator serios pe scena politica locala si un partener serios pentru proiectele Iasului”, a declarat Petru Movila.
Comentariul lui Dan Carlan nu a fost lung. Acesta a felicitat noua conducere si a spus ca va ramine in continuare in partid. „Decizia colegilor este fara echivoc. Voi fi un soldat disciplinat, din pozitia de simplu membru”, a afirmat Dan Carlan. Gabriel Grigore a multumit celor care l-au votat. „Multumesc celor aproape 100 de membri care m-au votat. Voi ramine alaturi de dumneavoastra, dar din postura de simplu membru al PDL, postura care ma onoreaza cel mai mult”, a spus acesta. Nicusor Paduraru a declarat ca rezultatul alegerilor ii demonstreaza modul in care este privit in filiala. „Este un rezultat foarte clar. Ii doresc succes celui care a cistigat. De miine (astazi – n.r.) voi fi la treaba in Parlament din nou. Numarul de voturi obtinute de mine arata pina la urma un anume mod de a fi privit un om politic in interiorul partidului, pe care eu o sa-l respect. Timpul pentru campanie a fost foarte scurt, probabil altii au avut altfel de abordare”, a declarat Nicusor Paduraru.
––-
Bate deja vintul schimbarii in institutiile deconcentrate?
Pe holurile Centrului Providenta, unde au avut loc ieri alegerile, membrii prezenti discutau deja despre posibile schimbari in institutiile deconcentrate, in cazul victoriei lui Movila. Aceasta pentru ca marea majoritate a sefilor acestora au fost pusi fie de Dan Carlan, adversarul sau, fie de Mihaela Popa, cea care l-a sustinut tot pe Carlan. La alegerile de ieri au votat 642 de delegati democrat liberali. Petru Movila a reusit sa atraga aproximativ 55% din voturile acestora, fapt care a dus si la crearea unei noi echipe de conducere. Petru Movila a reusit sa-si impuna lista de sustinatori in structurile de conducere ale filialei. Noii prim-vicepresedinti ai PDL Iasi sint Liviu Bulgaru, directorul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Nord-Est, si Gabriel Surdu, liderul grupului de consilieri locali ai PDL. Surse din PDL Iasi il dau pe Dan Pila, seful Directiei Regionale de Drumuri si Poduri, apropiat al lui Petru Movila, drept favorit la ocuparea sefiei Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale. Dan Gheorghica, un alt apropiat al lui Movila, a abtinut aseara si el functia de secretar general al filialei. Alegerile pentru desemnarea vicepresedintilor filialei erau in plina desfasurare aseara la inchiderea editiei. Marian Uscatu, Ioan Ionita, Narciza Nedelcu, Vasile Toma si Valerica Andronache sint alte persoane care ar avea sanse sa ocupe functii importante in institutii deconcentrate sau chiar in Prefectura, dupa cum spun unele surse din partid.
Este de asteptat ca in perioada urmatoare sa urmeze si o serie de schimbari ale oamenilor sustinuti de celelalte tabere din partid. Pe lista posibililor remaniati s-ar afla deja sustinatori ai lui Dan Carlan, cum ar fi Iulian Serban, seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Corneliu Durdureanu, seful Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene, si Constantin Serban, directorul Palatului Copiilor si liderul grupului de consilieri judeteni PDL.
–––
Premierul: Vom discuta la Bucuresti preluarea Aeroportului
Premierul Emil Boc a efectuat ieri o vizita la santierul soselei de centura a municipiului. Acesta a declarat ca primul tronson al acestui important obiectiv va fi finalizat cel tirziu in luna mai a anului viitor. „Pentru Guvern este o prioritate majora ca traficul greu sa fie deviat in toate marile orase, iar Iasul se inscrie in aceasta categorie. In prezent, din cei 14 kilometri de sosea s-au finalizat doar cinci. Toti cei 14 kilometri ai soselei vor fi dati in folosinta in mai 2012″, a afirmat Emil Boc. Totodata, acesta a criticat autoritatile iesene pentru ca nu au reusit sa demareze lucrarile la Aeroport. Premierul le-a recomandat politicienilor locali sa lase la o parte orgoliile pentru a gasi solutia viabila in acest domeniu. „Guvernul si-a facut datoria in ceea ce priveste schimbul de terenuri necesar. Trebuie luata o decizie cit mai repede. Daca veti ramine in filosofii si orgolii veti pierde o gramada de investitii pentru oras. Daca autoritatile locale nu vor fi in stare sa ia o decizie, vom discuta la Bucuresti, preluarea Aeroportului”, a mai spus Emil Boc.