6 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialZiua Holocaustului, marcata in Romania

Ziua Holocaustului, marcata in Romania

Guvernul Romaniei a anuntat, intr-un mesaj prilejuit de marcarea Zilei Holocaustului, ca in perioada urmatoare, la Bucuresti va incepe constructia unui monument comemorativ al victimelor Holocaustului. In mesaj se subliniaza ca orice forma de intoleranta, discriminare si xenofobie poate marca destinul unei natiuni, si ca "actele de barbarie din timpul Holocaustului nu au voie sa se mai repete vreodata. Holocaustul nu poate fi negat, nu poate uitat, nu trebuie repetat". "De aceea, trebuie sa luptam impotriva oricaror forme de discriminare si intoleranta. Avem cu totii datoria de a impiedica orice manifestari generate de diferente de rasa sau religie."
Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" a realizat anul acesta un sondaj potrivit caruia doar 28% dintre romani sunt de acord cu faptul ca in Romania a fost Holocaust – a declarat radioului public dr. Mihail Ionescu, directorul acestui institut: "Si acum sunt negationisti. E un summum de ratiuni care ii indeamna sa faca acest lucru. E o anume consecventa intr-un set de credinte in care s-au complacut si carora le este foarte greu sa le gaseasca inlocuitor – vorbesc de negationisti. Este vorba de faptul ca li se pare de neacceptat o realitate care spune altminteri decat suntem obisnuiti sa se spuna despre istoria noastra nationala".
Institutul condus de Mihail Ionescu si-a inaugurat marti noua biblioteca. Cu acest prilej, a fost predata o donatie de 500 de carti din partea Memorialului Holocaustului de la Paris, in prezenta directorului acestei institutii, Jacques Fredj.
La Bucuresti, la Templul Coral – cel mai important lacas de cult al evreilor din Romania, s-a tinut, marti dimineata, o slujba de comemorare a victimelor Holocaustului, de Federatia Comunitatii Evreiesti din Romania in colaborare cu Institutul National pentru studierea Holocaustului. Au fost prezenti ambasadorii Israelului, Statelor Unite, Frantei, Ungariei, Ucrainei, Rusiei si Japoniei. Guvernul a fost reprezentat de consilierul de stat Bogdan Tataru Cazaban, de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu si de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu – care a dat citire mesajului trimis de premierul Calin Popescu Tariceanu. Mesaj in care se spune, printre altele: "O societate democrata isi asuma si greselile din trecut. Iar Romania in ultimii ani a facut pasi importanti pentru scoaterea la lumina a istoriei Holocaustului si pentru punerea in practica a recomandarilor facute de Comisia Wiesel".
Directorului Memorialului Holocaustului de la Washington, Radu Ioanid, a multumit sefului statului si premierului, precum si si ministrilor prezenti la ceremonie, pentru sprijinul pe care l-au acordat aplicarii recomandarilor Comisiei Wiesel, printre care si ridicarea monumentului, dar a adaugat ca spera ca si primarul general al Capitalei va manifesta acelasi sprijin" – referire la faptul ca Primaria Capitalei intarzie sa acorde autorizatia de ridicare a monumentului in amintirea victimelor Holocaustului.

Cele mai citite

Producția de vin spumant în UE a scăzut: România își menține poziția în topul producătorilor

Uniunea Europeană a produs 1,496 miliarde de litri de vin spumant în 2023, marcând o scădere de 8% față de cele 1,624 miliarde produse...

Netflix și Fox au dominat piața media, cu marje de profit net semnificative

Conform unei analize recente a Profit.ro, Netflix și Fox sunt cele mai mari competitori pe piața media, înregistrând cele mai mari venituri și profituri. Analiza...

Tomiko Itooka, cea mai vârstnică persoană din lume, a murit la 116 ani

Tomiko Itooka, femeia care deținea titlul de cea mai vârstnică persoană din lume, a murit pe 29 decembrie 2024 la vârsta de 116 ani. Decesul...
Ultima oră
Pe aceeași temă