2.6 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSpecialZiua blindatelor deschise

Ziua blindatelor deschise

» Comparativ cu alti ani, la parada militara de Ziua Nationala a Romaniei vom vedea defiland mai multa tehnica militara decat oricand.

» Repetitiile pentru expunerea de forte s-au facut insa pe nervii soferilor bucuresteni.

» In doua zile, traficul central a fost paralizat la ore strategic alese, iar agentii de circulatie, sustin surse din Ministerul Apararii, nu si-au facut treaba.

Repetitiile pentru parada
militara ce va avea loc pe 1 Decembrie, in cinstea Zilei Nationale a Romaniei, au blocat Bucurestiul timp de doua zile. Traficul ingrozitor si aglomeratia de zi cu zi din Capitala au fost amplificate de restrictiile de circulatie pe soseaua Kiseleff, intre Piata Presei Libere si Piata Victoriei. Experti in domeniul militar sustin ca in state care au aceeasi traditie a defilarilor militare, cum ar fi Franta, Marea Britanie sau Rusia, "nu se intampla ca soferii sa fie victimele de serviciu", tehnica militara nu este etalata, accentul fiind pus in special pe oameni.
Iulian Fota, directorul Colegiului National de Aparare, ne-a spus ca in Franta, pentru parada de Ziua Nationala de 14 iulie, armata repeta cel putin o data, insa nu are cunostinta ca acest lucru sa se faca pe Champs-Elysées.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Andreea Dumitru, sustine ca repetitiile pentru parada au fost absolut necesare deoarece nu e doar o parada a Ministerului Apararii, ci sunt patru institutii care trebuie sa defileze: "Repetitiile nu se puteau desfasura noaptea sub nici o forma, deoarece militarii trebuie sa-si sincronizeze miscarile mainilor, pasul de defilare, cadenta, care nu pot fi urmarite pe timp de noapte. Nu s-a putut gasi o alta solutie".
Totusi, surse din Ministerul Apararii ne-au declarat ca s-a pus problema organizarii repetitiilor in alt loc decat zona de desfasurare a paradei propriu-zise tocmai pentru a se evita sufocarea traficului, la ore de varf, intr-o zona centrala. Una dintre variantele vehiculate era ca repetitiile sa fi avut loc intr-un aeroport dezafectat.
Mai mult, conform acelorasi surse, raspunzator de cosmarul soferilor este si Ministerul de Interne: "E adevarat ca traficul din Bucuresti e ingrozitor, dar puteau fi scosi in teren mai multi agenti de circulatie care sa indrume soferii pe rute ocolitoare. Din motive necunoscute, acest lucru nu s-a intamplat".
Printre bucurestenii enervati de ambuteiajul creat de repetitiile pentru parada militara se numara si directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, Iulian Chifu: "Sunt enervat ca orice persoana care trece prin aceasta situatie. Acest lucru seamana cu experienta statelor din Asia Centrala sau Belarus, in rest nu e asa". Chifu a subliniat importanta unei astfel de zile, insa a sugerat ca guvernantii ar trebui sa gaseasca solutii pentru ca Ziua Nationala sa nu mai fie un motiv in plus de stres pentru locuitorii Capitalei. Ministerul Apararii cere scuze soferilor, spune Andreea Dumitru, "dar o singura data pe an iese armata la defilare", precizand ca "tocmai pentru a nu transforma traficul intr-un cosmar doar doua repetitii s-au desfasurat la Arcul de Triumf, in vreme ce restul s-au facut pe terenul de instructie Ghencea".
Comparativ cu alti ani, la parada de maine fortele terestre vor aduce mai multe masini, mai multa tehnica militara, o parte din aceasta fiind prezentata in premiera in Romania. Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Andreea Dumitru, ne-a precizat ca va fi expusa masina de lupta Piranha 3C: "Este un vehicul autoblindat, produs in Elvetia, si urmeaza sa intre in dotarea fortelor terestre. Peste 30 de asemenea masini vor fi livrate in luna decembrie. Acestea vor ajunge la militarii romani din teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan. Au un blindaj foarte bun si sunt dotate cu dispozitive de protectie impotriva minelor si a armelor de distrugere in masa".

PARADA

Valoare simbolica

Parada de 1 Decembrie are, in opinia analistilor militari, o valoare simbolica. Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, Iulian Chifu, ne-a spus ca aceasta este "de obicei o demonstratie de forta sau de etalare a achizitiilor noi" si ca "reaminteste de armata ca de un element care protejeaza". Iulian Fota, directorul Colegiului National de Aparare, ne-a spus, la randul sau, ca defilarea de Ziua Nationala este "simbolul vigorii, al onoarei si al prestigiului unei tari".
De altfel, ne-a explicat directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, daca nu ar fi si o parada a tehnicii militare, defilarea nu ar mai fi atat de atractiva: "Este singura data cand romanii pot vedea in mod deschis Armata si dotarile sale". De aceeasi parere este si Iulian Fota, directorul Colegiului National de Aparare, care spune ca "tehnica da bine" pentru ca "oamenii care vin la parada militara au un sentiment de mandrie si prin parada se arata si longevitatea statului roman".

Cele mai citite

Italia a despăgubit în premieră victime ale crimelor naziste

Italia a plătit pentru prima dată despăgubiri victimelor crimelor de război naziste, dându-le 800.000 de euro moștenitorilor unui bărbat ucis într-un masacru civil din...

Trei cetățeni ucraineni vor fi recuperați de salvamontiști și polițiști de frontieră din munții Maramureșului

Trei cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului urmează a fi recuperaţi de salvamontiştii şi poliţiştii de frontieră, a informat,...

Avertisment dur de la Departamentul de stat al SUA: Parteneriatul Strategic cu România este în pericol

Departamentul de Stat al SUA a transmis, miercuri noaptea, un avertisment dur în legătură cu alegerile din România. SUA sunt îngrijorate că alegerile ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă